Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » OKJ + érettségi képzéssel mit...

OKJ + érettségi képzéssel mit tudok kezdeni az életben?

Figyelt kérdés

Most májusban teszem le szoftverfejlesztés vizsgát. Tavaly érettségiztem. Jelenleg a C#, HTML, CSS, Javascript nyelveket tudom.


Vizsga után mihez kezdjek?máj. 23. 12:08
 1/8 anonim ***** válasza:
9%

Felvételizz egyetemre vagy főiskolára.

Nyilván te sem gondolod komolyan, hogy állást kínálnak számodra azzal a tudással amit jelenleg birtokolsz?

máj. 23. 12:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
83%
A helyzet az, hogy a szoftverfejlesztés jóval komolyabb téma annál, mint hogy 2 év alatt elsajátítható lenne. Alapozásnak jó egy OKJ, vagy egy szoftverfejlesztő szakgimnázium, sőt, annak NAGYON jó; de többet ne várjunk tőle. Ha extrém tehetséges vagy, nagy önszorgalommal, akkor akár önerőből is eljuthatsz arra a szintre, hogy munkához juss, de én mindenképp valamilyen felsőfokú végzettséget javaslok.
máj. 23. 12:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
6%
Hát, ez tipikusan az a szakma, ahol a valós tudást nézi a munkáltató, nem a papírt. Ha nagyon jól megy, és naprakészek az ismereteid, könnyen találsz állást.
máj. 23. 14:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
42%

Fontos tudnod, hogy az informatika nyelve angol.


Ezen az oldalon, ebben a szekcióban leginkább olyan be nem futott, vagy a versenyen el sem indult "szakik" írogatnak nagy többségben - tisztelet a kivételnek - akik semmit nem tudtak kezdeni az életükkel, és valszeg programozónak gondolják magukat de angolul sem tudnak, és ide járnak észt osztani.


Ezt azért tartottam fontosnak elmondani, mert az itteni ""tech"" fórum mindennek a legalja, a válaszokat pedig eszerint kezeld.


A saját példámat tudom elmondani ami valós, és azt kezdesz vele amit szeretnél:


9 évig dolgoztam egy szakmában (szakmunka) amit igazából nem is szerettem, de mivel kiskorom óta kockulok, ezért úgy döntöttem váltani fogok, és elkezdtem tanulni magamtól (az ismerőseim unszolására). Jelenleg a 2. éve tanulok autodidakta módon, de tavaly elkezdtem egy OKJ szoftverfejlesztői képzést is (amiből idén fogok vizsgázni), kizárólag a papírért (az OKJ annyit is ad, tudást ne várj onnan, de ha elvégezted akkor te is tudhatod).


Múlt héten volt egy éve, hogy felvettek egy kisebb céghez szoftverfejlesztő gyakornoknak, ahol az igazi "tudás átadás" folyik. Azért nem tanulást írtam, mert tanulni csak és kizárólag te tudsz magadtól, itt senki nem fog téged tanítani, csak útbaigazítanak. Az egész szakma arról szól, hogy a direktívák és az útbaigazításokat követve feltaláld magad és megoldást szülj a problémákra.


Röviden a válasz a kérdésedre: el tudsz helyezkedni. A "programozás" átalakulóban van. Már nem kell elemi szinten tervezned és programoznod, manapság elég ismerned pár keretrendszert és gyorsan dolgoznod benne. Ez természetesen csak annyit jelent, hogy esélyt adott az élet, hogy megvesd a lábad, és időt kaptál, hogy tudjál tanulni munka közben. De csak akkor, ha kellően motivált vagy, képes vagy napi szinten 6-7-8 órát tisztán programozással tölteni, és érdekel ez a dolog annyira, hogy felálljon tőle a farkad. Még ha ez mind meg is van, vérverejtékes izzadás, pánik és stressz az egész, legalábbis azt mondják az első pár évben, mivel itt a megélhetésért küzdesz, később - ha el nem buksz - már a saját magad által állított kritériumoknak akarsz majd megfelelni, és végülis a stressz marad, de már nem a létfenntartásért fogsz aggódni.


Tudnod kell, hogy az egyetemi anyagot (Prog I - II - III, asszem 3 van) kb fél év alatt el tudod sajátítani, de az egyetemen rengeteg olyan dolgot tanulhatsz ami ahhoz fog kelleni, hogy ne kód tákoló legyél, hanem szó szerint mérnök, aki tervez és épít (NEM TÁKOL). Ehhez viszont még annál is nagyobb motiváció szükséges, mert a magyar egyetemek szinte csak arra építenek, hogy a hallgatót szopassák, és minden percét megszenvedje az oktatásban.


Ezt kikerülni ki lehet (lásd az én, és még rengeteg más ember példáját), de ha kikerülöd, akkor írtózatosan sok munka kell ahhoz, hogy használható legyél. Az elején bambulni fogsz, aztán tákolgatni más tákolmányaiban úgy hogy azt sem tudod mit csinálsz, majd lesznek saját önálló tákolmányaid ami azt hiszed jó, aztán rájössz, hogy semmit sem tudsz, aztán rájössz, hogy még annyit sem tudsz mint amennyit eddig hittél, aztán azon kapod magad, hogy még mindig tolod tovább, hülye vagy mint a f*sz, de még így is ezerszer többet érsz már, mint pár hónappal előtte.


Egyszóval ez egy nagyon nehéz szakma, a legjobb SOHA nem leszel, és nagyon jó is csak akkor, ha az életed egy részét rááldozod és vért hugyozva tolod magad előtt a szakmát anélkül, hogy kivessen magából.


Ez ijesztően hat, de az élet szépen lassan fog adagolni mindent, minden teljesíthető, minden probléma megugorható. Azt fogod hinni nem tudod, és nem bírsz többet, de hidd el, hogy igen :D


Csinálni kell, tákolgatni kell és tanulni a saját hibádból. Nem programozást tanulsz, hanem szemlétetet. A programozói nyelv egy kalapács, te pedig a kalapácsot használod a tákolmányod felhúzására, és közben mindig arra törekszel, hogy ne kelljen tákolmánynak hívni amit építesz.


Fú ez most jól kijött belőlem. Igazából ha ezt végigolvasod, vagy más, és legalább egy embernek felcsillan a szeme, és motivációt merít ebből, akkor már megérte.


Toljad, mert megéri. Hajrá. A papírt pedig ahogy megszerezted és beírtad a CV-dbe felejtsd is el, mert semmit nem jelent a fentiek miatt.

máj. 23. 18:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
0%

Az előttem szóló hosszú lélegzetű, legalább két dologban téved.

Az egyik, hogy, véleményével ellentétben, a felsőoktatásban nem "szivatják" a hallgatókat, de hát, ezt honnan is tudná ő, aki maga soha nem tapasztalhatta meg. Ami egyébként a szemléletén is markánsan meglátszik.


A másik tévedése éppen a szemléletéből ered, ami a tanulatlanságának mondhatni egyenes következménye. Ugyanis ezt a szakmát nem lehet otthon, autodidaktaként megtanulni. Talán néhány kivételesen jó képességű embernek sikerülhet, feltéve ha erős a vonzalom bennük, van elég idejük és van is hozzá affinitásuk. De ez azért, tudjuk jól, nem jellemző.

Ez a szakma nem csak jó logikai érzék, meg puszta kódverés, bár tény, hogy a végeredménye maga a kód. Ám annak van egy minősége is és az felsőfokú tanulmányok nélkül nem lesz jó, olykor még csak elfogadható sem.

Nem akarom hosszasan taglalni, de aki tanult matekot, függvénytant, algoritmuselméletet az mindig behozhatatlan előnyben lesz azokkal szemben, akiknek ebbéli tanulmányokban nem volt részük, és az otthon tanulók bizony kivétel nélkül ilyenek. Hát, ezért kell a diploma. A papír megléte, az tényleg csak másodlagos, legalábbis munkavállalói szempontból.

máj. 23. 20:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
87%

Négyes vagyok.


Ötösnek válaszolnék.


Ha nem ilyen stílusban írtad volna amit írsz, akkor talán egy pillanatra kizökkentettél volna. De mivel süt az írásodból a rosszindulat, hogy olyasvalaki is megvetheti a lábát ebben a szakmában, aki nem szopta végig az egyetemet, az teljesen egyértelművé teszi, hogy neked pusztán annyi a bajod, hogy sajnálod tőlem a motivációmat (amit nagyképűség nélkül mondok, hogy lehet többször annyi van mint ami neked valaha is volt, bár ezt valóban nem tudhatom, csak ezt érzem)."Az egyik, hogy, véleményével ellentétben, a felsőoktatásban nem "szivatják" a hallgatókat, de hát, ezt honnan is tudná ő, aki maga soha nem tapasztalhatta meg. Ami egyébként a szemléletén is markánsan meglátszik."


Ki kell ábrándítsalak: az összes gyerekkori barátom, ismerőseim és majdnem mindenkim értelmiségi (majdnem mind mérnök, ezeknek a fele szoftvermérnök), csak én voltam lusta tanulni kiskoromban. De pontosan tudom, hogy az egyetemeken (kettőről van információm) mi zajlik, pontosan tudom, hogy ők min mentek keresztül, ahogy azt is tudom, hogy mennyivel több tudásuk van nálam az egyetem miatt. De ezt nem is tagadtam, hogy ez csak előny lehet, hát hol olvastál tőlem ilyet?


"A másik tévedése éppen a szemléletéből ered, ami a tanulatlanságának mondhatni egyenes következménye."


Erre annyit reagálnék, hogy próbálod belémtörölni a szaros lábad, amit én észreveszek, viszont neked ez nem tudom miért esik jól.


"Ugyanis ezt a szakmát nem lehet otthon, autodidaktaként megtanulni."


Akkor én hazudok? Hazudik az összes szoftverfejlesztő pozícióban dolgozó mid-senior srác, akinek semmi papírja nincs, de szeret programozni és keresi a négy - öt - hatszázezer forintokat? (vagy többet)

Vagy neked azzal van bajod, hogy szoftverfejlesztőnek merem nevezni magam csupsz seggel, 1 év munkatapasztalattal? Akkor kód legózó vagyok. Hívj ahogy akarsz, ha téged ez bántott.


"Talán néhány kivételesen jó képességű embernek sikerülhet, feltéve ha erős a vonzalom bennük, van elég idejük és van is hozzá affinitásuk. De ez azért, tudjuk jól, nem jellemző."


Akkor szerinted én kivételesen jó képességű ember vagyok? Akkor miért írsz nekem ilyeneket? Ha nem annak tartasz, akkor meg csak kibukik, hogy hazugnak gondolsz. Ha pedig egyiksem, akkor tényleg csak a harmadik opció marad, hogy zavar téged, hogy ilyen helyen dolgozhatok. A lényeg, hogy motiváció kérdése ez az egész, bár én pontosan ezt írtam le a postomban..


"Ez a szakma nem csak jó logikai érzék, meg puszta kódverés, bár tény, hogy a végeredménye maga a kód. Ám annak van egy minősége is és az felsőfokú tanulmányok nélkül nem lesz jó, olykor még csak elfogadható sem."


Ezt aláírom. De itt kezdesz érdekessé válni, mivel az írásodból kicsit úgy tűnik, mintha mindent egy embernek kéne csinálnia egy cégnél. Ezekszerint te nem multinál dolgozol (ha a szakmában vagy egyáltalán?). Pontosan ezt is leírtam, hogy átalakulóban van a szakma, amit meg kéne erősítened, hogyha te is benne vagy. A tervezés oroszlánrészét, a folyamatokat és az egész vázat valóban az architectek végzik, ezért is keresnek másfél milliót havonta. De ők már nem programoznak, hanem kiosztják a munkát a programozónak aki legépeli az egészet, amihez valóban még én is hülye vagyok, de ezt a részét, a feladat végrehajtást specifikáció alapján meg lehet tanulni 3-4-5 év alatt. Lehet, hogy nem leszek vezető tervezője egyik nagy cégnek sem (bár nincs kőbevésve, hogy nem), de igenis egy nagyon erős, megbecsült és gyorsan, minőségi kódot előállító szakember még lehetek (és leszek is). Ez is csak munka amit be kell tanulni, és ezt csűrheted csavarhatod ahogy akarod, ez már sajnos így van. Neked valószinűleg pontosan ez nem tetszik, hogy minden jöttment programozónak nevezheti magát.


"Nem akarom hosszasan taglalni, de aki tanult matekot, függvénytant, algoritmuselméletet az mindig behozhatatlan előnyben lesz azokkal szemben.."


Aláírom, soha nem is tagadtam, még mindig nem értem miért írod ezt úgy, mintha ezeket az ismereteket nem lehetne megszerezni. Te egy szakmai gyakorlaton lévő, majdnem diplomás "mérnököt" sem láttál még, aki olyan hülye volt mint segg? Mert én láttam, és az ismerőseim is láttak. Hangsúlyozom, hogy a több tudás jó, de attól, hogy diplomád van, nem feltétlenül emelted olyan magasra a lécet, amit diploma nélkül ne lehetne megugrani.


Tényleg örülnék neki ha őszintén képes lennél válaszolni az életedből hozott, valós tapasztalatok alapján.

máj. 23. 22:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

TL;DR sorry. :)


Ez így önmagában biztosan kevés lesz!


Először is, döntsd el mi az ami érdekel, milyen irányba szeretnéd magad tovább képezni. Ha C# (az is jó, bár én nem szeretem a .net -et, de ez a személyes problémám :)), viszont van rá kereslet.

Ha a HTML + CSS vonalt akarod tovább vinni, akkor pedig azon gondolkodj el, hogy frontend vagy backend érdekel-e jobban. Amennyiben frontend, akkor az Angular/React/VueJS felé nézelődj, ha backend akkor PHP-t javaslom, de akkor semmiképp se hagyd ki a keretrendszerek megismerését, mert az elvárás! Legalább egyet ezek közül: Codeigniter, Yii2, Laravel, Symfony. Nagyjából ebben a sorrendben "nehezedik", bár ez erősen szubjektív.


"Vizsga után mihez kezdjek?"

Tanulj, tanulj, tanulj.... ezt teheted autodidakta módon vagy akár online tanfolyamokból is, de angol nyelvű könyvek is nagyon jók! Youtube videókkal viszont óvatosan. Van ami jó, de van ami nettó kreténség és hülyeséget tanít. Könyv az ebből a szempontból azért jobb, mert azt lektorálják. Ott legrosszabb esetben elavult tudást szerzel, ha régi könyvhöz jutsz hozzá.


Jó kérdés lehet, hogy ez mennyi idő vagy hogy ez egyedül megy-e?!

Nyilván ez csak a képességeidtől függ. Ha megvan az érzéked és a logikus/analitikus gondolkodásmódod akkor menni fog.


A papír egy másodlagos dolog. Tapasztalat. (Ezt diplomásként mondom úgy, hogy az interjúnál az asztal mindkét oldalán ültem többször is).

Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a diploma szart sem ér (bár az oktatási rendszerünk köztudottan sok sebből vérzik) de sokan túlértékelik a jelentőségét. Ismerek remek fejlesztőt diploma nélkül és olyan kutyaütőt is, aki a BME-n végzett. Ez leginkább annak tudható be, hogy a felsőoktatásban az elméleti képzés az ami erős, gyakorlati része viszont minimális.


Éppen ezért mi az állásinterjúkat úgy tartottuk, hogy elsősorban a jelentkező logikai képességeit vizsgáltuk. Szakmai kérdésekből csak egyszerűeket tettem fel. (és még azt sem tudták megugrani sokan)

Nem mondom, hogy ez minden cégnél így működik, de a normálisabbaknál ez a bevett szokás. (Mielőtt valaki belekötne, most gyakornoki/junior pozícióról beszélünk. Egy medior vagy senior esetében nyilván kicsit másképp zajlik.)


Papír alapján amúgy egyáltalán nem szelektáltuk a jelentkezőket (van ahol megteszik, sőt, olyan cégről is tudok ahol az a mottó: "BME-s kizárva, mert nem tudjuk megfizetni. Ők mindig sokat kérnek.") szóval vannak extrém hülyeségek, de szerencsére nem ez a jellemző. Sokkal fontosabb szerintem, hogy keresett technológiák terén szerezz ismereteket és esetleg legyen pár hobbi projekted is ami megfelel referenciának. Az sem hátrány ha elérhető a forráskódja github-on.


Tehát emiatt ne add fel, mert ha a képességeid megvannak és az elszántságod is, akkor eléred a céljaid és remek fejlesztő lehet belőled jól fizető állással.


u.i.: Az első munkahelyemre úgy vettek fel juniornak, hogy nem volt diplomám.

máj. 24. 02:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

#7. vagyok


Kimaradt egy nagyon fontos és szükséges dolog az ismeretek közül!!!

RDBMS! Az alap SQL utasítások ismerete és legalább egy rdbms magabiztos használata és ismerete. Nem kell nagyon különleges dolgokra gondolni, de azért ha interjún megkérdezik, hogy mi a különbség a "where" és a "having" között akkor nem árt ha képben vagy.

Az ideális, hogyha a hobbi projekted mögé raksz valamilyen adatbázist is és akkor el tudod sajátítani a szükséges tudást.

máj. 24. 02:44
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!