Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Könyvkiadást folytatnátok így?

Könyvkiadást folytatnátok így?

Figyelt kérdés

Írtam egy regényt,hosszas rábeszélésre beadtam kiadóknak.Volt,aki visszajelzett,többen is,és igent is mondtak.A probléma az,hogy egytől egyig fizetősek,milliós költségekkel,a szerzői jogdíjak pedig aránytalanul alacsonyak.

Egyszerűen biztos,hogy nem jönne vissza az ára. Próbálkoztam hagyományosnál is,de onnan nem jött válasz nyilván. Vagy lehet csak sokára fog,ezt nem tudom.

Nagyon régóta ez volt az álmom,hogy író legyek,de amit látok a magyar könyvpiacon,az egytől egyik káosz,kizsigerelés,és szakmaiatlanság.

Van egyáltalán normális kiadó is? Érdemes folytatni?

ápr. 28. 14:59
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ, hogy melyik mit írt.

A könyvkiadás önköltségesen költséges. Ez tény. Ha kell, fizetsz a szolgáltatásért. (Másik opció, hogy kiadod szerzői kiadásban, vagy legyeskedsz a hagyományos kiadóknál.)

De a Publio pl mindent kiad, ha eleget fizetsz, és hiába perkálsz, annak is örülhetsz, ha hozzád vágnak egy AI borítót...

A Helmának van most olyan novellapályázata, amivel (fizikai) regénykiadást lehet nyerni.

Ha meg elég neked az e-book (0 ft kiadással, 0 ft bevétellel), akkor ott a Legendárium kiadó. [link] (Egy marék egyetemista átnézi, kérnek hozzá ISBN számot, és felteszik az oldalukra, de végülis lehet kiadott könynek számolni.)

Ha meg csak olvasókat akarsz, akkor amúgy Wattpadra vagy saját blogra is felteheted....

ápr. 28. 15:49
 2/3 anonim ***** válasza:
ápr. 28. 16:00
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

"normális kiadó": mindegyik kiadó normális, csak más üzleti modellt követ.

Mert hát a könyvkiadás is csak üzlet, a nap végén egyedül a profit számít. Két megközelítés létezik.

1. A kiadó anyagi kockázatot nem vállal, azokat áthárítja az ügyfélre (szerzőre) és a minőséget abszolút minimumon tartva végzi a dolgát. Ebben a modellben a kiadás, marketing, terjesztés, egyebek költségeit a szerző fizeti, akkora felárral, hogy a kiadó jól járjon. A szerző a viselt kockázatért biztosan megkapja, amit akar: kiadják a könyvét.

2. A kiadó hajlandó anyagi kockázatot vállalni, cserébe magasabb minőséget kiadni a kezéből. Ez a szerzőnek olcsó, akár ingyenes, de az ilyen kiadók sem ellenségük a saját pénzüknek. Úgy minimalizálják a kockázatot, hogy már befutott szerzők, irodalmi pályázat győztes szerzők, vagy ismert emberek szerzeményeit adják ki, noname első könyves írókkal nem állnak szóba. Ebben a modellben az olcsóság és nulla kockázat ára, hogy bármikor elutasíthatnak és nem jelentetik meg a könyved.

Igazából rajtad áll, mit akarsz pontosan. Ha olcsón/ingyen kell a saját könyv, akkor serényen kell a műveddel kilincselni és pályázatokon versenyezni, hátha valaki elég fantáziát lát benned a kockázatvállaláshoz és kiadják, amit írsz. Ha meg mindenáron ki akarod adatni, akkor meg fogd be az orrod és fizesd ki a magánkiadást. Harmadik út nincs.

ápr. 28. 18:26

Kapcsolódó kérdések:

Jó napot kívánok, mostanában melyik könyvkiadó a legjobb megoldás, ha szeretnék megjelentetni pl.: oktatási segédleteket, versesköteteket, regényeim,...

A válaszokat olyan személyektől várom, akinek már megjelent vagy épp megjelenik, könyve, írása, hanglemeze, vagy CD-je és DVD-je. Valamennyi ötletet előre is köszönöm szépen.

Hogy és kinek tudnék vázlatokat küldeni a könyvemből, aki meg tudja mondani hogy van-e elég jó egy kiadáshoz?

Nem tudom hogy működik ez, de van egy könyvem, amit elkezdtem írni és elgondolkodtam a kiadásán. Nem értek hozzá, kicsit utána olvastam a neten, de kíváncsi lennék, hogy akinek van tapasztalata ilyen téren mit mond, vagy ajánl. :)

Jelenleg melyik magyar könyvkiadók foglalkoznak fantasy és sci-fi regények kiadásával?

Van egy barátom, aki írt egy fantasy kisregényt és szeretné kiadni. Szóval jó lenne tudni, hogy most 2025-ben melyik kiadóhoz érdemes elmenni, amely nagy esélyel igent fog mondani.

Novum könyvkiadó, visszavont jelentkezés ellenére számlát küldtek, hogy fizessek, ha nem fizetek, behajthatják?

Nem írtam alá semmit, ezt hozzá kell tennem. Csak elküldtem néhány verset, és árajánlatot kértem. Aztán visszavontam, mert nagyon drága. Esetleg valaki ismeri ezt a könyvkiadót?

Mi a menete annak, ha magamtól akarok kiadni egy regényt?

A könyv készen van. Viszont kellene lektor, korrektor, szerkesztő. Kinyomtatnám saját magamtól és az interneten terjeszteném. Mindez mennyibe kerülne? Mire lenne még szükség? Előre is köszönöm!

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!