Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Egyéb kérdések

A kérdés

A szinusszal, illetve a koszinusszal mit lehet kiszámolni?

Azt értem, hogy:

sin = szög szembeni befogó/átfogó,

cos = szög melletti befogó/átfogó,

de ahogy próbáltam megkeresni, vagy rájönni, hogy az ebből kapott szám konkrétan mi, esetleg mire jó, nem sikerült.


Pl.:

Van egy derékszögű háromszögünk a = 5, b = 7, c = 9 (c = átfogó)

és van benne egy 40 fokos szög, ennek a szinusza(tegyük fel b szemközti befogó) =

= 7/9 = ~0.8, na most ez a 0.8 mit takar?


Bárhol próbáltam megnézni ennek a lényegét, mindig csak a kiszámítását írták le, de azt, hogy az ebből kapott érték mi célt szolgál, azt nem.Keress kérdéseket hasonló témákban: matematika, trigonometria, szögfüggvény, gyik, szinusz, koszinusz

  jan. 14. 17:42  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
A kérdező kommentje:

Rendben, kiderült, hogy enyhén hülye vagyok a matekhoz, és sikerült 5 perc alatt kikövetkeztetnem, hogy mi a válasz a saját kérdésemre.

# 1/11Időpont jan. 14. 17:50 Privát üzenet
Általában ismeretlen hosszú oldalt szokás kiszámolni, ha van egy ismert alfa szöged és egy ismert oldal.

A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/11Időpont jan. 14. 18:41 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Az a gond, hogy egy lehetetlen példából indultál ki. Egyrészt a megadott oldalakkal nincs derékszögű háromszög (mivel a Pitagorasz-tétel nem teljesül), de még ha lenne is ilyen derékszögű háromszög, akkor sem lehetne a b oldallal szemközti szög 40°-os, mivel akkor az a oldalla szemközti szög 50°-os kellene, hogy legyen, már pedig azt tudjuk, hogy bármilyen háromszögben nagyobb oldallal szemközt nagyobb szög van.


Alapvetően a szinusz/koszinusz derékszögű háromszögek oldalait/szögeit hivatott kiszámolni. Például ha van egy derékszögű háromszögünk, melynek átfogója 5 cm hosszú, az egyik hegyesszöge 20°-os, akkor ennyi adatból a háromszög befogói meghatározhatóak (pontosan 5*sin(20°) cm és 5*cos(20°) cm hosszúak).


Erre az alapra építkezve meg lehet határozni a hegyesszögeken kívül az összeg szög szinuszát, koszinuszát, tangensét, ami aztán egy rakat módon felhasználható.A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/11Időpont jan. 14. 19:02 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Honnan tudod a 40 fokot? Sehonnan! Ponthogy a szinus jó arra pl. hogy a szöget meghatározd. A 0.8-ból így becslőleg 50fok érték körüli szög fog kijönni.


Igazából ez az egész meg csak akkor van a való életben, ha valamit ki kell szerkeszteni és geometriai számítások kellenek. Aki nem műszaki vagy természettudományos irányba orientálódik tovább, az ezt nem fogja használni soha az életben.A válaszíró 58%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/11Időpont jan. 14. 22:06 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"sin = szög szembeni befogó/átfogó"

Vagyis két oldal aránya, az arány ismeretében pedig egyik oldalból könnyen kiszámolható a másik. Ha a három dologból (egy hegyesszög és bármely két oldal) kettőt ismerünk, számolható a harmadik. (Ha minden adatot ismersz, akkor persze hogy céltalan. :))A válaszíró 84%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/11Időpont jan. 15. 02:51 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Wadmalac nevű felhasználó válasza:

Lehet, hogy tévedek, de tudtommal mostanában a szögfüggvények tanításakor már nem nagyon mutatják be kiemelten a koordináta-rendszerben az origó körüli egység sugarú körön futó szöggel való szemléltetést, pedig szerintem azzal a legegyszerűbb megérteni a szögfüggvények értelmét és jelentőségét.

A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/11Időpont jan. 15. 09:00 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A gyakorlati hasznát én például azzal szoktam bemutatni, hogy ha egy merőleges felületre esik be a napsugárzás, akkor durván 1 m2 felületre 1 kW a Nap sugárzó teljesítménye. De ha a beesési szög eltér a merőlegestől, akkor a hajlászög cosinusát kell venni. (Mondjuk ha merőleges akkor is, de akkor cos90 az pont egy :-))

A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/11Időpont jan. 15. 11:42 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Sztrogoff nevű felhasználó válasza:

"szerintem azzal a legegyszerűbb megérteni"

Ez nagy igazság. Meg még a nevezetes szögeknél az értékeket, az előjelet negyedenként, szóval, jobb, mint a svédcsepp. :)A válaszíró 71%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/11Időpont jan. 15. 12:21 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"Mondjuk ha merőleges akkor is, de akkor cos90 az pont egy"


Meg a jegyed is. Amíg a középiskolai tanárok ezen a szinten vannak, addig nem is csoda, hogy a Wadmalac által említett szemléltetést nem tanítják már. Pedig régen alap volt. Most már összeadni sem tudnak lassan a diákok, nemhogy trigonometria...A válaszíró 58%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/11Időpont jan. 15. 21:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Wadmalac nevű felhasználó válasza:

"cos90 az pont egy"

Ez tényleg epic fail volt. :D


Elő kéne venni azt az egységkört megint.

:)A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/11Időpont jan. 16. 07:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Hogy lehet kiszámolni, hogy 30-nak a 12 hány százaléka?
Asszinkron motor adattábláján a teljesítmény az a tengelyen leadott teljesítmény? A felvett teljesítmény hogyan kell azokból kiszámolni?
Hogyan tudom kiszámolni, hogy a dohány csomagba tényleg pl: 40 gramm van?
Felmondási időmet hogyan tudnom kiszámolni, hogy a maximumig kihúzzam?
Ha 3 műszakban dolgozok es ejszakai pótlèk es havi 2 túlórával Nettóba kapok 220. 000 ft -ot, akkor hogyan tudom kiszámolni, hogy egy napra mennyit kapok és az éjszakai potlék az mennyi Pénz?
Hogy lehetne ezt kiszámolni?

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból

ArgumCity 728Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!