Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mit gondoltok arról, hogy a...

Mit gondoltok arról, hogy a Rust nyelvvel írják újra az egész GNU Coreutils-t Uutils néven MIT licenccel és a Canonical ezt fogja használni a következő Ubuntu kiadásban? Tényleg szükség van erre?

Figyelt kérdés

Azon kívül, hogy a Rust nyelvet már egy ideje a Linux kernelben is hypolják, a GNU Coreutilst is elérte ez, amit évtizedek óta használ szinte az összes Linux disztribúció. Most egy olyan nyelvben írják újra Uutils néven, ami mintegy 10 éve létezik és még mindig nem teljesen stabil.

Mindezt azért, mert egy olyan szektás kultusz áll a nyelv felhasználóbázisa mögött, akik szerint mindent is újra kéne írni, amit valaha C-ben vagy C++ -ban írtak, mert fújj elavult, boomer nyelv, nem biztonságos, stb. A Rust pedig szerintük modern, biztonságos, mert figyel a memóriaszivárgásra és az ebből adódó bugokra. Ebből kifolyólag azt hiszik, hogy bármi amit újraírnak ebben a nyelvben az automágikusan jobb és biztonságosabb lesz és nem is lehetnek benne biztonsági rések.

Ez még csak egy dolog. De kérdem én: Tényleg szükség van arra, hogy olyan alapvető rendszerkomponenseket, mint az ls, ln, cp, mv, rm, chmod, stb újraírjunk, amikkel az ég világon semmiféle biztonsági probléma nem volt, mert egyrészt egyszerű felépítésű, másrészt évtizedek óta létezik és egyszerűen egy érett projektté nőtte ki magát a hosszú évek során?

Helyette biztos jobb lesz, ha egy alig 10 éves nyelvben újraírnak valamit, ami még csak nem is sztenderdizált szemben a C-vel, ami több mint 50 éves és megszámlálni sem lehetne hány helyen használták már az IT iparban? Gyakorlatilag az IT egyik alappillére a C nyelv. Számtalanszor bizonyította alkalmasságát mindenféle feladatra.

Ehhez még hozzá jön az is, hogy a szektások szerint a GPL licenc nem jó, el kell törölni, mert túlságosan korlátolt, helyette a Uutils-t már MIT licenccel adják ki, mert az szerintük jobb. Egy olyan licenc, ami nem követeli meg a forkolt termék ugyan azon licenccel való kiadását, mint a GPL, hanem akár zárt forráskódúvá is tehető teljesen legálisan. Tehát ha forkolnak egy MIT licences programot, akár teljes egészében lemásolhatják azt és egy szabadalmazott, zárt fizetős programként is újra ki lehet adni azt. A GPL megköveteli, ha forkolsz, akkor szintén GPL-ben add ki azt, tehát ha kapsz, akkor adnod is kell vissza.

És a Canonical úgy gondolja ez a helyes út, így ezt a hippik által írt Uutilst fogják használni az egyik legnépszerűbb Linux disztribúcióban, az Ubuntuban, annak ellenére is, hogy nem egy visszajelzés érkezett arról, hogy bugos és stabilitási problémákat hoz maga után. Dehát végül is a Canonicalnak nem ez az első meggondolatlan döntése...

És ha ez nem lenne elég, a Debian vezetője nem rég bejelentette, hogy ők is felülnek erre a hype vonatra és a jól bevált apt csomagkezelőt is teljesen újraírják Rustban.

Mi ez a nagy Rust hype? Miért jó ez? Miért kell piszkálni azt, ami már jól bevált és megbízhatóan működik??

Van egy mondás, mi szerint: "If it ain't broken don't fix it". Tehát, ami nem romlott el ne javítsd meg.

Ti mit gondoltok erről? Ennyire a Rust lenne a jövő? Vagy ez most csak egy újabb felesleges hype, mint annak idején egyesek szerint a Java, amiről azt gondolták páran, hogy majd leváltja a C/C++-t?

nov. 9. 17:29
 1/9 anonim ***** válasza:
9%
Az, hogy nem érdekel. Neked, mint amúgy a hozzászólásod alapján kódolásban nulla szinten jártas azt javaslom, hogy ne legyél okosabb azoknál, akik ezeket a döntéseket hozzák. Nekik a te nulláddal ellentétben 1000-es szintű információik vannak ahhoz, hogy ezt vagy azt a döntést meghozzák.
nov. 9. 17:44
 2/9 A kérdező kommentje:
#1 A személyeskedés helyett inkább jobban tennéd, ha a kérdésre válaszolnál. Mellesleg nagyon "ügyes" vagy, hogy te ebből megállapítottad az én jártasságomat a kódolásban, de most nem erről volt szó és ezt a témát rajtam kívül más, sokkal okosabb emberek is szóba hozták. Okosabb sem akartam lenni, csupán nem értem ezt az egészet, de az is fix, hogy ezzel nem csak én vagyok egyedül. Ha téged nem érdekel, lapozz tovább.
nov. 9. 17:55
 3/9 anonim ***** válasza:
7%
Rendben... tudod mit? Neked van igazad! Förtelmes a HYPE! De te átlátod és az idő - habár szakértelmed nulla - téged fog igazolni!
nov. 9. 17:57
 4/9 A kérdező kommentje:

Úgy látom szakértelmed neked se lehet sok, mert még nem láttam értelmesen kifejtett szakszerű választ tőled, csak kötekedést.

nov. 9. 18:15
 5/9 T. Feri ***** válasza:
78%
Elég logikus lépés volt a c++ nyelvet már 20 éve módosítgatják fejlesztik, és már nem sok köze van az eredeti nyelvhez. Ideje volt egy alapkoncepciójában kompaktabb, de hasonló nyelvre, ami ugyanazt egyszerűbben valósítja meg. Most csak éppen belenéztem, bővebbet nem tudok mondani, de azt írja, hogy szükség van hozzá a Visual Studio-ra. Gondolom csak Windows esetén.
nov. 9. 18:22
 6/9 anonim ***** válasza:
6%
Sajnos a szakszerű választ nem értenéd.
nov. 9. 18:22
 7/9 A kérdező kommentje:

De a GNU coreutilst C-ben írták, amire aztán nem lehet mondani, hogy olyan hű de sokat változott volna.

Az apt-t szintén C-ben írták.

A C pedig egy hatványozottan egyszerűbb (és átláthatóbb) nyelv, mint a Rust. Így csak feleslegesen túlbonyolítják. Megoldást akarnak egy olyan problémára, ami soha nem létezett ezeknél a szoftvereknél.

tegnapelőtt 08:47
 8/9 anonim ***** válasza:
Ez arra jó, hogy a Rust-programozóknak is legyen némi elfoglaltságuk.
tegnapelőtt 09:47
 9/9 T. Feri ***** válasza:
27%
#7 #8 A rust alapvetően másként kezeli a memóriát, mondhatni automatikusan, így a programozói hibák nagy többségét, ami máshol általános, a rust-ban nem lehet véteni. A C-hez képesti bonyolítás nem újdonság, hiszen már a kilencvenes évek elején kiderült, hogy a C nagyon buta nyelv, és megírták a c++ nyelvet. A c++ azóta ezerszer változott, és bővült, de ezek a bővítések szembementek a nyelv ehetőségeivel, és egy túlbonyolított előfordítási folyamattal váltak lefordíthatóvá. Vagyis egy agyon foltozott nyelvről van szó.
tegnapelőtt 10:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!