Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Alkoholt csak desztillációval...

Alkoholt csak desztillációval lehet kinyerni a cefréből?

Figyelt kérdés
2023. jún. 7. 21:50
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Biztos lehet szelektív membránnal is, de szerintem a desztilláció a legegyszerűbb és legolcsóbb módszer.
2023. jún. 8. 05:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Preparatív kromatográfiás technikák és a molekula sziták jutnak eszembe, vagy lehetne átktistályosítással is.


Azt hiszem talán a bak söröket átkristályosítással sűrítik. Hagyják részben megfagyni, aztán leszűrik és eldobják a vízjeget.


De cefrénél a legjobb a desztilláció.

2023. jún. 8. 07:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:

Fagyasztva szárítással is ki lehet vonni belőle a vizet és az alkoholt. Ezt a gázkeveréket utána kondenzálod.


Poén, hogy ha a csont száraz cefréhez vizet és alkoholt adsz, akkor újra megkapod az eredeti barna főzeléket.

2023. jún. 8. 12:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
Kanadában régen csinálták úgy is, hogy a nagy hidegben kirakták és a fagyott jégdarabokat kivették a hordóból.
2023. jún. 8. 19:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 Phoney ***** válasza:

Attól is függ, mit akarsz "alkohol" címén kinyerni, mert magát a tiszta alkoholt még egyszerű desztillációval sem lehet, csak erre alkalmas 4-5 oszlopos szeszfinomítóval, és persze azzal sem vízmentesen.


Ha csak az a cél, hogy töményebb legyen, akkor tényleg működik a fagyasztás (a víz mellett a savak egy része is kifagy), fejből nem tudom meddig lehetséges, de a legerősebb fagysűrített sör jelenleg 67,5%-os.

2023. jún. 9. 15:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:

Amiatt tettem fel kérdésnek, mert a szomszéd panaszkodott, hogy odakozmált a cefre, mikor szerette volna kifőzni a földieper cefréből a pálinkát. 30 liternyi cefrével senki se foglalkozott. Összeönteni meg nem akarta mással, így maradt az általa vett pálinkafőző! Azzal viszont nem járt sikerrel, mert odaégett főzés közben!

Tehát, a kérdésem lényege, hogy lehetséges-e minőségi pálinkát előállítani nem desztillációval és ha igen, akkor hogyan?

2023. jún. 9. 15:50
 7/9 anonim ***** válasza:
Jó desztilláló kell és jól kell tudni használni.
2023. jún. 9. 16:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
Keverőgép kell az edénybe és/vagy a hevítő hőmérsékletének a korlátozása. Jó munkát nem lehet szakszerűtlen tákolmányokkal végezni.
2023. jún. 9. 16:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 Phoney ***** válasza:
100%

Ja, azt nem. A pálinka egész jellegét az illékonyság szerinti elválasztás alaktítja ki, más módszerrel ezt igen költséges lenne utánozni.


Az odaégésmentes cefrefőzésre már elég régen kitalálták a legolcsóbb és legpraktikusabb megoldást: a hőközlő anyaggal feltöltött duplafenekű/duplafalú üstöt, keverőlapáttal felszerelve. (A hőközlő anyag lehet víz is, de inkább hőközlő olaj, persze azzal szintén odaéghet, ha rosszul csinálják.)

Pálinkafőzők mondása, hogy szimplafalú üstből csak kétféle létezik: amiben már égett le cefre, és amelyikben ezután fog. A szimplafalú üstöt eredetileg nem is cefrefőzésre találták ki, és amíg a duplafenekűt fel nem találták 200+ éve, addig a hivatásosok többnyire inkább nem is főztek szilárd anyagot.


Alternatíva lehetne persze a vákuumdeszilláció is, amihez nem kell tüzelni, de az is sokkal drágább, mint egy olyan pálinkafőző, ami ténylegesen cefrefőzésre való.

2023. jún. 9. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!