Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » A hagyományos kiadók ?

A hagyományos kiadók ?

Figyelt kérdés

A hagyományos kiadók olyan kiadók, amelyek a kiadási szerződés keretében pénzügyi juttatást (royalty vagy honorárium) fizetnek a szerzőknek a könyveik után, és általában vállalják a szerkesztési, nyomdai és forgalmazási feladatokat.

Tudtok ,ilyen kiadókat?

nov. 1. 17:55
 1/7 b1812567 ***** válasza:
92%

Megnézed egy online bolt oldalán a könyveket, melyik kiadónál jelent meg (Bookline, Libri, stb.). Vagy besétálsz egy könyvesboltba, és ott megnézed a könyvekben. Esetleg a MKKE oldalán a tagok közt is keresgélhetsz.

De ha azon gondolkozol, hogy írsz és kiadják, de nem tudsz fejből egy kiadót sem amely az adott témához/zsánerhez passzolna, akkor ne is erőlködj.

nov. 1. 18:48
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Jó lenne tudni, mégis milyen zsánerben/témában gondolkodsz. Nem ugyan azt a kiadót kell keresned egy romantasyval (KMK), egy sci-fivel (Agave, Galactica), és egy tudományos könyvvel (Scholar).
nov. 2. 16:45
 3/7 A kérdező kommentje:

Kérdésem lenne tapasztaltabb írókhoz / kiadáson már átesettekhez:

Kb. egy hónapja fedeztem fel a Wattpadot előtte csak magamnak, a laptopomra és az íróasztalfiókomnak írogattam. 😊

Azóta feltöltögetem a kész vagy majdnem kész írásaimat, és nemrég be is fejeztem az egyik scifi regényemet, ami fent van a Wattpadon is.

Találtam egy nagyon szimpatikus kiadót, és az esélytelenek nyugalmával elküldtem nekik a szinopszist. Meglepően gyorsan válaszoltak, hogy felkeltette az érdeklődésüket, és kérik a teljes kéziratot. Ezt is elküldtem, szombaton pedig megérkezett a válasz: szeretnének foglalkozni a kéziratommal, és küldtek is egy kiadói szerződést.

A szerződés nagyon korrektnek és precíznek tűnik, viszont abban az áll, hogy a szerkesztés, korrektúra, tördelés, borítótervezés, nyomtatás stb. költségeit nekem kellene állnom, ami elég komoly összeg lenne. A kiadó vállalja a hirdetést, saját felületén az értékesítést, és a Líra online könyváruházon keresztül az értékesítést is biztosítaná, de a költségeket előre nekem kellene fizetni.

Én viszont azt hittem, hogy ezeket a kiadó fedezi, és az eladásokból vonja le a részesedését.

Szóval a kérdésem az lenne:

Elsőkönyves szerzőknél létezik olyan megoldás, hogy a kiadó állja (vagy legalább nagyrészben átvállalja) ezeket a kiadási költségeket, cserébe az író alacsonyabb százalékot kap az eladásokból?

Vagy ez a „szerzői hozzájárulásos” modell manapság már általánosabb kezdő íróknál?

Nagyon köszönöm előre is a válaszaitokat !

nov. 3. 06:16
 4/7 A kérdező kommentje:
*Libri
nov. 3. 06:17
 5/7 b1812567 ***** válasza:
82%

Hagyományos kiadókról érdeklődtél, aztán egy Self Publishing céghez küldted a munkád...

Igen, ezek így működnek, szolgáltatást adnak a pénzedért, kockázatvállalás nélkül. És persze a legtöbb bármit kiad, hiszen ebből élnek. Nem baj ez, csak helyén kell kezelni. (Nagy része aztán szemét az itt megjelent műveknek, valódi marketing, terjesztés sem szokott lenni, ezért nem is fogynak.)

nov. 3. 14:45
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Te nem kiadót találtál, hanem magán kiadót. A hagyományos kiadóknál létezik olyan, hogy vállalják a kockázatot, ami a kiadással jár. Viszont 1) felejtsd el a százalékokat. Nagyon ritkán szerződnek százalékokra. Sokkal gyakoribb a fix díj. 2) kockázatot egy kiadó csak akkor vállal, ha megérősnek érzi. Avagy ha tényleg első írás, nem nyertél soha egy pályázatot sem, nincs is ismerősöd a cégnél, valószínűbb hogy a kiadó el sem olvassa amit elküldesz neki.

Ezzel szemben a magán kiadó tényleg olyan amilyennek az #5 válaszban írták (hiába van legpontozva az a válasz). Mindent és bármit kiadnak, ha megfizeted. Hogy mennyire lesz kelendő, már más kérdés. Valószínűleg nem lesz az. Nekem van barátom aki magánban kiadatta a könyvét. Egyetlenegy darab kelt el: a Széchenyi Könyvtár kötelező egy példányt vásárolt. A maradék mind rá rohadt a pincében.

nov. 3. 21:13
 7/7 anonim ***** válasza:
Előttem már megírták, te nem a "hagyományos" kiadók egyikét találtad meg. Magánkiadásra óhajtanak rávenni, ez igazából még arra sem garancia, hogy valóban jó a regényed.
nov. 13. 21:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!