Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Létezik-e olyan szoftver,...

Lacidd23 kérdése:

Létezik-e olyan szoftver, amellyel mérni lehet a zene (.mp3, .mp4 stb.) frekvenciáját?

Figyelt kérdés
Ha igen, akkor kérek szépen egy linket, ahonnan letölthetem (és a szoftver nevét is). Előre is hálásan köszönöm!

júl. 3. 21:17
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
4,8 vagyok, linkeld be ide azt a zenét. Kíváncsi vagyok már, hogy mit takar egy ilyen alkotás. :)
júl. 4. 16:29
 12/24 anonim ***** válasza:

#11: Keress rá bármelyik tartalommegosztó platformon a "432 Hz music" keresőkifejezéssel.

Ennek a hangolásnak van történelmi jelentősége ( [link] ), egyesek meg gyógyító hatást tulajdonítanak neki ( [link] ).

júl. 4. 16:44
 13/24 A kérdező kommentje:
júl. 4. 20:38
 14/24 Szirty ***** válasza:
92%

A zene különböző hangok változó keveréke.

Ezért annyira van a zenének egy konkrét frekvenciája amennyire a füstölt kolbásznak vegyjele.

júl. 5. 09:42
 15/24 anonim ***** válasza:

#14: Jó, már tudjuk, hogy a kérdező egy zene kamarahangjának frekvenciájára kíváncsi.

Kérdező: ha csak egy hangszer szólal meg - például ennél: www.youtube.com/watch?v=cjGx-IQXukw - akkor az alaphang (a hangszer által kiadott hang legmélyebb és legerősebb összetevője) frekvenciájának kiderítésére alkalmas lehet a Yin névre hallgató algoritmus ( [link] ), aminek sokféle implementációja van.

Az említett Sonic Visualizer programhoz (és társaihoz) létezik ezen algoritmust alkalmazó kiegészítő, mint például a pYin ( [link] ) ami elérhető a Vamp Plugin Pack-ból ( [link] ).

Ha tudod a zenében elhangzó alaphangok frekvenciáit, abból vissza lehet következtetni a hangoláshoz használt kamarahangra.

Egy másik lehetőség, amit találtam, az egy böngészőben futó, az aktuálisan halott (akár mikrofonon, akár monitor bemeneten keresztül) zenét elemző, annak kamarahangját megbecsülő megoldás (bár az alkalmazott metodikájáról nem értekezik): [link]

júl. 5. 16:52
 16/24 Szirty ***** válasza:
42%

"Innen válogathatsz"

396, 528, 639, 741, 852, 936Hz...

Ezek nem zenei hangok, hogy van ez?

Rózszaj nem jó?

Az tartalmazza az összes frekvenciájú hangot...

www.youtube.com/watch?v=ZU8kk41nN0w

júl. 6. 08:11
 17/24 anonim ***** válasza:

"Ezek nem zenei hangok, hogy van ez?"

Arról van szó - ezt már a #10-es hozzászólásomban kifejtettem - hogy ezeknél a zenéknél a kamarahangot (az egyvonalas A, vagyis - tudományos hangmagasság jelöléssel - A4-es hangot: hu.wikipedia.org/wiki/Kamarahang ) az ISO 16-os szabvány szerinti 440 Hz helyett más frekvenciára hangolják (amiknek "gyógyító tulajdonságot" tulajdonítanak), és ehhez idomítják az összes többi zenei hangot.

"Rózszaj nem jó?

Az tartalmazza az összes frekvenciájú hangot..."

Nem.

A kérdező adott zenei felvételek (nem zajokra) kamarahangjának hangolására kíváncsi.

júl. 6. 11:14
 18/24 Szirty ***** válasza:
47%
Én valamiért úgy sejtem hogy amire kíváncsi, azt nehéz lesz tisztán tudományos alapokra helyezett válasszal magyarázni...
júl. 6. 11:34
 19/24 anonim ***** válasza:

#18: Lényegtelen hogy mit sejtesz.

A tudományos rész annyi ebben, hogy vannak olyan zenék, amiket az ISO 16-os szabvány szerinti 440 Hz helyett elvileg más frekvenciájú kamarahangra hangolnak (és a hallgató ettől valamilyen egészségjobbító hatást remél) - a kérdező meg meg akar bizonyosodni arról, hogy ezeket a zenéket tényleg így hangolták-e.

júl. 6. 11:46
 20/24 Szirty ***** válasza:

"Lényegtelen hogy mit sejtesz."

"Jó, már tudjuk, hogy a kérdező egy zene kamarahangjának frekvenciájára kíváncsi."

Ez is csak egy sejtés! :)

júl. 6. 13:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Hány hz-ig (Képfrissítési frekvencia)képesek elmenni a monitor gyártok?

Minél gyorsabb a hz, annál tisztább a kép játéknál. De szerintem lesz egy pont, amikor már túl gyors lesz a hz a szemünknek. Mennyi lehet az a hz?

Létezik olyan program, amivel különböző "hanghullámokat" tudok generálni?

Bővebben: Az oszcilloszkópos munkámhoz kellene egy olyan program, hogy rajzolok egy saját függvényt (egy periódust), és egy ilyenből generál a program pár másodpercnyi hanganyagot (pl. WAV formátumba).

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!