Mi a véleményetek Csepregi Éva és Zoltán Erika jelenlegi munkásságáról? Szerintetek mennyire tudtak megújulni az évek során, és mit gondoltok a mostani zenei tevékenységükről?
Zoltán Erika – mi történt az elmúlt években?
Saját véleményem és tapasztalataim alapján azt tudom elmondani Zoltán Erikáról, hogy az énekesek között a legjobb táncos, a táncosok között pedig az egyik legjobb énekes volt. Hosszú időn keresztül megelőzte a pályatársait mind a zenei alapok, mind pedig a színpadi produkció tekintetében. Fiatalos, lendületes, látványos és rendkívül jól felépített produkciói voltak.
Éppen ezért számomra különösen szembetűnő az, amit jelenleg látok.
Ma sokkal többször látom őt borvidékeken, borospoharak között, illetve olyan – támogatói, barátnői által képviselt – ruhakollekciók mellett, amelyek véleményem szerint egyáltalán nem az ő stílusát, és nem is a zenei munkásságát tükrözik.
Zeneileg pedig az elmúlt években azt tapasztalom, hogy ha a művésznő meg is komponál egy dalt, sokszor évek telnek el, mire abból videoklip készül, vagy egyáltalán megjelenik a közösségi médiában. Volt olyan dal is, amelynél közel három év telt el, mire a közönség számára igazán elérhetővé vált.
Ebből számomra az következik, hogy a művésznő nem fordít elegendő energiát a saját zenei karrierjére, és szerintem ezzel a rajongóit sem becsüli meg kellőképpen. Ha már nem tud éveken keresztül egy teljes albumra való dalt elkészíteni, akkor legalább az egyes elkészült dalokat lehetne időben, folyamatosan kiadni a közönség számára.
A jelenlegi fellépéseiről pedig számomra nagyon nehéz pozitívan megnyilvánulni.
Én mindig is úgy gondoltam, hogy Zoltán Erika showműsorra született. Nem feltétlenül egy olyan előadó, akinek a klasszikus értelemben vett élő koncert, élő zenekarral, az erőssége. Sem hangilag, sem a jelenlegi zenei repertoár tekintetében nem érzem azt, hogy ez lenne az a műfaj, amelyben igazán ki tud teljesedni.
Ezek a dalok és ez a fajta produkció inkább diszkókban, nagyobb fesztiválok műsorának végén tud igazán működni – amikor már a fáradt vagy éppen ittas közönséget is fel lehet rázni, és az emberek újra felébrednek a bulira.
Egy időben Magyarországon nagyon nagy divat volt lejáratni azokat az előadókat, akik nem kizárólag élőben, élő zenekarral adták elő a műsorukat. Pedig vannak olyan világsztárok, akik egyszerűen nem a klasszikus élőzenés koncertprodukcióra építették fel a karrierjüket.
Gondoljunk csak Cher, Madonna vagy akár más világhírű popelőadók produkcióira. Náluk sem feltétlenül az élő zenekar és a vokális teljesítmény áll mindig a középpontban, hanem a show, a táncosok, a látvány, a koreográfia és az egész színpadi élmény. És mégsem ítélik el őket azért, mert nem minden egyes pillanatban full élőben adják elő a produkciót. Sőt, óriási sikerrel működnek.
Éppen ezért én Zoltán Erikánál sem azt tartom a legnagyobb problémának, hogy milyen technikai megoldásokat használ egy-egy fellépésen.
A probléma szerintem az, hogy maga a produkció lett gyengébb.
És ami még ennél is szomorúbb számomra: szerintem a művésznő az utóbbi időben nem arra koncentrál, amire igazán kellene.
Több interjúban, illetve kommentben is megnyilvánult arról, hogy mennyien bántják, szidják, kritizálják őt, ugyanakkor azt mondja, hogy ez nem érdekli, és inkább azokkal szeretne foglalkozni, akik szeretik.
Én viszont azt gondolom, hogy érdemes lenne egyszer visszanézni az elmúlt évek fellépéseit, a közösségi médiában megjelenő kommenteket és a közönség reakcióit.
Mert szerintem ennyi ember nem tévedhet folyamatosan.
Nem lehet minden kritikusnak „bot füle”, és nem lehet minden negatív vélemény mögött rosszindulat. Ha ennyi ember, ennyiféle közönség, ennyi különböző helyszínen hasonló problémákat fogalmaz meg, akkor talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy ezek között lehet valós kritika is.
Éppen ezért számomra kifejezetten szomorú látni azt is, hogy a családja – a férje és a mai korosztályhoz tartozó gyermeke – akiknek a közösségi médiát nyilvánvalóan látniuk kellene, vajon nem érzékelik-e, hogy merre tart jelenleg a művésznő karrierje.
Én személy szerint nagyon szerettem Zoltán Erikát.
Éppen ezért sokkal rosszabb érzés azt látni, hogy az utóbbi időben egyre kevésbé szimpatikus számomra. Ennek egyik oka a szerintem gyengébb produkciók, a másik pedig a kevés koncert és a kevés új zenei tartalom.
És van még egy dolog, ami szerintem nagyon rossz irány.
Úgy érzem, hogy a művésznőnek az utóbbi időben – részben a környezetében lévő barátnők és támogatók hatására – nagyon megnőtt az arca, és olyan irányokba is elindult, amelyek szerintem egyáltalán nem állnak jól neki.
Különösen a politika.
Az a benyomásom, hogy a környezetében lévő, általa kegyelt vagy hozzá közel álló emberek hatására a művésznő belehúzott a politikába is. Én pedig azt gondolom, hogy ennek hosszú távon nagyobb lehet a hátránya, mint az előnye, különösen egy olyan előadó esetében, akinek a közönsége több generációból áll.
Lehet természetesen politikai véleménye mindenkinek, és ezzel nincs is probléma. De egy művész esetében szerintem érdemes elgondolkodni azon, hogy mit tesz hozzá ez a karrierhez, és mit vesz el belőle.
Én azt látom, hogy Zoltán Erikában még mindig rengeteg lehetőség lenne. A neve, a múltja, a színpadi tapasztalata és az a showman-képesség, amivel annak idején kiemelkedett a mezőnyből, ma is megvan.
Csak szerintem újra arra kellene koncentrálnia, amiben igazán jó volt: a zenére, a show-ra, a táncra, a látványra és mindenekelőtt a közönségre.
Kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is.
Ti hogyan látjátok Zoltán Erika jelenlegi munkásságát? Szerintetek valóban lefelé ível a karrierje, vagy egyszerűen csak megváltozott a művésznő és vele együtt a közönség elvárása is?
És vajon tényleg rossz irány a jelenlegi zenei és közéleti szerepvállalása, vagy csak mi látjuk túl szigorúan kívülről?
Még két dolgot hozzátennék. Az elmúlt években szerintem az is nagy hiba volt, hogy a régi slágereit sem próbálta meg mai hangzásban újra felénekelni, feldolgozni és modern köntösbe öltöztetni. Pedig ezek a dalok ma is működhetnének.
Őszintén azt gondolom, hogy ha Zoltán Erika megpróbálná újra feléleszteni a régi önmagát – külsőben, zenében és színpadi megjelenésben –, akkor szerintem sokkal több munkája és fellépése lenne. Külsőleg szerintem jó formában van, viszont zeneileg egyáltalán nincs formában.
Éppen ezért azt is érzem, hogy a politika részben azért került előtérbe, mert a zenei karrier jelenleg inkább vegetál. Ahelyett, hogy új dalokkal, klipekkel és egy erős show-val építené vissza magát.
A barátnői által kreált, erőltetett kosztümök pedig szerintem egyáltalán nem illenek hozzá. Sokszor inkább egy hétköznapi, jól kinéző középkorú anyukára emlékeztetnek, mint arra a karizmatikus művésznőre, aki egykor már a megjelenésével is elvarázsolta a közönséget.
Szerintem az alapanyag még mindig megvan benne – csak újra meg kellene találnia azt, ami miatt annak idején Zoltán Erika volt.
Csepregi Éváról – őszintén, de nem rosszindulatúan!
Csepregi Évát alapvetően kedvelem, és azt gondolom, hogy a maga területén egy jó, vállalható és megkerülhetetlen előadó. Az életművét, a pályáját és azt, amit a magyar könnyűzenében letett az asztalra, nem lehet elvitatni. Éppen ezért amit most leírok, az nem személyes támadás, hanem egyszerűen az én zenei véleményem.
Szerintem Éva az utóbbi időben túlzásba viszi a Neoton-produkciót. Szinte bármilyen platformot nyitok meg, valamilyen formában szembejön a Neoton és Csepregi Éva. Attól tartok, hogy ennek hosszú távon az lehet a következménye, hogy az emberek egyszerűen belefáradnak és beleunnak. Egy előadónak szerintem nem feltétlenül az tesz jót, ha mindenhol és folyamatosan jelen van.
Ráadásul nekem zeneileg is az az érzésem, hogy ez a produkció mára kissé elavult és erőtlen lett. Nem érzem benne azt a frissességet és energiát, amit korábban. Éva hangja sem olyan már, mint régen, és ezt szerintem kár lenne letagadni. Az idő mindenkivel elvégzi a maga munkáját, még a legnagyobb előadókkal is.
Éppen ezért szerintem érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy kevesebb koncertet kellene adni, viszont azokat drágábban, nagyobb presztízzsel és sokkal magasabb minőségben. A nagyobb pályatársak és elődök közül is vannak, akik kevesebbet vállalnak, de amikor színpadra állnak, annak eseményértéke van. Szerintem ez sokkal inkább megőrizheti egy művész rangját és közönségét.
Nem biztos, hogy az a jó irány, ha minden faluba és minden városba elmennek, és folyamatosan ugyanazt a produkciót viszik körbe. Ezzel szerintem Éva saját magát is teljesen kiégetheti, fizikailag és zeneileg egyaránt. Egy bizonyos életkor felett szerintem már nem feltétlenül a koncertek számával kellene bizonyítani, hanem azzal, hogy egy-egy fellépés mennyire minőségi, mennyire különleges és mennyire emlékezetes.
Éva szerintem a maga területén továbbra is jó és vállalható. Ez számomra nem kérdés. De azt is látni kell, hogy zeneileg a Neoton világa is megöregedett, és Éva is egyre idősebb. Ez nem szégyen, egyszerűen az élet természetes része. Talán éppen ezért kellene jobban vigyáznia magára, az energiáira és arra, hogy ne aprózza el magát.
Kevesebb koncert, több pihenés, több energia egy-egy fellépésre – szerintem hosszú távon ez sokkal jobbat tenne neki és magának a produkciónak is.
Azt viszont mindenképpen Éva javára írom, hogy kedves, közvetlen személyiség, és politikailag mindig is meglehetősen mentesen tudott létezni. Mindig megtalálta azt a közeget és azt a formát, ahol működni tudott, és bizonyos értelemben oda tudott idomulni, ahová az adott korszakban vagy helyzetben kellett. Én ezért őt nem hibáztatom.
Sőt, azt gondolom, hogy egy művésznek valamilyen szinten éppen erre is szüksége van: tudnia kell alkalmazkodni a változó világhoz, a közönséghez és a körülményekhez, különben egyszerűen nem tud hosszú távon működni.
Összességében tehát nem Csepregi Évát akarom bántani vagy az életművét megkérdőjelezni. Éppen ellenkezőleg: szerintem az lenne jó, ha a már megszerzett rangját úgy tudná megőrizni, hogy közben nem égeti ki saját magát, nem aprózza el a produkciót, és nem teszi ki magát annak, hogy a közönség egyszerűen megunja a folyamatos jelenlétét.
Néha egy művésznek nem többet kell adnia, hanem kevesebbet – csak sokkal jobban.
És Erdő Pétert most tényleg hagyjuk ki ebből. Az már annyira lerágott csont, hogy abból tényleg nem lesz új történet, és szerintem teljesen felesleges lenne megint elővenni, hogy „miből lett a cserebogár”. Maradjunk Évánál és a zenénél.
Elnézve Erika posztjait és a barátnőjét, pontosan az az érzésem, hogy Erika eddig attól tartott, hogy olyan társaságokban van jelen, ahol már nem egyszerűen Erikaként, hanem Zoltán Erikaként, a művésznőként kezelik. És szerintem pont ez történik most: a ruhakészítő barátnői egyik posztról a másikra „kézről kézre adják”, mutogatják, fotózzák, mintha egy látványosságot.
Én is pontosan erről beszéltem, amikor azt mondtam, hogy szerintem a művésznő elvesztette azt a bizonyos varázsát, amiért egész pályafutása során megdolgozott. Természetesen mindenkinek lehetnek civil barátai, és ezzel semmi probléma nincs. Viszont szerintem az igazi barátok nem feltétlenül akarják állandóan mutogatni őt, szerepeltetni és saját posztjaik díszeként használni.
Éppen az a különbség, hogy egy művésznek van egy felépített aurája, egy megőrzött távolsága és eleganciája. Szerintem Erika esetében ez az, ami mostanában kezdett eltűnni.

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Pár éve volt egy Tisza-parti faluban egy ilyen roma származású Neoton rajongó férfi-nő keverék, aki elő is adott dalokat az együttestől borzalmas stílusban. Mi lett vele!? Él még egyáltalán?
ritmikailag, zeneileg szerelve és hangtanilag ez áll a legközelebb az akkori - abban az időben- "igazi" nagyokhoz és kb 1-2 magyar énekes /zenekar van még ami -talán- ilyen...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!