Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » HSP vs Neonity vita? Ti mit...

HSP vs Neonity vita? Ti mit gondoltok erről?

Figyelt kérdés
Én igazából egyiknek se vagyok rajongója ha lehet ilyet mondani. Foglalkozom informatikával amatőr szinten már elég régóta. Amúgy ez két korosztály harca is az én meglátásom szerint, mert nyilván egy 20-on éves srác egészen máshogyan tanulta és látja az informatikát mint egy 40-es fickó aki még a Windows 2000-es, XP-s korszakban kezdett el vele foglalkozni. Ezzel nem arra célzok, hogy egyik jobb a másiknál, csak más. Más szemlélet, más szokások, stb. Amúgy meg, hogy ki hogyan telepít windowst szerintem az nem sokat árul el a szakmai felkészültségéről, mert ma már annyi féle opció van erre: USB (azon belül egy csomó segédprogram), DVD, hálózatról, stb.

aug. 31. 23:12
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
92%

Nem, ez baromira nem "két korosztály harca". Ez egy informatikailag képzett, és egy fejlődésre teljesen képtelen, szakmai hibáktól hemzsegő egyénnek a "harca".

Én sem vagyok egyiknek sem a rajongója, de:

- Neonity nem tapossa páros lábbal az adatvédelmi alapelveket.

- Neonity nem árul illegális termékeket.

- Neonitynek nincsenek olyan kirohanásai, amik önmagukban is kimerítik a Btk. bizonyos paragrafusait.

szept. 1. 00:01
 2/23 anonim ***** válasza:
86%

HSP-vel kapcsolatosan az a probléma, hogy különösebb informatikai képzettség nélkül (Ernő egy takarító, talán(?) most érettségizett), gyanús háttérrel (nem igazán egyértelmű, hogy van-e mögötte cég, hogy adózik a bevételéből) nyújt informatikai szolgáltatást (értsd: pénzt kér érte, a FoxComm rendszer ára 25000 Ft); többek között a saját maga által egy zárt forrású, kereskedelmi operációs rendszer összetákolt (ami már sérti a Microsoft szerződési feltételeit), nem nyílt forrású (így nem átellenőrizhető), független forrásból nem auditált, nem rendesen dokumentált változatát adatvédelmileg kifogásolható módon távolról telepíti. Ez a szakmabelieknél kiüti a biztosítékot - teljesen érthető módon.

Neonity esetében a "terméke" egy nyílt forrású ( [link] ) - így leellenőrizhető - Windows-tuningoló szoftver (az nem sérti a Microsoft EULA-ját, ha a végfelhasználó saját maga módosítja a Windows-telepítését). Nem kér érte pénzt, nem nyújt pénzért szolgáltatást, nincsenek adatvédelmileg aggályos lépései.

szept. 1. 00:22
 3/23 A kérdező kommentje:

#2 Engem mondjuk a végzettsége vagy annak a hiánya különösebben nem zavarna, ha téynleg ért hozzá, mert úgymond szakképzettektől nem nagyon láttam még hasonló próbálkozásokat, meg hát szerintem eléggé fel is van hígúlva ez a szakma is manapság, mint a lehtöbb is. Én ismerek olyan egyetemet végzett diplomás informatikust aki nem tudott egy windowst feltelepíteni rendesen, utána meg kérte prohardveren a segítséget, mert elakadt félúton.

Ami meg a nyílt forráskódúság hiányát illeti, nem azért, de én fizetős szoftvereknél nem sok ilyet ismerek. Amiknek nyilt a forráskódja, azok leginkább freeware ingyenes szoftverek. Ernőé pont nem az, és ha nyilttá tenné, akkor továbbá már nem lenne az ő saját terméke, amiért pénzt kérhetne, hanem onnantól kezdve az egy közszemlére adott valami lenne, amit bárki kedvére módosíthatna, átírhatna, stb. Én a Linux disztrókkal is úgy vagyok, hogy azókból is van több száz disztró, mivel bárki - ki tudja kik csinálhatnak belőle új változatot és azok ugyan tényleg nyílt forráskódúak, de mi garantálja, hogy azokba nem kerül valami kártékony kód? Mert azt nem hiszem, hogy minden felhasználó olyan profi szinten van, hogy tudja ellenőrizni ezeket a forrásakódokat.

szept. 1. 01:06
 4/23 anonim ***** válasza:
89%

"Én a Linux disztrókkal is úgy vagyok, hogy azókból is van több száz disztró, mivel bárki - ki tudja kik csinálhatnak belőle új változatot és azok ugyan tényleg nyílt forráskódúak, de mi garantálja, hogy azokba nem kerül valami kártékony kód?"

Egyrészt a nagyobb disztribúcióknál ott az eléggé nagy fejlesztői bázis (melyben sok nagyvállalat is benne van), ami kiszűri ennek eshetőségét.

Másrészt annak fizetős disztribúciók - mint például a Red Hat Enterprise Linux vagy a SUSE Linux Enterprise Server - amelyeknél egy vállalat ügyel erre.

"Mert azt nem hiszem, hogy minden felhasználó olyan profi szinten van, hogy tudja ellenőrizni ezeket a forrásakódokat."

De legalább adott rá a lehetőség.

"Ernőé pont nem az, és ha nyilttá tenné, akkor továbbá már nem lenne az ő saját terméke"

A nyílt forrás nem zárja ki azt, hogy az Ő szellemi terméke maradjon.

Vannak olyan licencefeltételek - mint például a GPL - amik megakadályozzák, hogy egy nyílt forrású projektet más néven továbbforgalmazz.

Ráadásul egy zárt forrású kereskedelmi terméket módosít a saját nevén úgy, hogy:

- arra az adott szoftver felhasználói szerződése nem biztosít lehetőséget

- a módosítások nincsenek se rendesen dokumentálva (ezért lenne ildomos a nyílt forráskód), se külső, független fél által auditálva

- mindezért pénzt kér(!!!), úgy, hogy nem teljesen tisztázott a céges háttere, pláne adatvédelmileg kifogásolható módon

"Én ismerek olyan egyetemet végzett diplomás informatikust "

Az informatika egy eléggé tág terület - egy programozónak nem kell feltétlenül Windows-telepítéshez értenie/ismernie a Windows belvilágát, de egy Windows rendszergazdától sem várható el, hogy teszem azt C++-ban tudjon programozni.

"Engem mondjuk a végzettsége vagy annak a hiánya különösebben nem zavarna,"

Mivel szolgáltatást nyújt, azért egy komolyabb céget ez eléggé zavarna.

szept. 1. 01:34
 5/23 anonim ***** válasza:
71%
Kérdésnek álcázott reklám, hogy a megbízhatatlan, tákolt Windows-termékre hívja fel a figyelmet.
szept. 1. 14:43
 6/23 A kérdező kommentje:
#5 Miért volna ez reklám? Én nem kapok pénzt egyiktől sem. Amúgy nem is rossz ötlet, lehet írok mindkettőnek egy emailt és felajánlom nekik a szolgáltatásaimat és amelyik többet ajánl, vele lesz a deal.$$:)
szept. 1. 17:23
 7/23 anonim ***** válasza:
76%

#5 Ernő legújabb kétségbeesett próbálkozása arra, hogy felhívja a figyelmet a gányolmányára. Úgy látszik, hogy nem nagyon akar menni az üzlet.

Egyébként meg amit csinál(saját neve alatt pénzért árul egy neves szoftvergyártó cég által előállított terméket) egyszerűen bűncselekmény.

szept. 1. 17:59
 8/23 anonim ***** válasza:
71%

Az elmúlt időszakban rengeteg ilyen és hasonló kérdés jelent meg, amely burkoltan erre a tákolt Windows verzióra akarja terelni a felhasználókat, rejtetten azt propagálja hogy "a felhasználók nézzenek utána"... A legújabb amit olvastam az "egy felhasználó" kérdése volt aki lelkendezett, hogy "Ő ilyen rendszert használ"...

A kérdések megjelenése előtt én se tudtam ki az az illető akiről szó van és mi ez az egész. Most már tudom.

Egyértelműen arra megy ki az egész, hogy "a felhasználók nézzenek utána", "hátha több vásárló lesz".

Bújtatott, burkolt óvatos célozgatások.

Olvastam azt is, hogy vásárlás előtt magánszemélyektől személyit kér. :)

szept. 1. 18:29
 9/23 anonim ***** válasza:
66%

Itt is van, az "álcázott felhasználó" által kiírt kérdés nem olyan régről, jól emlékeztem:

www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__programok__..

szept. 1. 18:43
 10/23 A kérdező kommentje:
#8 Ezt a burkolt dolgot nem teljesen értem. Én csak a youtube-on kialakult botrányra kívántam reflektálni a két youtuber között. Ebben semmi burkolt célzat nincsen. Ha téged az zavar, hogy emiatt, olyanok is hallanak HSP-ről aki eddig nem hallott az nem jelenti azt, hogy meg is veszik a termékét ne aggodj.. Amúgy miért kezdem azt hinni, hogy te is annak a bizonyos troll oldalnak a tagja lehetsz, akik Ernőt bántják?
szept. 1. 20:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Hogyan kell vitat nyitni ebayen?

Amit kuldott az elado, az kevesebb mint amit rendeltem. Azt allitja hogy nem tole rendeltem, igy vitat szeretnek nyitni, de nem tudom hogy kell.

PS Vita-ra Duke Nukem-et holt találok?

(Sony, PS Store stb: nincs) Forever nem érdekel, ahogy tudom Megaton Edition van Vita-ra. SOS

Létezik PS Vita emulátor?

Kíváncsi lennék, mondjuk kipróbálnám az Unchartedet

Terraria pc-n és ps vitán egyszerre?

Barátommal szeretnék terráriázni, de neki gépen van meg, nekem meg psv-n... Egy wifi-n lehet együtt játszani? Válaszokat előre is köszönöm

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!