Kezdőoldal » Szórakozás » Sztárok, bulvár » Ákosnak mi lehet az mbti-je?

Ákosnak mi lehet az mbti-je?

Figyelt kérdés
Csak normális válaszokat kérek!

nov. 20. 12:38
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
Csak normális választ kérsz? Tessék: az MBTI egy elavult eszköz, mely a tudomány által támasztott kritériumoknak már a megalkotása idején sem igazán felelt meg, nagyon felkapták viszont a hozzá nem értő menedzserek (akiknek bármit el lehet adni, feltéve, hogy elég sok tarka ábra kíséretében tálalod), valamint a pszichológiát bulvár mélységű szellemi maszturbáció jelleggel fogyasztó laikus érdeklődők.
nov. 20. 14:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm, csak kíváncsi voltam, hogy milyen típus lehet azért írtam ki.
nov. 20. 15:11
 3/9 anonim ***** válasza:
0%
Épp emiatt, mert nem jó eszköz, nem is igazán lehet rá válaszolni, nem ritka, hogy ugyanannak az embernek két hét eltéréssel más-más típus jön ki.
nov. 20. 17:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
54%

Dalszövegek alapján szerintem Ni-Se, ebben a sorrendbe. Testbeszédében Fi jól beazonositható, akkor Te-t is használ.

XNTJ-re tippelek.

nov. 21. 12:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 Mojjo ***** válasza:
50%

@3: Az, hogy egy embernek más időpontokban más jön ki, nem támasztja alá, hogy nem jó eszköz. Az azt mutatja, hogy az önmagunk által kitöltött tesztek nem alkalmasak a típus megállapítására.

Ezzel együtt és e mellett is lehetséges persze, hogy az mbti alapvetően téves. Csak az általad felhozott kifogás erről épp nem mond semmit.

Amúgy a pszichológia maga úgy ahogy van nem egy egzakt tudomány. Ennek megfelelően kell tekinteni rá.

nov. 21. 12:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:

"Az, hogy egy embernek más időpontokban más jön ki, nem támasztja alá, hogy nem jó eszköz. Az azt mutatja, hogy az önmagunk által kitöltött tesztek nem alkalmasak a típus megállapítására."

Az MBTI-nek szerves része a saját magad által kitöltendő teszt. Így alkották meg, gyakorlatilag ez alapján történik a besorolás a 16 típus valamelyikébe.

"Amúgy a pszichológia maga úgy ahogy van nem egy egzakt tudomány. Ennek megfelelően kell tekinteni rá."

A matematikán kívül nincs egzakt tudomány, minden tudományterületen találni több-kevesebb nehézséget a mérés és megfigyelés terén, a pszichológiában nyilván jóval többet, mint a fizikában. Ennek ellenére a lehetőségekhez képest törekedni kell a tudományos módszertan kritériumainak való minél teljesebb megfelelésre. Ebbe pedig beletartozik, hogy egy mérőeszköz akkor jó, ha ugyanarra a mérendő dologra megismételve ugyanazt az eredményt adja. Nagyítóval alig találni olyan pszichológiai kutatást, amelyik az MBTI-t használná (kivéve a Myers-Briggs alapítvány saját folyóiratát). Sokkal megbízhatóbb eszközök vannak a személyiségjellemzők vizsgálatára.

nov. 21. 12:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy én értettem félre a kérdést de azt hittem Kovács Ákos tipusát kérdezi a kérdező.


Ne zavarjon össze, hogy EEG és egyébb kutatások is igazolják a Jungi tipusok létezését. Ahogy az se, hogy azok a pszichologusok validnak tartják, akik nem csak felületesen ismerik.

Nyugodtan trollkodj oda továbbra is minden MBTI kérdés alá.

nov. 21. 12:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 Mojjo ***** válasza:

@6: Maximum a 16 personalitiesnek szerves része az önmagunk által kitöltött teszt. Az MBTI csoportokba soroláshoz egy ember viselkedését, reakcióit alaposan kell tanulmányozni, ismerni, tudni, hogy milyen helyzetekben mit mutat. Teszem azt, csak egy példa: gyenge, tartós stressznél, erős hirtelennél stb. Az önmagunk értékelése soha nem lesz jó és pontos.

Az MBTI nem egy mérőeszköz. A mérőeszköz, amit támadsz az önértékelés, ami természetesen rossz, de ez mást önmagán kívül nem tesz rosszá - és most ugyanezt mondom el újra. Ha ez nem világos, akkor nem tudom, hogyan tudom érthetőbben kifejezni :)


A mérési bizonytalanságokat az egzakt tudományok kezelik, erre van megfelelő módszertan. A pszichológiában és úgy általában a nem egzakt tudományoknál más a helyzet. A pszichológiában nem tudjuk a megfigyeléseinket egzakt matematikai formába rendezni mint pl a fizikánál és utána ellenőrizni, hogy a további megfigyelések megfelelnek-e az így felállított matematikai modellnek, amely megfigyelések szinténeírhatóak a matematika nyelvén, a mérés pontos bizonytalanságával együtt is. A pszichológiában ködös kijelentéseketehet tenni, és az így felállított, az egzaktól fényév távolságra lévő modelleket szintén csak ködösen értékelhető megfigyelésekkel lehet tesztelni. Köszönőviszonyban nincs a kettő egymással.

De akkor kicsit explicitebben: ha valaki _bármilyen_ pszichológiai modellt vizsgál, jó ha tudja hogy kb semmi garancia arra, hogy az bármilyen viszonyban lesz a valósággal. Ez a helyzet az MBTI-vel is. Még akkor is, ha nem vezetjük félre magunkat azzal, hogy nem tudjuk megkülönböztetni a modellt magát az egyik köztudottan rossz vizsgálati módszertől.

nov. 21. 12:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:
4es, én is úgy gondolom, hogy intuitive thinker, én INTJre vagy INTPre gondoltam, akkor valamennyire jó megérzés.
nov. 21. 21:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!