Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Fizika: Gőzképződés nélkül is...

Fizika: Gőzképződés nélkül is lehetséges főzni?

Figyelt kérdés

Ha teszem azt 2 atmoszféra nyomáson főzünk egy kuktában akkor ugye nagyobb hőmérsékleten forr a víz. Ha a tűzhelyünk (mondjuk egy indukciós) beállítható 100 fokos maximális hőmérsékletre, akkor az étel el kezd főni ezen a 100 fokon, de a magasabb nyomás miatt csak 120 foknál kezd forrni a víz.

Jól gondolom , hogy ha a folyamatot finoman tudjuk szabályozni, akkor a gőz miatt létrejön a kívánt belső nyomás, de a szabadba nem szökik már ki a gőz ?


2019. márc. 6. 12:02
1 2
 1/12 Wadmalac ***** válasza:
100%

Igen, lehetséges úgy szabályozni a hőmérsékletet, hogy kialakuljon egy nyomás-hőmérséklet egyensúly "szelelés" nélkül is, persze ehhez akkor a forrás is abbamarad.

Ami főzés szempontból nem is kell, a hőmérséklet elég hozzá.

2019. márc. 6. 12:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

"a gőz miatt létrejön a kívánt belső nyomás, de a szabadba nem szökik már ki a gőz"

Igen. Először 100 fokig emelkedik a víz hőmérséklete, ott megforr és a víz nem is melegszik tovább, csak a felette lévő gőz. Ahogy a gőznyomás nő, úgy fog a víz (vagy leves) hőmérséklete lassan tovább emelkedni a nyomásnak megfelelő forráspontig. A folyamatot egy nyomás-szeleppel szokták korlátozni, ami adott nyomás felett kiengedi a gőzt.

2019. márc. 6. 13:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:

Megoldható, de ha te ezt kiáramló gőz nélkül szeretnéd, akkor a minimum egy nyomásmérős szabályozott kör.

Azért ez elég ritka egy normál konyhában.

2019. márc. 6. 13:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Gőzképződés nélkül úgy lehetne, hogy te állítod elő a belső túlnyomást, nem a gőz. Ha egy tartályból pl. 1,5 bar-os levegőt nyomsz a kuktába, akkor 100 fokon nem fog megforrni és gőz sem képződik. Csak akkor figyelni kell a nyomást és a hőbevitelt (lángot), hogy a forráspont alatt maradj.
2019. márc. 6. 13:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 A kérdező kommentje:
Akkor mi történik, mikor még nem érjük el a 100 fokot, de kisebb hőfokon már párolog a víz. Elvileg a pára képződéstől is kell nőnie a nyomásnak.
2019. márc. 6. 19:05
 6/12 anonim ***** válasza:

Adott nyomáson beáll egy dinamikus egyensúly: ugyanannyi gőz alakul vissza vízzé, mint amennyi keletkezik.

De ez az egyensúlyi nyomás nagyon függ a betáplált hőtől, és könnyen robbanás lesz a vége!

2019. márc. 6. 21:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 A kérdező kommentje:

A maximálisan megengedhető nyomást a kukta biztonsági szelepére rá lehet bízni. Ezt egyszer ki kell mérni, hogy mennyi az annyi és akkor a hőforrással szabályozott nyomást ez alatt kell tartani.

Az indukciós főzőlappal könnyen meg lehet csinálni a gyors ki be kapcsolgatást, nyomás vezérléssel.

A nyomáskapcsolót viszont körültekintéssel kell megválasztani, hogy "pörkölt rezisztens" legyen.

2019. márc. 7. 00:30
 8/12 Wadmalac ***** válasza:

Ez így mind rednben, de mire lenne ez jó?

A főzéshez szerintem szinte minden ételnél hozzá tartozik a főzés közbeni töményedés, vízveszteség is.

Az meg itt nem lenne.

A pörkölt híg maradna.

2019. márc. 7. 06:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:

Itt csak az elmélet a lényeg vagy nem akarsz bepárásítani a konyhába?


Ha utóbbi, akkor a pára lecsapatása is megoldás lehet.

Főzz kaját pálinkafőzőben.

2019. márc. 7. 07:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:

"Ezt egyszer ki kell mérni"

Azon filózok, hogy egy kuktában hogyan méred a víz hőmérsékletét, és honnan tudod, mikor forr. Lehet, hogy megoldható, csak macerásnak tűnik.

2019. márc. 7. 11:28
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!