A búvárkodáshoz kell valamilyen engedély?
Ezt találtam róla:
Én amikor búvárkodtam, bár nem Horvátországban, akkor előtte volt egy kis tanfolyamszerűség és utána mehettünk, magával az oktatóval. Nem mentünk túl mélyre, mivel akkor kellett volna még valamit csinálni talán (pontosan nem emlékszem kb 5 éve volt)
Tehát igen, kell hozzá engedély, ha jól tudom.
Nem vagyok szakértője a témának, ne vedd a szavam 100%-ra!!
Egyébként pedig jó nyaralást! :)
Én abszolút amatőr vagyok, UEF OWD minősítéssel ( ez legalapabb minősítés ebben a búvár szervezetben, 18m max mélység, merülés vezetővel endélyezett), de pár gondolat alább.
Egy komplett felszerelés elég borsos árú, nem biztos, hogy megérné neked.
Itt nincs olyan, hogy olcsó - ha egy olyan átlag ember vagy anyagilag mint pl én. Egy merülés 30 -50 Eur között mozog ha mindent bérelsz, de nem sokat spórolsz ha saját cuccot viszel. Ha pl megnézed a [link] árait, látni fogod, hogy miről beszélek ( találomra válaszottam egy internetes boltot, több is van hasonló árakat fogsz találni )
Első körben kell egy orvosi vizsgálat egy fül-orr gégésznél a saját érdekedben. Ugyanis ha kiegyenlítési problémáid esetleg szervi eredetűek akkor ezt a hobbit nem neked találták ki.
Elmagyarázom: itt kint a szárazföldön 1 Bar nyomás hat rád, 10m-en 2 Bar, 20 m-en 3 Bar ésatöbbi. Már kis mélységben ( pl 5 m) gondot okozhat a nyomás okozta kiegyenlítés és hát rádöbbeni, hogy mégse vagy egészségileg alkalmas a merülés közepén, több mint kellemetlen élmény...
Bevallom, a jogi aspektusát nem tudom. Most hirtelen belegondolva nem tudok olyan törvényről ami tiltaná, hogy magányosan nekiszaladj a tengernek és búvárkodj ( persze van ahol ehhez területi engedély kell ) - ez viszont óriási ostobaság lenne.
Helyismeret hiányában, egyedül búvárkodni szerintem unalmas és veszélyes is.
Én mindig merülésvezetővel merülök aki ismeri a merülőhelyek jellegét, helyi érdekességeket ésatöbbi. A búvárminősítési rendszereket ( PADI, CMAS, UEF stb ) nem hülyeségből találták ki. Na nem rakéta tudomány ez a hobbi, de alapismeretek feltétlenül szükségesek hozzá. Nulla tudás birtokában hogy kezeled a jacket-et, hogyan súlyozod ki magad, vagy pl honnan tudod mi az a biztonsági megálló? Itt még bőven a deco mentes ( dekompresszió nélküli ) merülésekről beszélek! Vagy honnan tudod, hogy hogyan kell emelkedni? Mert nem úgy van ám, hogy kilövöd magad a felszín felé...
Az "intro" merülések alkalmával - egy tapasztalt oktatóval merülsz és nem mélyre. Ezt azoknak találták ki akik még sosem merültek. Tipikusan kis mélységű és rövidebb merülések ezel. Igazi merülésre senki sem fog elvinni ha nincs minősítésed. Kb olyan mintha elindulnál valakivel autózni, aki sose vezetett előtte és jogosítványa sincs ( ő vezet ), de te vagy a felelős a vezetés ( merülés ) biztonságáért. Szerinted melyik merülésvezető vállalna ilyet? Hogy reagálnál vészhelyzetben? Ismered a búvárjelzéséket?
Szóval esetedben jelenleg csak egy intro merülés jöhet szóba. Ha esetleg komolyabban érdekel ez a hobbi akkor nézz szét a hazai búvárbázisok kínálatában ( könnyű találni a neten ), sokszor van úgy, hogy a védett vizes ( medencés) gyakorlat Magyarországon van, a gyakorlati vizsga és vad vizi merülés pedig Horvátországban...
Az eredeti ötletedet szerintem felejtsd el. Ebben a formában életveszélyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!