Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mit mond a fizika, melyik...

Mit mond a fizika, melyik étolajban sül meg jobban a hús, a hígabban, vagy a sűrűbben?

Figyelt kérdés

Megütötte fülemet a boltban az egyik vásárló kijelentése, hogy a hígabbat nem veszi meg, mert az nem olyan jó.

Na most ugye itt több minden is lehet vizsgálni.

- Melyiket szívja magába a hús kedvezőtlenül ?

- Melyikben sül gyorsabban ?

- Melyikben ég oda könnyebben ?


Esetleg egyéb előnyök , hátrányok, ha eszetekbe jut ?


2020. febr. 9. 22:02
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

A fizika azt mondja, hogy hülyeség! :-D


A hőmérsékleten múlik, hogy magába szívja-e pl. a panír az olajat, vagy hogy milyen gyorsan sül.

2020. febr. 9. 22:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/17 A kérdező kommentje:

Ha csak a hőmérsékleten múlna, akkor ezek szerint a 160 fokos olajban ugyanazt kapnánk, mint ha teszem azt vízbe tennénk, ami 160 fokos ?

Feltételezvén, hogy a víz nem válna gőzzé.

Esetleg 160 fokos higanyban ?

160 fokos levegőn sem ugyanaz történik.

Valamit befolyásol a sűrűség, az szinte biztos.

2020. febr. 9. 23:19
 3/17 anonim ***** válasza:
Olajat kérdeztél!!
2020. febr. 9. 23:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/17 anonim ***** válasza:
Ha előre eldöntötted h a hülye vevőnek volt igaza, akkor miért írtad ki a kérdést?? :-)))
2020. febr. 9. 23:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/17 A kérdező kommentje:
Nem tudom,hogy igaza volt e, de, hogy van különbség, abban biztos vagyok.
2020. febr. 10. 00:43
 6/17 Wadmalac ***** válasza:
100%

Nincs.

Főleg, hogy a sütés hőmérsékletén a sűrűbb olaj is pont olyanra hígul, mint az eredetileg hígabb.

A sütés minősége, az eredmény íze úgyis attól fog függeni, hogy milyen olajban sütsz. Repce, napraforgó, oliva, vagy ezek keveréke.

Kókuszolajat alapból kihagytam, mert sütésre nem jó, rákkeltő bomlás- és égéstermékeket produkál.

A marhafaggyút is íz miatt szokták a sütőolajhoz adni.

2020. febr. 10. 08:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/17 TappancsMancs ***** válasza:
Egy szakács erre inkább mondaná azt, hogy a lényeg a sütési hőfok/idő arány. Ha túlsütjük akkor rágós lesz, mert kiszárad. Nyilván a különféle olajok között is lehetnek különbségek, de a lényeg nem azon fog múlni, és ha valaki nem tud jól sütni, azon egy olaj nem fog segíteni.
2020. febr. 10. 14:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/17 Wadmalac ***** válasza:
100%
No persze, a hőfok-idő kérdésre nem akartam kitérni, reméltem ,az a rész egyértelmű.
2020. febr. 10. 15:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/17 A kérdező kommentje:

A hőfok, idő arány a legtöbb esetben nem alkalmazható, így erre kitérni sem érdemes.

A magas hőfokot nem lehet kompenzálni rövidebb idővel.

A külső kéreg szénné ég, míg belül nyers marad.

Ha a kelleténél alacsonyabb a hőfok, akkor azt sem lehet plusz idővel helyrehozni.

Ha egy húshoz minimum kell 65 fok, akkor azt 50 fokkal és hosszabb idővel nem lehet helyettesíteni. Egy tojás sem fől meg , ha nincs meg a minimum hőmérséklet.

2020. febr. 10. 15:20
 10/17 TappancsMancs ***** válasza:
Látod Wadmalac, mégis ki kellett térni rá.
2020. febr. 10. 16:00
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!