Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Ubuntu vagy Windows 11?

Ubuntu vagy Windows 11?

Figyelt kérdés
Mindkettőt jól ismerem, mindkettőhöz van minden, ami kell nekem. Viszont az okosotthon és digitális ökoszisztémámba jobban illik a Windows 11, ugyanakkor a Linux optimálisabb, kevesebb bloatware van rajta, stb. Pl Windows esetén Firefox helyett Edge-t használnék, hogy az Xboxon is gyorsan meg tudjak nyitni weblapokat, pl online sorozatokhoz.
aug. 30. 15:33
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
56%
Szerintem Debian és például Mate felület.
aug. 30. 16:45
 2/13 anonim ***** válasza:
54%

Miért jobb neked okos otthonhoz a Win11?

Én szoftverfejlesztő vagyok, nem direktbe okos otthonokat tervezek, de volt olyan amiben adtam tanácsot és élből platformfüggetlen, vagy inkább linuxra hajazó megoldást tanácsoltam. Mi az amiben a win11 előnyösebb lehet? Bár gondolom te inkább, akkor csak sima felhasználó vagy és ott vannak olyan szoftverek amik windows alatt jobban mennek. Viszont linux alatt is elég jól tudod futtatni a win-es programokat, ha belövöd.

Ha nekem minden adott lenne (linux ismeretek + szoftverek) én linux mellé tenném le a voksomat. Itthon van több windowsos és linuxos gépem is, mert mindnek megvan a maga feladata. Játék + játékfejlesztés miatt használok windows-t, meg azt jobban ismerem, de pl szerver és steam deck javarészt linux (decken van windows is fejlesztő cuccok miatt).

Ha akarod belőheted úgy a gépedet, hogy mind2 fusson rajta (akár egyszerre), vagy megoldod, hogy külön-külön legyen mind2 és azt használod amire épp szükséged van.

A másik kérdésem miért használnál edge-t firefox helyett? Csak az Xbox-os megoldások miatt?

aug. 30. 16:55
 3/13 anonim ***** válasza:
56%

Debian-t biztos nem ajánlanék otthonra, hacsak valakinek nincs ideje mindenféle csomagot telepítgetni. Az egy kiváló szerver OS egyébként, de desktopra igencsak ki van herélve...

Amúgy meg használd amelyik kényelmesebb, én Windows-t jobban szeretem, mert mindenre van 400 féle szoftver. És könnyű a használata.

Linuxot üzemeltetni szeretem inkább, mert látok mindent direktbe és azon a terepen sokkal több megoldás van 1 dolog, mint Windows Serverre.

aug. 30. 21:13
 4/13 XXXBalazs ***** válasza:
56%
Linux, de ne Ubuntu, hanem valami indokolhatóbb disztró. Én ilyenekre Rocky Linuxot használak, egyrészt azért, mert szinte 1:1-ben RHEL, másrészt 10 év támogatása van. Egyszer feltelepíted, hosszú évekig nincs más teendőd vele, mint a minor frissítéseket feltelepíteni.
aug. 30. 22:12
 5/13 anonim ***** válasza:
51%
Ubuntu, egyértelműen. Minden szempontból jobb, mint a win11. Utóbbi már olyan mélységekbe süllyedt, hogy még a windowsra írt játékok is jobban futnak Linuxon. Minden egyéb dologra pedig mindig is jobb volt a Linux, mint a Windows.
aug. 31. 08:17
 6/13 anonim ***** válasza:
46%

Őszintén 1 dologban jobb a Windows... Ha olyan játékokkal játszol, ami kernel szintű anticheatet vár el, mint pl Valorant, Lol, Fortnite, EA játékok, PUBG és még sorolhatnám. Habár ez a jég is elkezdett repedni... Az Epic bejelentette, hogy dolgoznak rajta, hogy linuxra új epic store adjanak ki. + egy linux+windows reverse engineert keresnek, ami nagyon valószínű, hogy arra pályázik, hogy Fortnite is megérkezik linuxra(nem hivatalos bejelentés). EA is feladott egy álláshirdetést, hogy ilyen embert keresnek. Ez is kezd megtörni. Ha az egyik cég megcsinálja, akkor a játékosok jogosan kérik számon a többi céget. + ott van a nyomás is, hogy elveszik a steam felmérésekből ~5% részesedést. Ami valószínűleg tovább fog nőni.

Szempontok:

- Biztonság: Linux

- Átláthatóság: Linux

- Munka: Linux (Ha nem kifejezetten Windows termékkel dolgozol. Van alternativa, de sokszor ezt nem mi döntjük el, hanem a cég)

- Testreszabhatóság: Linux

- Erőforrásigény: Linux

- Játék: Linux

- Kernel szintű anti cheat játék: Windows

aug. 31. 10:00
 7/13 anonim ***** válasza:
65%
A Canonical az legalább akkora szemét cég, mint a Microsoft, ha nem nagyobb. A helyedben Linux Mint DE vagy Debian vonalon gondolkodnék. Ha mást is kipróbálnál, akkor Arch.
aug. 31. 11:11
 8/13 anonim ***** válasza:
Munkánàl pont nincs alternatíva. Vagy Adobe termékek vannak naivan Linuxon? Azért enterprise környezetben nem megengedett a kliens oldalon a gányolás, habár láttam érdekes dolgokat....
aug. 31. 16:00
 9/13 anonim ***** válasza:
19%
Ubuntu helyett Linux Mint, sokkal stabilabb. Ha ismered az Ubuntut nem lesz problémás a Linux Mint kezelése.
aug. 31. 19:37
 10/13 anonim ***** válasza:
47%

Linux Mint Ubuntu alapon van. Egyébként mindkettő megszegi a következő dokumentációt:

[link]

aug. 31. 21:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Egy gyenge gépn jobb választás windows 10 min windows 11?

Vagy nincs lülönbség nagyon? A gépem: CPU:Intel N100 4gb ram 128gb ssd intel uhd graphics. Valamint még az a kérdésem hogy mikkel lehet gyorsabbá tenni egy rendszert? Windows 10 HOME vagypro?

Hibakód kiírása a windows hello pin kód bejelentkezéskor? A windows 11 laptopom miután beírtam a pin kódot hibaüzenetet ír ki. így nem tudok...

Microsoft fiókba belépve ha rányomok arra hogy nem akarom megváltoztatni, akkor enged be. Mit csináljak hogy ne kelljen mindig ezt a procedúrát lenyomni, hanem gördülékenyen menjen mint eddig, csak beírom a jelszót, és már is beenged, mint eddig. Megpróbáltam a...

Miért nem engedi meg letölteni a Windows 11 az android játékokat?!

feltettem a Google Play bétát, bekapcsoltam a hardver virtualizációt és ez sem segített, Windows 11 pro ban. Játszhatok a picsányi kis képernyőn(tablet). Mi az hogy nem telepíthetem PC-re a tablet játékait?!

Laptopomon Asus Vivobook amin Windows 11 Home van és minden laptop bekapcsoláskor automatikusan elindítja az Edge böngészőt és azon belül belelép...

Youtuben belül meg mindig automatikusan frissít és más esetleges videót dob fel megnézésre. Nem állítottam semmit rajta, volt egy rendszer frissítés pár napja és azóta csinálja ezt.

Van értelme Batch Scriptet konvertálni PowerShellre? Azt olvastam két hete egy cikkben, hogy a WINDOWS 11 következő kiadásával, kivezeti a Microsoft...

Nekem rengeteg Batch fájl segíti a munkámat nap mint nap, rengeteg idő lenne átírni őket! Van szerintetek értelme. Ráadásul vannak dolgok amik sokkal bonyolultabban oldható meg powershell-ben, mint parancssorban.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!