Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Egyéb kérdések

A kérdés

Miért mondják azt olyan sokan azt, hogy a tudományt és a vallást össze lehet egyeztetni?

A tudomány méréseken, megfigyeléseken, számításokon alapszik. Az elméletek esetében sokszor használjuk a tudományos módszert: újra és újra megismételjük a kísérletet, aztán annak következtében vagy marad a régi vagy módosítjuk/elvetjük


Ezzel szemben a Istent sehogy sem tudjuk megfigyelni, megmérni az erejét stb. Ugyanez igaz a vallásos "csodákra" is, amit intenzíven magyaráz a tudomány (placebo hatás). És a vallások legfontosabb dogmái évezredek óta változatlanok. Ez utóbbi megint nem működik a tudományban.


Mit tesznek a hívők?


Adott egy nagyszerű tudományos elmélet, amely magyarázatot ad egy jelenségre. A hívők ebbe belerondítanak azzal, hogy valahogy nagy nezem beillesztik oda Istent. De milyen alapon? Az elmélet összes része tudományos alapokon nyugszik, kivéve azz az egyet...


Meggyőződésem szerint a tudománynak SEMMI köze nincs a valláshoz. Nincs egy súlyban a kettő. 2019. dec. 4. 08:03  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3 4 5 6 7 8
A kérdező kommentje:

Elnézést a pocsék helyesírásért. Telefonról írok...

# 1/79Időpont 2019. dec. 4. 08:04 Privát üzenet

A tudományban mindig vannak olyan dolgok amiket nem tudunk megmagyarázni. Ezek a jelenségek mögé helyezik Istent és azzal magyarázzák. Én azt mondom hogy mindig lesznek olyan dolgok amiket nem tudunk a korunk elméleteivel magyarázni de ezek köre idővel szűkül.

A vallásos emberek általában nem tudják a logikus gondolkodásukat lecsupaszítani az érzelmeiktől ezért összekeverik a kettőt.A válasz 79%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/79Időpont 2019. dec. 4. 08:29 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Tislerics Máté nevű felhasználó válasza:

Megférhetnek egymás mellett, ha nem lépnek át bizonyos határokat:


A vallásoknak el kell ismerni a tudományos eredményeket, hiszen azokra vannak bizonyítékok, még akkor is ha esetleg kiegészítésre szorulnak bizonyos esetekben. Ennek elmulasztása sok problémát okozhat: pl.: Oltásellenesség, Kuruzslás, átverések, helytelen oktatás, stb...


És a tudományoknak is el kell ismernie, hogy nem tud mindent! Isten vagy istenek továbbra is létezhetnek, még akkor is ha ez megmosolyogtató sokaknak. Nagyon sok ősidők óta létező megválaszolatlan kérdés létezik, amikre a vallások "magyarázatot" adhatnak. Ezekben lehet hinni, mert senki sem tudja a végső válaszokat. Ergo: akár Isten is lehetne.


A vallásos ember pontosan olyan, mint egy tudós, aki hisz egy hipotézis valódiságában. Hihet, benne! de ne terjessze azt úgy mintha egy tudományos elmélet lenne és ne helyezze előrébb a többi lehetséges hipotézis elé. Na és persze fogadja el azt, ha megcáfolják... Ezt nem csak a tudományos módszer, hanem a logika és az erkölcs is megköveteli.A válasz 23%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 71%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/79Időpont 2019. dec. 4. 09:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A kérdésben említett feltevésed nem igaz.


Teljesen más területe a világfelfogásnak a hit és a tudomány.


Egy épeszű hívő tudós a kegkevésbé sem fogja átlépni a határokat, és nem fogja tudományos módszertannal bizonyítani Isten létét. Fordítva, a tudomány ismeretleneit pedig nem fogja hittel pótolni!


Vannak olyan területei a világunknak amivel a természettudomány definíció szerint sem foglalkozik! Ezek a filozófiai és hitbéli kérdések. Ilyesmivel nem is foglalkozik a tudomány.


Így lehet teljes mértékben összeegyeztetni a kettőt. Egyfajta komplementer halmazok, nem metszetek.A válasz 44%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/79Időpont 2019. dec. 4. 10:15 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Valójában nem lehet összeegyeztetni.

Aki ezt megpróbálja, az hajlamos bizonyítatlan ezós állításokat is elfogadni, hiszen nincs köztük, mármint az ezotéria és a vallás között semmi különbség, ha azt nézzük, hogy mindkettő mellőzi a tudományos módszertan kritériumait az akceptáláshoz.

Aki viszont olyan szemlélettel bír, ami megköveteli a bizonyítást, az gyanakvással fordul minden olyan kijelentéshez, ami ezt nélkülözi.

Aki alkalmazza is, meg nem is a tudományos módszertant az logikátlanul jár el, továbbá nehéz eldöntenie, hogy mikor elfogadható az, hogy ne alkalmazza és mikor kell neki alkalmazni.A válasz 52%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 64%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/79Időpont 2019. dec. 4. 11:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"És a tudományoknak is el kell ismernie, hogy nem tud mindent!"

ez mar reg megtortentA válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/79Időpont 2019. dec. 4. 12:56 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

#5 Pedig rengeteg hívő tudós van.

Csak ez mindenkinek a magánügye.


Mondok egy példát, nem kell templomba járni, hogy hívő legyen valaki. Elég ha csak van az emberben egy érzés a csodálatos Univerzumról, mintha ő lenne Isten, vagy bármilyen néven nevezzük. Benne élünk, az Ősrobbanástól kezdve, vagy talán azelőttről is. Taoizmus is hasonló elvekre épül.


Ez pl semmivel sem ütközik ami tudomány.A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/79Időpont 2019. dec. 4. 13:14 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ezt én sem értettem sosem. Minél erősebb a tudomány, annál gyengébb a vallás. Régen abban hittek, hogy a betegségeket démonok okozzák vagy a föld miazmás kipárolgásai, aztán jött a tudomány és megmagyarázta, hogy kórokozók vagy genetikai hibák állnak a háttérben.

Akik szerint a kettőt össze lehet egyeztetni, azokat valószínűleg vallásosnak nevelték gyerekkorukban és felnőttként sem tudtak megszabadulni tőle.A válasz 65%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 62%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/79Időpont 2019. dec. 4. 13:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"És a tudományoknak is el kell ismernie, hogy nem tud mindent!"


A tudományos oldal sosem állította, hogy mindent tud. Honnan szedsz ilyen ökörségeket? A tudomány arról szól, hogy a világunkat folyamatosan és egyre jobban megismerjük, nem arról, hogy mindent tudunk.A válaszíró 62%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/79Időpont 2019. dec. 4. 13:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

[link]

Én ezen röhögök mindig, amikor meglátom. :)A válasz 84%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 62%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/79Időpont 2019. dec. 4. 13:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6 7 8

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Miért gondolják sokan, hogy az esőerdő termeli az oxigént?
Miért mondják olyan sokan hogy a föld gömb alakú, mikor a térképen is látszik hogy lapos ovális földdarab a föld?
Vidéki kirándulásaink alkalmával azt látom, hogy nagyon sokan egy vízzel teli ásványvizes palackot tesznek a parkoló autójuk mögé. Van, hogy középre egyet, van, hogy kettőt....
A holdra szállást sokan miért vonják, kétségebe? Szerintem. Igenis megtörtént .
A Chemtrail ben miért hisznek olyan sokan?
Miért csináltak sokan érzelmi kérdést a Plútó lefokozásából (megsajnálták a Plútót, mert már nem bolygó)?

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!