Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Nrm ertem a Monti Hall problém...

Nrm ertem a Monti Hall problémát. El tud ja valaki magyarázni?

Figyelt kérdés
nov. 1. 07:29
1 2 3
 11/29 A kérdező kommentje:
Kezdem érteni de még csak halvánnyan
nov. 1. 12:00
 12/29 anonim ***** válasza:
100%

Képzeld el így a feladatot:

Kiválasztasz egy ajtót, majd a műsorvezető azt mondja, hogy most két lehetőséged van; vagy maradsz a kiválasztott ajtónál, vagy választhatod a másik kettőt, és ha azok valamelyike mögött van az autó, akkor megnyerted.

Mivel az egyik ajtó mögött így is kecske található, ezért mindegy, hogy a választásod előtt kinyit-e egy ajtót vagy sem, ezért ez a szituáció pont ugyanaz, viszont ennél sokkal jobban látható, hogy nagyobb a nyerés esélye két ajtóval, mint eggyel.

nov. 1. 12:59
 13/29 anonim ***** válasza:
100%

#9 és #10 - T. Feri - a 100 ajtós példát elszúrtad! Miért?

Azért mert a másik 98 ajtó kinyitása után az eredetileg kinyitott esélye változatlanul 1/100, de a maradék ajtó adja a kiegészítést az 100/100 nyeréshez, ha mindkét ajtót kinyithatnád. Tehát a maradék ajtó nem 1/2, hanem 99/100 eséllyel nyerő!

(1/100)+(99/100)=100/100=1

nov. 1. 14:04
 14/29 T. Feri ***** válasza:
77%
#13 Valóban elrontottam. Ott az autó nálad.
nov. 1. 14:11
 15/29 anonim ***** válasza:

#14 - T.Feri - semmi baj, hisz a lónak négy lába van, mégis megbotlik!

Én például itt írtam egy orbitális baromságot a #2 válaszban, mikor melankolikus állapotban gyakorizgattam:

www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..

Jól ki is osztották a slendrián mivoltomnak kijáró pirospontokat!

😆

nov. 1. 14:20
 16/29 A kérdező kommentje:
Még mindig nem értem.
nov. 1. 16:36
 17/29 anonim ***** válasza:
100%
Semmi baj - kérdező - hisz ettől függetlenül még neked is lehet sok gyereked, csak tanulás helyett igyál sokat!
nov. 1. 16:44
 18/29 Mojjo ***** válasza:
100%

Oké, akkor egy intuitíven jól megfogható megközelítés:

Vegyük azt, hogy van egy millió ajtó, amiből egyet választhatsz. Csak egy mögött van nyeremény, a többi mögött kutyaszar. Kiválasztod azt az egyet. Majd a műsorvezető kinyit kilencszázkilencvenkilencezer-kilencszázkilencvennyolc kutyaszart rejtő ajtót és csak egyet hagy az általad választott mellett. Cserélsz, vagy nem, bízva, hogy te elsőre eltaláltad az egyet a millióból?

Az eredeti ugyanez, csak kicsit kevesebb ajtóval. Meg kecskével.

nov. 1. 16:51
 19/29 T. Feri ***** válasza:
#16 Na még egyszer. Legyen 100 ajtó, mögötte 99 kecske, és egy autó. Először egyet választasz a 100-ból, 1/100 eséllyel. Ezután, ha akarod, akkor a másodszorra a maradék 99 esetet választod 99/100 eséllyel. De előtte 98 rossz választást kivesz a játékból a játékvezető.
nov. 1. 17:12
 20/29 krwkco ***** válasza:
100%

"Még mindig nem értem."

Nem csodálom.

Azt kell tudni, hogy másik nevén ez a "Monty hall paradoxon". Paradoxon, vagyis a józan észnek látszólag ellentmondó helyzet.

Az ember nehezen fogja fel, hogy bár az autót bármelyik ajtó mögött egyforma valószínűséggel helyezték el, és mégis kétszer nagyobb a nyerés esélye, ha a játékos változtat a korábbi választásán.

És ennek a feloldása az, amit a 4-esben leírtam.

nov. 1. 18:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!