Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mekkora az "alkonyzóna"...

Mekkora az "alkonyzóna" illetve mekkora sebességgel kellene menni hogy folyamatosan benne maradjunk?

Figyelt kérdés
A föld egyik felén éjjel, a másikon nappal van. A napfény az éjszakai részbe ahol beleér de szemmel még nem látod a napot, illetve ennek a fordítottja a másik oldalon. Kb milyen széles ez a sáv, illetve mekkora sebességgel kellene menni, hogy mindig ebben maradjunk, it Magyarországról indulva, azaz nem az egyenlítőnél.
2016. szept. 17. 09:10
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Itt Magyarországon kb. hangsebességgel kell nyugatra haladni. Az deszcendens 24 óra alatt megy körbe a Földön, úgyhogy ki kell számolni, hogy adott szélességi körön mekkora a Föld kerülete, és ebből adódik a DC sebessége - ha ezzel együtt haladsz, örökké naplemente lesz.
2016. szept. 17. 10:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 dellfil ***** válasza:
100%

Erősen földrajzi szélesség függő mind az az alkonyzóna mérete, mind pedig a sebesség amellyel benne maradhatsz, kompenzálva a Föld forgását.

Magyarország nagyjából a 45-49 fokos szélességi körök között fekszik. Ez azt jelenti, hogy kb. félúton van az egyenlítő, és az északi sarkpont között.

A 47 fokos szélességi körön egy hosszúsági fok az 76 km. A teljes hossza 360 km x 76 km = 27360 km.

24 óra alatt kell ezt a távolságot "megrepülni", hogy biztosan benn maradj az alkonyzónában.

Tehát 27360 km / 24 óra = 1140 km/óra, azaz hangsebesség körüli tempóval kell menni. :)


dellfil

2016. szept. 17. 10:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 2*Sü ***** válasza:
100%

> A napfény az éjszakai részbe ahol beleér de szemmel még nem látod a napot


Itt kérdés, hogy mit jelent a „még beleér” fogalma. Ez egy folyamatos átmenet. Kicsit olyan kérdés ez, minthogy a fekete és fehér átmenetnél meddig beszélünk még szürkéről, és hol kezdődik a fehér, illetve fekete. Az alkonyzóna egyik oldalát definiáltad, mikor nem látod a napot, azaz éppen abban a pillanatban tűnt el a horizont mögött. A másik határa viszont homályos, egy folyamatos átmenet.


A másik kérdésre könnyebb a válasz. Olyan sebességgel kell haladnod, mint amilyen sebességgel a Föld forog a tengelye körül, csak éppen ellentétes irányban. Ez viszont egy szögsebesség, hogy ebből sebességvektort számoljunk, kell tudnunk a forgástengelytől való távolságot. Ha a Föld forgástengelye merőleges lenne a Nap kerüli keringés tengelyére, akkor eléggé jól szemléltetné a dolgot. (Napfordulók esetén ezzel analóg helyzet áll elő.) Az egyenlítőn pontosan az egyenlítő hosszát – 40 000 km – kellene megtenned egy nap – 24 óra – alatt. Ez 40 000 km / 24 h = 1 667 km/h sebesség. Ha a forgástengelytől számított 3,82 km sugarú körön vagy – amely kör kerülete 2*r*π = 2*3,82*3,1415 ≈ 24 km –, akkor ezt a 24 km-es utat kell körbekerülnöd 24 óra alatt, tehát ott 1 km/h ez a sebesség. Egy adott szélességi körön a szélességi kör kerületét kell elosztani 24 órával. A szélességi kör kerületét meg némi trigonometriával ki lehet számolni.


A helyzetet kicsit bonyolítja, hogy a Föld forgástengelye nem merőleges az ekliptika síkjára, így pl. az Északi sarkkörön túl van olyan szakasza az évnek, mikor soha nem megy le a nap, vagy éppen soha nem bukkan a horizont fölé, vagy éppen mindig az alkonyzónában látható, így vagy nem tudsz az alkonyzónában tartózkodni, mert nincs ilyen, vagy állandóan abban vagy, akkor is, ha egy helyben állsz. De ha van alkonyzóna, nappal és éjszaka, akkor az adott, kijelölt alkonyzóna – mondjuk a reggeli, vagy az esti – ugyanúgy 24 óra alatt kerüli meg az adott szélességi körön a Földet, tehát akkor is a sebesség a szélességi kör kerülete osztva 24 órával.

2016. szept. 17. 11:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
Úgy értve, hogy beleér, hogy optikailag kicsit torzít a légkör is a látottakon, meg a föld alakja. Szóval nem pontosan ott látni a napot főleg napkelte vagy napnyugta idején mint ahol van. Torzul valamennyit.
2016. szept. 17. 11:37
 5/7 EagleHUN ***** válasza:
53%

Előzőek jól írják! A megtett út miatt ez mindenütt más!

A repülési magasságod is erősen beleszól! Hiszen akkor nagyobb kört kell megtenned!

2016. szept. 17. 14:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 2*Sü ***** válasza:

> Úgy értve, hogy beleér, hogy optikailag kicsit torzít a légkör is a látottakon, meg a föld alakja. Szóval nem pontosan ott látni a napot főleg napkelte vagy napnyugta idején mint ahol van. Torzul valamennyit.


Csakhogy mindig torzít valamennyit, hacsak nem éppen merőlegesen süt a Nap a földre. Igen, van az az időszak, mikor a Nap valójában már a horizont képzeletbeli vonala alatt kellene, hogy látszódjon, ha nem lenne ott a Föld, de mivel ott van, és légköre van, így minimális mértékben a relativitáselmélet miatt, de leginkább a fénytörés miatt a horizont felett látszódik.


De mindegy is, hogy hol a határai ennek a sávnak, ahhoz, hogy tartósan benne maradj, ugyanolyan szögben kell, hogy látszódjon – vagy éppen ne látszódjon – a nap. Ahogy két délpont között is ugyanúgy 24 óra telik el, mint két naplemente és két napfelkelte között (most nem számítva ezek mozgását, mert hosszútávon ezt is ki kellene kompenzálni, tehát egy évet nézve ezek átlaga is 24 órára jön ki).


Kvázi amit te akarsz, hogy ugyanolyan gyorsan haladj a Földhöz képest, mint amilyen gyorsan a Föld forog, csak éppen ellentétes irányban. Ergo az ehhez szükséges sebesség a Földhöz képest annyi, mint a Föld forgásából fakadó pillanatnyi sebesség a Föld adott pontján. Lásd: előző válaszok.

2016. szept. 17. 14:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
Költözz fél évre az Arktiszra, majd fél évre az Antarktiszra, és nem kell semmilyen sebességgel haladnod.
2016. szept. 19. 20:51
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!