Van itt olyan, aki vibecoding-gal, vagy akár fejlesztőként programozással foglalkozik?

válasza:A szöveg alapján azt szűrtem le hogy ezen a területen ismereteid hiányosak, feltételezem ez a grafikus alkalmazás a Windows API által nyújtott rendszer információkat jelenít meg.
Nem fogsz vibecodinggal össze dobni multi millárd dollárokat érő szoftvert. Úgyhogy bátorkodhatsz nyugodtan megosztani részleteket itt is.
De ha gondolod adhatok tanácsot.
1
Így van, a windows grafikus elemeit használja, ezért is választottam a wx-et a pythonhoz. Egy sima könyvkatalógus-kezelőről van szó, amit elsősorban magángyűjtőknek szánok. Eleinte saját célra készült, de lassan elgondolkodom rajta, hogy közzéteszem, mert talán másoknak is hasznos lehet. Viszont állítólag még nagyon sok benne a kódduplikáció, meg a rejtett hiba és a hibakezelési hiányosság (hibaelnyelés).
Az ismereteim valóban hiányosak, nem rendelkezem semmiféle programozói tudással. Nem célom milliárd dolláros szoftvert írni, sőt, abszolút nem kívánok pénzt sem keresni a projekttel.

válasza:Ehhez igazából számtalan kész termék létezik ingyen. Sőt igazából ez egy házifeladat, de ha élvezed hogy csinálhatsz egy programot még mesterséges intelligencia használatával is akkor hajrá.
Az érzés hogy a tiéd mindenféleképpen jó lesz.
Kulcsszavak amiket mondhatsz az MI-nek hogy jobb irányba vigye a kódot: SQ-Lite, live data, illetve a tkinter talán hasznosabb, hiszen cross platform.
pyinstaller-el pedig exe-be is csomagolhatod, ha az ismerősebb.

válasza:Én fejlesztő vagyok, eddig nem használtam az AI-t fejlesztésre, hanem youtube videóból, dokumentációból, fórumokból tanultam meg a dolgokat és úgy oldottam meg a problémákat (játékfejlesztésnél főleg).
A haverok rábeszéltek arra, hogy az AI-val fejlesszek, ingyenes modelleket próbáltam csak, de sokkal lassabb a fejlesztés, mint gondoltam. Az alapokat odabaxa hamar, de utána bármennyire szájbarágósan magyarázom mit akarok, mégsem lesz meg a kívánt eredmény. Volt amikor egy sima konzol szöveg javítása több idő volt, mint az egész játék legeneráltatása. A játék adott méretben jól ment, de a nagyobb verzióban már xarakodott, amíg láttam másoknál ez sem okoz problémát, tehát nem a legjobb megoldásokkal operált az AI.
Több hibánál, elírásnál már úgy vagyok vele, hogy nem bízom az AI-ra, mert xar, hiába írom le nagyon szájbarágós módon mi a bajom, nem tudja javítani, rosszabb esetben, ha javítja, akkor a következő 2-3 módosítás után ugyanaz a hiba, vagy durvább jelentkezik.
Fizetős modellek lehet hasznosabbak, mert van egy ismerősöm aki nem keveset fizet ezért (ő alapesetben webfejlesztésre használja) próbálta az én területemen mit tud. Ott kicsit szebb volt az eredmény, de bőven volt mit korrigálni ott is, tehát odabax egy alapot, viszont sok hibát javíttatni kell vele újra és újra.
A nagy kedvencem amikor tervezésnél saját magát hülyézi le, tehát ajánl nekem egy megoldást, hogy ez KELL, aztán a következő válaszában saját magát hülyézi le ugye, hogy ez mekkora overheadet generál, felesleges túlbonyolítás stb, aztán persze amikor mondom neki, hogy "dehát te ajánlottad", akkor meg ugye megy a sűrű bocsánatkérés.
Aztán ott van a kódminőség, amikor pár soros függvényben 2x ellenőriz ugyanolyan feltételt és más-más módon az is elég szép.
Az első:
if(!X) return;
// Kód
A második:
if(X) {
// Kód
}
És itt az "ugyanolyan feltétel" alatt ténylegesen szinte ugyanaz van a feltételben.
A másik ilyen nagy kedvenc amikor olyan dolgot ellenőriz többször ami performanciában nem a legjobb. Azért optimalizálásban lehetne jobb, főleg azért, mert egy gépről van szó, tehát neki még jobban is kéne ehhez értenie.
Most sorolhatnám a további problémákat vele, de még egyet megemlítek. Lehet én vagyok kevésbé tapasztalt az adott területen, de olyan bugokat tudott generálni amit még soha sehol nem láttam, mármint rákeresve googleben, hogy kinek volt hasonló gondja és a hivatalos leírást, fórumot is átnézve nem volt ilyen senkinél. Gondolom több forrásból sikerült egy olyan anomáliát összeraknia amire az emberek élből gondolnak, hogy nem kéne.
Kapcsolódó kérdések:
Több tucatnyi cikket olvastam és megannyi akár órás podcastokat is hallgattam szakértőktől erről a mostani helyzetről. Állítólag a junior fejlesztőt még Budapesten is nagyon keveset szinte semennyit nem keresnek, és még az a nagyon kevés is olyan hogy egy juniortól is...
Egy kis alapom van benne, gondolkodok hogy újra elővegyem-e, és megtanuljam rndesen. Telített a piac belőle, vagy érdemes még nekivágni?
Már több nyelvet is tanultam és most a Unity motort tanulom, de nem tudom el tudnék-e helyezkedni. Nagyon nehéznek tűnik, de gondolom csak idő kérdése. Mivel érdemes tanulnom, egyáltalán megéri, vagy webfejlesztőként többre mennék? 4,5 éve tanulok programozni, de nem...
Tudom, hogy nem ez a legjobb mérőszám, hisz függ egy csomó mindentől, mint pl. kódolási stílus, sortördelés, programnyelv bőbeszédűsége, boilerplate kódok (pl getterek/setterek, amiket IDE is tud generálni). És persze egy programozónak nem csak kódolásból áll az élete,...
Van olyan, mint a C-hez a CodeBlocks?
Mennyi az átlag, reális fizetés, amit ma egy senior php fejelsztő hazavihet.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!