Mi a darlington tranzisztor és a darlington kapcsolás?

válasza:A pdf-ben minden benne van, amit csak tudni lehet róla.

válasza:Egyszerűen, parasztosan: Ha két pl. n-típusú tranzisztort úgy kapcsolunk össze, hogy a kollektorokat összekötjük,és az első tranzisztor emitterét a második bázisához kötjük.
Így olyan eredő tranzisztort kapunk melynek áramerősítése ( béta ) a két tranzisztor áramerősítéseinek szorzata. Gyárilag készítenek ilyen kapcsolást egy tokba két tranzisztort - ezek a "darlington" tranzisztorok.
Van komplementer változata is, de ennél a lábak összekötése más.
Kapcsolódó kérdések:
A Moór Ágnes példatár feladata, de teljesen más eredményeket kapok, mint az ottani eredmények... a könyv szerint 1,1 A a megoldás, de a P = I^2*R képletből megkapott két áramerősség összege nálam 1,2071. Tehát vagy máshogy kell megoldani, vagy rossz a megoldása a könyvnek?
Konkrétan van egy áramkör, ami 3V-ot ad le és ezzel szeretnék kapcsolni egy 5V-os relét, ami majd egy 9V-os áramkört fog zárni. Tranzisztorral megoldható lenne? Sajnos 5V-os relénél kisebbet nem nagyon találtam a neten.
Az elektronika sosem volt az erősségem de megérteném ha valaki világosan elmagyarázná a szabályokat de nem találtam ilyen forrást.
Sziasztok!Az lenne a kérdésem, hogy most kezdetegem az elektronikát tanulni otthon, és nem igazán értem, hogy ezen a kapcsolási rajzon, (felső), amikor zárva van a kapcsóló, akkor miért nem folyik áram a bázison? Leíársban, csak annyi van oda írva, hogy erősebben...
Értem az egész Ohm törvényt, meg hogy mit mikor mivel kell számolni soros és párhuzamos kapcsolásnál, de sosem tudom megállapítani egy BONYOLULTABB hálózatnál, hogy hol párhuzamos a kapcsolás és hol soros? Egyszerűen nem látom át az egészet. Nincs erre valamilyen...
Honnan tudom egy kapcsolásból megállapítani, hogy a tranzisztor melyik ezek közül?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!