Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Szépség és divat » Tetoválás

A kérdés

Arany köldök piercinget szeretnek, mit kell tudnom róla? Ugyanolyan “káros” lehet mint a bizsu vagy ezüst, gondolok itt a baktériumokra? Plusz komplikációk az átszúrás után?

Főleg az érdekelne, hogy a kiszúrást követően ha aranyból van a pc, akkor bakteriális dolgok, fertőzés, gennyezés mennyire léphet fel illetve jellemző-e? Vagy ez már csak a kiszúrás tényétől bekövetkezhet ha van rá hajlam? Van esetleg bárkinek tapasztalat arany pc-vel? Én semmit nem tudok egyébként a témáról, de most gondolkodom rajta. Az lenne a kérdésem még hogy mire kell figyelni a hely kiválasztásánál ahol átfuratom a köldököm? Tanácsok, ellenjavallatok is érdekelnek és hogy mire figyeljék, rossz tapasztalatok, egyszóval minden :D egészséges-e egyáltalán és hogyan kell “ápolni”?


  máj. 16. 16:35  Privát üzenet  

A válaszok

Nem vagyok biztos benne, hogy szurnak arannyal.

Orvosi femmel, titannal szoktak hogy ne lepjen fel allergias reakcio.

Nyaron nem ajanlom, en akkor csinaltattam es emiatt elhuzodott a gyogyulas. Egyebkent mar 3 eve megvan es semmilyen problemam nem volt vele vagy belole, tudni kell kezelni es tisztitani a gyogyulas alatt es utana is amig hordod. Utana is kell tisztitani.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/9Időpont máj. 16. 16:56 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Nem arra gondoltam, hogy a tű arany (azt gondoltam, hogy olyan nincs:D) hanem maga a pc :)

# 2/9Időpont máj. 16. 17:03 Privát üzenet

Te értetted félre kérdező. A piercer általában titán, orvosifém ékszert tesz be szúrás után. Nyilván nem arannyal szúr, nem is tudna..

Ajánlatosabb az orvosifém, aztán a gyógyulási idő után arra cseréled, amire akarod.

Arra figyelj, hogy rendszeresen tisztítsd (én octenisepttel szoktam) illetve ne akadjon bele a nadrágba, stb.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/9Időpont máj. 16. 17:27 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Sajnalom, ha rosszul fogalmaztam vagy nem ertetted, arra gondoltam szurasnal nem hinnem hogy aranyat raknak bele. :) viszont ha begyogyul te rakhatsz.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/9Időpont máj. 16. 17:55 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Oh, így már ertem :) ez esetben elnézést. Nem tudtam, hogy az eljárás először orvosifém, aztán csere


És ha octenispettel megtisztítom a piercinget, a köldökömet is áttörölhetgetem fertőtlenítővel (gondolom ártani nem árt) vagy ott csak elég a normális tisztálkodás?# 5/9Időpont máj. 16. 18:06 Privát üzenet
Amig nem gyogyult be se szappannal se tusival semmivel se erintkezzen, igy a koldokod is tisztithatod vele, vagy akar gyogyszertari alkohollal.

A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/9Időpont máj. 16. 18:49 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Amit kifelejtettem én is: Csak zuhanyozz vele gyógyulásig, vigyázz vele, nem szabad kiáztatni.

A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/9Időpont máj. 16. 19:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Blueskin nevű felhasználó válasza:

Szia!


Kezdő ékszernek lehet aranyat is rakni, de nem érdemes. Miért? Mert az aranyékszerek nem tiszta aranyból állnak, nem 24 karátosak. 22 karátos is nagyon ritka, inkább a 18-16 karát szokott lenni az ékszereknél. Ez azért baj, mert így nem vegytiszta, tehát ötvözet és sosem lehetsz biztos benne, hogy egyik-másik ötvözőanyagra nem fog-e allergizálni. Ötvözőszerek között lehet réz, nikkel, kobalt amik a fémérzékenyeknek tabu dolog.

Orvosi fém sem túl jó. Dettó tartalmaz nikkelt, illetve krómot és amennyiben nikkelt nem tartalmaz, úgy krómot igen, és arra is lehetsz érzékeny.

Első ékszernek a legjobb a titán száras, alul-felül golyós, banánékszer. (Hajlított száras barbell, de anyagban 100% titán, semmi ötvöző, semmi bevonó.) A PVD bevont már nem igazán jó. Igaz, hogy lassan kopik, de kopik.

Szúrni 14 G-s (az AWG szabvány szerinti 14 G-s méretű), vagy 16 G-s tűvel szokás, a tű anyagban a 318-as fémszériához tartozik (sebészeti acél). A tű mindig egyszerhasználatos! Lehet branül (kanül), de lehet külön erre fejlesztett piercer tű is. Onnan látszik, hogy egyszer használatos, hogy előtted bontják ki lezárt tasakból és utána egy kartonból készült biohazardos jelképpel ellátott tűgyűjtő dobozba dobják ki. Szúrás előtt mindenképp lefertőtlenítik a köldököt és környékét.

Az igazán profik előrajzolják, tolómérővel mérik, hogy milyen szárhossz kell, majd fertőtlenítik, olykor jégsprayvel lefújják, hogy kevésbé érezd, majd egy speciális csipesszel fogják össze és szúrják át.

Nem minden profi használ tolómérőt, van, aki az ékszert méri hozzá. Mindig kezetmosnak, egyszerhasználatos gumikesztyűben dolgoznak, amit "páciensenként" akár többször is cserélnek és ugyan úgy szelektív gyűjtik.

A köldök ékszer egy úgynevezett felszíni ékszer, ami azt jelenti, hogy a be és kimeneti pontok között egy felszín alatt fut a szára. Ezek az ékszerek nehezen gyógyulnak, hajlamosak kilökődésre és vadhús/keloid növesztésre még a jó ápolás mellett is. A kilökődés esélye annál nagyobb, mintél több fizikai, kémiai hatás éri az ékszert és környékét a gyógyulási idő alatt. Ezek a mozgás, nyomás, dörzsölődés, rántások, beakadások, vegyszerek, ki és feláztatás, erős hő, erős sugárzás (napsugárzás, UV és IR sugárzás) és idegen anyagok.

Ezek ellen lehet tenni is. Első a megfelelő kezdőékszer. Ez a megfelelő hosszt és súlyt jelenti. Második a mefelelő ápolás, utókezelés. A legjobb az Octenisept (folyadék!!!) használata, az első 1 hónap alatt napi 4-5x, majd a továbbiakban napi 2-3x. Ápoláskor célszerű tiszta fültisztító pálcikát használni, vagy sterill papírvattát (nem szálasat!). Amennyiben dudor nőne rá (tehát vadhús, vagy keloid, úgy az Octeniseptes kezelés fel kell függeszteni (nyugi nem attól nő rá) és helyette patikai hidrogén-peroxid oldattal kell tovább ápolni napjában legalább 3x és legalább 3 héten át.

A harmadik az odafigyelés. Célszerű a friss ékszert leragasztani egy sima mull lappal (gézlap) az első 1-2 hétben, főleg akkor, ha valamelyik fizikai hatás érné a fentiek közül. Igyekezz nem hason aludni, ne nyomja nadrág, vagy öv. Szabad levegő érheti, és napfény is, de napfürdőzni/napozni, vagy szolizni nem ajánlott vele bő 2 hónapon át. Első 1 hónapban ne áztasd ki, azaz ne kádban fürödj, hanem zuhanyozz, tustfürdő érheti, de utána bő vízzel mosd le, majd fürdés után kezeld octenisepttel. Ne menj szaunába, gőzfürdőbe, uszodába, strandra.

Kerüld a testápolók, krémek, gélek, kenőcsöket az ékszer közelében.


A szúráskor a bőr mindhárom rétegét felsértik V alakú metszéssel (a tű nem kerek végű, keress rá hogy is néz ki, de a lényeg, hogy V alakban vág utat magának), majd az alatta lévő szöveten át visszakanyarodik és újra átmegy a bőrön. A bőr alja gyorsan gyógyul, az irha réteg is, a felhám viszont lassan. Látszólag a lyukak pereménél hamar meggyógyul, ez olyan 4-6 hét. Erre szokták érteni a klasszikus gyógyulási időt. Ám ez nem jelenti a 100%-os gyógyulást. Akkor gyógyult egy testékszer 100%-ban, amikor a lyukat az ékszer mentén belülről átszövi egy vékony hámréteg. Tehát nem más történik, mint a ki- és bemeneti lyukak mentén elkezd a bőr legfelső része befelé fordulni és sejtről sejtre "körülölelni" az ékszert. Ez lassú folyamat, akár fél-egy év is lehet. Amint e folyamat befejeződik, úgy az ékszernek örök életre marad nyoma (bár sebészileg eltüntethető), de több hónapos nem hordás után attól még beforrhat, összenőhet. Amint egy köldökékszernél a teljes gyógyulás beállt, úgy vadhús és keloid kialakulásának esélye szinte nulla.

Azért nem érdemes krémekkel, gélekkel, kenőcsökkel kenni, ápolni, mert azokban sok hordozóanyag van a hatóanyag mellett. A hatóanyag a hatás kifejtése után már nem "működik" de a maradék anyag ott marad, amibe nagyon könnyen ragad bele a levegőből és ruhákról por, baktérium, vírus, gomba, ami akár magával a szerrel, akár az izzadsággal könnyen bekerül a sebbe és így fertőzödik el. Olykor ezt elkerülendően a test reagál és kinövést okoz, ez a vadhús. A V vágás széle mentén kifelé burjánzó sejttömeg, ami csak azt jelenti, hogy a bőröd, tehát a legnagyobb immunrendszeri vonalad védekezik. A keloid általában már a bekerült, tokozódott, vagy éppen allergizáló anyagoktól alakul ki. A kettő nagyon hanlatos egymáshoz, majdnemhogy egyformák.


Érdemes első hónapban nem edzeni hasra és óvni mindentől. Frissen a hirtelen rántásoktól könnyen begyullad. Alapvetően egy kicsi váladékozás normális. Kezelésnél bőségesen fújj vagy önts a vattácskára/pálcikára és előtte moss kezet alaposan. A kezelés közben az ékszert mozgasd fel-le, de ne csavargasd. A fel-le mozgás eleinte érzékeny lesz, de így jut a fertőtlenítőből a sebbe is, és szükség esetén kimossa a rosszatt. A felesleges folyadékot ne töröld le, hagyd, majd megszárad, lefolyik.

Egészséges-e? Nem, mivel idegen test, de csak annyira mint a fülbevaló. Viszont egészségtelennek sem nevezném.


A helyet érdemes úgy választani, hogy egy tényleg tapasztalt legyen a testékszerező ott és lehetőleg ne legyen plázaszalon (ezt most nem fejteném ki, de jobbak a nem pláza üzletek) és ne is ilyen okosban megcsinálom a buszmegállóban legyen.

Itthoni árban 5-8 ezer forint körül van a "beavatkozás" ékszerrel. Érdemes a titán ékszert előre jelezni nekik. Érdemes vagy nyár végén, vagy koratavasszal készíteni.

Első ékszercseréig célszerű várni legalább 2-3 hónapot és a csereékszert lefertőtleníteni és ekkor még ne bizsut rakj bele, hanem vagy titán szárast vagy orvosi fémet.

Nagyjából mindent leírtam. Ha kihagytam volna valamit, kérdezz bátran privátban.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 90%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/9Időpont máj. 17. 08:22 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Utolsó válaszoló! Hálásan köszönöm a részletes választ és fáradságot hogy leírtad!!! :))) rettenetesen hasznos, lehetséges hogy fogok írni privatban és feltenni még pár kérdést. Tényleg köszönöm :)

# 9/9Időpont máj. 17. 14:53 Privát üzenet

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Van valakinek köldök tetkója? Ebben a kérdésben tud vlki segíteni?
Mennyibe kerül egy köldök piercing átszúrás?
Hogyan borogassam a köldök piercingem?
Mennyire fáj az orr illetve köldök pirszing? És a tetoválásokhoz képest melyik a fájdalmasabb?
Cegléden valahol szúrnak piercinget?
Meddig nem lehet a piercingre rá feküdni?

Kérdések a Szépség és divat rovatbólKérdések a Tetoválás rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!