Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Milyen hőfokon kell lefagyaszt...

Milyen hőfokon kell lefagyasztani a húst, hogy annak sejtjei ne károsodjanak?

Figyelt kérdés

Nem véletlenül itt, és nem az "Ételek" témakörben tettem fel a kérdést.


Úgy tudom, hogy a víz fagyásakor jégkristályok képződnek, és ezek a kristályok elsősorban "tű alakban" jönnek létre.


Namármost, ha én mondjuk beteszek egy szelet húst a fagyóba, akkor a hús sejtjein belül található folyadék megfagyásakor képződő "tű alakú" jégkristályok növekedésükkor kilyukasztják a hús sejtjeinek falait - aminek az lesz az eredménye, hogy a sejtekből a folyadék felolvasztáskor eltávozik, ergo a sejtek "kiszáradnak" és így a hús is rágós, élvezhetetlen lesz.

(Pontosan emiatt nem szeretek húst lefagyasztani).


Én annó úgy tanultam a szakács suliban, hogy van egy bizonyos negatív hőmérséklet, amikor is a víz nem úgy fagy meg, hogy "tű alakú" jégkristályok képződnek, hanem egyből hatszögletű kristályok jönnek létre, aminek következtében a sejtek sem károsodnak.


Én csupán arra vagyok kíváncsi, hogy mi az a negatív hőmérsékleti határérték, aminek hatására a víz egyből ilyenmódon fagy meg? (Én úgy emlékszem hogy min. -60 °C - de lehet hogy tévedek és csak -40 °C.)


Valaki tudna segíteni?


2019. dec. 17. 11:47
1 2
 1/16 qkker1 ***** válasza:
-40 kőrül mennek az ipari fagyasztók /ha jól emlékszem/, de a nagyobb gond, hogy nem tudod olyan gyorsan kiolvasztani, hogy ne képződjenek tűkristályok.
2019. dec. 17. 12:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 anonim ***** válasza:
50%
ha elég vékony szelet, akkor próbálkozhatsz folyékony nitrogénnel
2019. dec. 17. 12:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
-70 fok környéke és az alatt. Ipari fagyasztásnál régebben ezt használták "sokkolásnak" hívták.
2019. dec. 17. 12:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat. (Akkor jól emlékeztem a -40 °C-ra.)


Amúgy őszintén érdekelne, hogy mi az az ideális hőmérséklet vagy technika, amelynek köszönhetően az adott mélyhűtött hús úgy olvad ki, hogy közben ne képződjenek "tű alakú" jégkristályok?

2019. dec. 17. 12:28
 5/16 Wadmalac ***** válasza:
50%

Mikrohullám.

És még az sem feltétlenül jó, a külső rész mindenképpen gyorsabban melegszik a belsőnél.

Vastagság kérdése.

A húsnak megvan a maga viszonylag alacsony hővezető képessége, tehát bizonyos vastagság esetén képtelen vagy elég gyorsan melegíteni az egészet (fagyasztásra is igaz).

2019. dec. 17. 13:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, te most tulajdonképpen a "hibernálás" legnagyobb gyakorlati buktatóját próbálod megoldani egy szelet húson keresztül :D

Sajnos tudomásom szerint semmilyen módszer nincs, amivel a sejtek sérülését fagyasztáskor és olvasztáskor is el tudnád kerülni.

2019. dec. 17. 14:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 anonim ***** válasza:
50%
Hát én amikor kiveszem a felkockázott húst a fagyasztóból és megcsinálom pörköltnek, nekem nem tűnik úgy hogy élvezhetetlen lenne. XD
2019. dec. 17. 16:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
Más dolog egy elvi tétel és más az érzékelés. Továbbá a "kilyukasztja a sejtfalat" kijelentés nem az összes létező sejtre vonatkozik, hanem egy bizonyos százalékára. És ennek nagysága függ a fagyasztás és olvasztás módjától (is).
2019. dec. 17. 20:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 anonim ***** válasza:

A mammutokat annak idején -150 fokkal fagyasztották, de elég erős légmozgás is kell hozzá.

Az ipari fagyasztókban ezt nem annyira hússal, mint inkább kisebb, szemes takarmánnyal (pl. borsó) csinálják.

Szépen átmegy a fagyasztó előtt - szemenként - és 1 mp töredéke alatt átfagy.

A gyorsfagyasztás a lényeg, mert így nem keletkeznek tüskék.


Kiolvasztáskor nem keletkezik veszélyes jégtüske.

2019. dec. 17. 21:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 anonim ***** válasza:
50%
Erre a "tűkristályos meg hexagonális" fagyásra a hűtési sebesség függvényében van vmi irodalom? Érdekelne a dolog hol, ki, mikor végzett kísérleteket ennek megállapítására...
2019. dec. 17. 21:45
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!