Kezdőoldal » Szépség és divat » Öltözködés » Melyik jobb, a pamut vagy a...

Melyik jobb, a pamut vagy a poliészter póló?

Figyelt kérdés
júl. 8. 02:47
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
13%

A pamut pont nem nedvszívó. Az egy nagyon izzadós anyag.

Hátránya még, hogy hamarabb fajul és könnyebben veszíti el a formáját.

A műszálas anyagok között nagyon sokféle van. Van, amelyik egyáltalán nem ártalmas és sokkal jobb viselet, mint a természetes anyagok, pl. nem gyűrődik, tartja a formáját. És van, amit elvileg nem jó, mert kioldódhatnak belőle káros anyagok. Bár nem hiszem, hogy az EU-ban ilyen forgalmazható. A sportruházat szerintem nem véletlenül készül nem pamutból, hanem műszálas anyagokból.

Én egyáltalán nem vagyok izzadós, ehhez képest a 100% pamut pólómon mindig lesz egy folt, miközben még melegem sincs. Úgyhogy nekem nem jó a pamut. A lent ajánlják sokan, de az meg iszonyatosan gyűrődik. Csak akkor szép, ha vigyázzban állsz mozdulatlanul.

júl. 8. 08:48
 12/28 anonim ***** válasza:
64%
Pamut.
júl. 8. 13:11
 13/28 anonim ***** válasza:
62%
Csakis pamut. Nincs is már ruhám, csak pamut. Legyen az farmer, póló, pulóver, fehérnemű. Minden pamut. De nekem érzékeny is a bőröm a poliészterre. Az ágynemű is csak pamut. Szerintem sokkal jobb a tapintása, jobb a bőrnek is.
júl. 8. 13:53
 14/28 anonim ***** válasza:
23%
A modern sportpóló jobb. Nem szívja a vizet, hanem elvezeti, nem izzadod csatakosra, amiben bármilyen légkondicionált helyiségben megfagysz, gyorsan szárad
júl. 9. 07:58
 15/28 anonim ***** válasza:
23%
Plusz a pamutot vasalni kell mert mosás után úgy néz ki mint egy kapcarongy
júl. 9. 08:05
 16/28 anonim ***** válasza:
23%
Oh, latom nagyon erős itt a pamutlobbi
júl. 9. 08:07
 17/28 anonim ***** válasza:
0%
Nem pamutlobbi, hanem józan ész
júl. 9. 08:10
 18/28 anonim ***** válasza:
100%

"A pamut nedvszívó, a poliészter nem." Ez csak félig igaz. A pamut valóban jól szívja a vizet. A poliészter viszont nem azért jó sportoláshoz, mert megszívja magát, hanem mert elvezeti a nedvességet a bőr felületéről a külső réteg felé, ahol gyorsabban elpárolog. Ezt nevezik "moisture wicking" technológiának. Tehát nem arról van szó, hogy az izzadság egyszerűen lefolyik rajtad.

"Ez kedvez a gombafertőzéseknek." Erre nincs általános szabály. A gombák a tartósan nedves, meleg környezetet szeretik. Egy jó minőségű sportpoliészter sokszor gyorsabban megszárad, mint egy átázott pamutpóló. Hogy melyik kedvezőbb, az a ruhától, a hőmérséklettől és attól is függ, mennyit izzad az ember.

"A sportolók csak azért hordanak poliésztert, mert nem fakul és jobban látszik rajta a reklám." Ez nagyon valószínűtlen. Ha valaki futott már nyáron pamutpólóban és egy modern futópólóban, általában azonnal érzi a különbséget. A profi sportban minden apró teljesítményelőny számít. Ha a pamut jobb lenne, a reklámok kedvéért nem áldoznák fel a sportolók kényelmét és teljesítményét.

"Információ egyébként van, csak te nem tudsz róla." Ez már inkább személyeskedés, mint érv. Nem attól lesz igaz egy állítás, hogy a másikat lekezelik.

júl. 9. 08:11
 19/28 anonim ***** válasza:
100%
#17 egyértelműen pamutlobbi. 5 perc alatt 0-n állt a válaszom. Nem a 70 évvel ezelőtti műszálakról beszélünk, ma már vannak modern anyagok amik messze jobb tulajdonságokkal bírnak mint a pamut. Egy modern Coolmax vagy Polartec póló messze kényelmesebb mint egy sima pamut. És ez nem ízlés hanem objektíven igaz. Persze el lehet tagadni a valóságot de attól még elavultak az itteni pamutlobbi nézetei. Bele tetszettek ragadni a múltba. Különben is az volt a kérdés melyik a jobb. Arra meg nem csak a pamut a korrekt válasz.
júl. 9. 08:21
 20/28 anonim ***** válasza:
100%

Ha egy állítás ellentmond annak, amit a modern sportruházat-fejlesztés, a mérések és a felhasználói tapasztalatok mutatnak, akkor érdemes kritikusan kezelni, függetlenül attól, hogy kinek mondja magát az, aki mondta.

júl. 9. 08:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Nem lehet öblítővel mosni?

Vettem a lidlben szabadidőnadrágot otthonra és a cimkéje azt írja nem használható hozzá öblítő. Mi történik, ha használok hozzá? Az anyaga 70% poliészter és 30% pamut.

95% pamut, 5% poliészter fehérneműt lehet 60 fokon mosni?

Nem fog károsodni a fehérnemű? Pl hogy nem megy össze meg ilyenek

82% pamut, 11% viszkóz és 7% poliészter anyagú nadrág mit gondoltok rugalmas?

Tudom, hogy főként az elasztán az ami a rugalmasságot adja, de ha jól tudom a poliészter is lehet rugalmas.Egyébként a kérdésben leírtak egy farmernadrág összetétele. Köszönöm🙂

30 as pasinak hol lehet jó dzsekit venni tavaszra?

Lehetőleg pamut, polieszter. H&M dzsekije van most. Néztük Zaraban, azok nem jönnek be neki, valami strapabíró de igényes, jó minőségű kéne.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!