A mai animèk közül melyeknek van esèlye arra, hogy olyan kultikus animèvè váljon, mint pl. a One Piece, Naruto, Dragon Ball?

válasza:Attack on Titan, Demon Slayer, Chainsaw Man, Spy x Family, One punch man és talán még a Solo Leveling
én ezeket mondanám amik mostanában voltak és eljutottak oda is akik nem néznek animét
vannak ismerőseim akik egyáltalán nem néznek animét, de valamilyen formában eljutotta hozzájuk a fent említett művek, és elkezdték nézni, persze nem úgy értem hogy mindet megnézték amik fent van, hanem egy ismerős 1-2 animét nézett és ennyi, és aztán abba is hagyta, mert nyilván oka volt hogy megnézte azt az egy animét, de nem nagy rajongó a műfajnak annyira hogy daráljon többet is
pl egyik ismerős a chainsaw-mant és a spy x family animét 9gagről ismerte meg mémek miatt, csak azért nézte meg őket mert viccesek voltak a mémek, másik ismerős meg nagy film néző, és felkeltette érdeklődését a mostani Demon slayer mozifilm eladásai

válasza:Amiket írtál, azok nem azért ismertebbek mert annyira jók lettek volna, hanem mert sokszáz részes végtelenbe húzott szappanoperák, aminek annyi epizódja van, hogy még az is belebotlik véletlenül aki azt se tudja mi fán terem az anime. Így aztán sokan hallottak róla - szerintem teljesen érdemtelenül.
Sokkal inkább nagy öreg kult animének számít az Evangelion, a Hellsing, a Cowboy Bebop, az Akira, vagy a GitS.
Meg ott vannak azok az animék, amikről valami eredeti dolog miatt beszélnek a mai napig is, mert valami miatt kiemelkedtek a nagy átlag tengeréből.
Én nem anime-centrikus platformokon ezeket látom sokszor emlegetni:
- Clannad az extrém szomorú történet végett.
- Made in Abyss a sokkolás miatt.
- Suzumiya Haruhi az Endless Eight trollkodása okán.
- Boku no Pico a fajtalankodó szexuális tartalom miatt.
- Bible Black mert sokaknak ez volt az első hentai amit láttak.
Az elmúlt pár évből ahogy én észrevettem, extra figyelmet kapott a Frieren, a Kusuriya no Hitorigoto, a Dandadan, a Youjo Senki vagy a Dungeon Meshi. De ezek tényleg jók, egyediek, bizonyára ezért megy a hype.
Meg valamiért a Bocchi the Rock! amibe még bele szoktam futni, de ezt mondjuk nem értem miért lett ennyire közismert, mert egy kb átlagos semmi extra darab. Vagy ilyen a Konosuba is, nincs ember aki ne látta volna már Megumin képét valahol, pedig egy tök átlagos sorozat.

válasza:#3 Bocchi azért lett felkapva mert rengeteg hivatkozás, utalás van az animében más híres dologra, pl nagyon sok helyen híres zenei utalások - Jimihen a kutya neve - Jimi Hendrix, Guthrie Govan híres zenei játszása egy az egyben leanimálva, Bocchi mikor bemegy az étteremben és felkiált - Are you winning restaurant? - are you winning son mémet másolva
szóval ja, Bocchiban rengeteg utalás van, nagyon sok videó van ami próbálja összeszedni őket, van ami 30-40perces is, ugyan ez a helyzet a Chainsaw-man animével, dögig van híres filmes utalásokkal
amúgy eléggé nagy butaságot mondtál, naruto, one piece, dragon ball, ezek jók animék, nem hiába, mindegyik a maga idejében évekig rekordot döntöttek, one piece több mint 10 éven át a legkeresettebb manga volt, nagyon sok díjat nyert, minden évben a legeladott helyen volt, naruto top3-ban évekig, a dragon ball meg 80-as és 90-es években aratott legelső helyen irgalmatlan sok eladással, marketingekről meg ne is beszéljünk

válasza:A hármasnak szerintem annyiban igaza van, hogy abban az időben, amikor a televízió abszolút egyeduralkodó formátum volt, és hetente jöttek ki a részek az RTL-en pl a Dragon Ball-ból, akkor kisgyerekek tömegei szocializálódtak ezen, mert alapvetően sokkal kevesebb volt a választék, és sokkal könnyebben eljutottak az emberekhez ezek az animék. Viszont nem tudom, hogy ez világszintű jelenség-e, én csak Magyarországon belül gondolkodok most, azt tudom, hogy a Dragon Ball kb világszinten is A legismertebb anime. Az Inuyasha ismertsége pl világszinten messze elmarad az előbbi példáktól szerintem, mégis, annak is kialakult itthon egy kisebb "kultusza" és azt is rengetegen imádják a mai napig, akik amúgy nem nagyon animések, gondolom szimplán azért, mert ugyanúgy az RTL-en adták kora délelőtt. De a Pokémon is jó példa, vagy a Sailor Moon.
2025-ben hasonló szintű kultuszig eljutni mint anno a Dragon Ball vagy a Naruto szerintem konkrétan lehetetlen. De a legnagyobb esélye egyértelműen az éppen aktuális generáció nagy shounenjei, JJK, Demon Slayer, most talán bejön majd a Solo Leveling, ezek azok a márkák amiknek a termékeit szoktam látni kifejezetten nem animés helyeken is néha-néha.
Illetve még az Attack On Titant említeném meg, bár ez picit kilóg a sorból mivel már vége van, szóval a népszerűségének a csúcsán már valszeg túl van.
A Chainsaw Man viszont szerintem már egy polccal ezek alatt van ilyen téren (minőségben egyáltalán nem, bár ez szubjektív), a Spy x Family még lejjebb, az OPM-nek meg lett volna esélye szerintem és az 1. évad után közel is volt hozzá, de elb*szták a gyenge 2. évaddal és az 5 éves szünetekkel
Az viszont hogy egy teljes generációt annyira meghatározzon valami mint anno a Dragon Ball, el kell felejteni, szerintem már a Narutonak sem volt fele ekkora hatása sem, a One Piece-nek meg főleg, az inkább Japánban maradt meg nagyon durván.
A hármas szerintem alapvetően máshogy értelmezte a "kultikus" szót mint én vagy a kérdező, szerintem a kérdező kifejezetten hosszan tartó hatásról meg népszerűségre gondolt. De amúgy abban is igazad van, hogy pl nekem anno a Clannad volt a belépőm az anime világába úgy unblock (egy visual novelen keresztül, amit annyira szerettem, hogy elkezdtem hasonló tematikájú animéket keresni, és a Clannadot találtam meg először), de a Made In Abyss, ehhez hasonló animék hatása sztem mikroszkopikusan eltörpül egy Dragon Ball mellett, annyira pici a szubkultúra mögötte, a Bible Blackről pl még életemben nem hallottam még animésként se, bár gondolom más fórumokat böngészünk lol.

válasza:Én szoktam nézni reaction videósokat, mikor néznek valami sorozatot vagy filmet, esetleg animét és reagálnak rá, azt nézed ahogy nézik a tartalmat... és igen hülyeségnek hangzik, de szeretem nézni mások reakcióját az epic jelenetekre.
Lényeg amit akartam ezzel mondani, hogy sok ilyen reaction youtuber akik nem néznek animét, csak sorozat és filmre reactolnak, ritkán befut hozzájuk is 1-1 anime nézés a hype miatt.
Így sok helyen látom az Attack on Titan, Death Note, Fullmetal Alchemist animét, de hogy újat is mondjak, a Demon slayert kb mindenhol látom, gondolom a mostani mozifilm szereplése miatt nagyot durrant, más mozifilmekből meg a Kimi no na wa -(Your name.) vagy a Ghibli filmek.

válasza:Kérdező az általad felhozott példák mainstreamek nem pedig kultikusak.
Az újjabbak közül például az Attack on titan számít kultikus animének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!