Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi az a gravitációs hullám?

Mi az a gravitációs hullám?

Figyelt kérdés
És ez igazolja hogy Kisfaludy György fizikus igazat mond? Mert ő beszélt először erről.

nov. 17. 20:50
1 2 3
 11/22 LeonScottKennedy ***** válasza:

#10:

Mit definiálunk egyenes mentén mozgó tömegnek, és mit nem?

nov. 17. 21:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/22 Mojjo ***** válasza:

@11: Ha a sebességvektor iránya megváltozik, akkor nem egyenes mentén mozog.

Gravitációs sugárzáshoz gyorsulás kell, mégpedig olyan, ahol a sebességnek nem csak a nagysága, de az iránya is változik. Kivételt képez a tökéletesen gömb-, vagy körszimmetrikus mozgás, ami szintén nem jár gravitációs hullám kibocsátással.

nov. 17. 22:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/22 LeonScottKennedy ***** válasza:
Hmm, eszerint az organikus mozgásnak képeznie kellene gravitációs hullámokat, illetve mindennek, amivel interaktálunk, ugyanis mi nem engedelmeskedünk az entrópiának, mi nem az energia minimumra törekszünk. És ha jól értelmezem, a leírásod szerint az számít nem egyenesen mozgó tömegnek, ahol egy valamilyen külső hatás következtében a tömeg kimozdul a megszokott pályájáról / orbitjáról, és úgymond téridő-sávot vált. Viszont mi azt tesszük minden rezdülésünkkel.
nov. 17. 22:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/22 Mojjo ***** válasza:
100%
@13: Fogalmam sincs, hogyan jön ide az entrópia és az energiaminimum, de természetesen igen, folyamatosan bocsátunk ki gravitációs hullámokat mi is. Ennek kísérleti kimutatása mondjuk nem holnapra várható.
nov. 17. 22:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/22 LeonScottKennedy ***** válasza:
Hmm, érdekes. Viszont ez igaz minden élőlényre, a baktériumokra is. Tehát ha összességében nézzük, a Földnek van egy halvány grav hullám kisugárzása, mert az élet szinte minden négyzetmilliméterén jelen van, még az atmoszférában is, viszont, a logikád alapján, a Jupiternek nincs, mert nincs ott semmi, ami nem az energiaminimumra törekedne és felborítaná a természetes egyensúlyt.
nov. 17. 22:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/22 Mojjo ***** válasza:

@15: Amiket írtam, az nem a "logikám". Azt látom, hogy te szeretsz hasracsapkodva "logikázgatni" és mindenféle olyasmit belelátni tudományos modellekbe, amik nincsenek bennük, de én ezt a hobbit nem űzöm. Itt ez esetben pl az általános relativitáselmélet jóslatairól beszéltem, nem a logikámról.

Azt továbbra sem tudom, hogy hogyan jön ide az energiaminimumra törekvés, de természetesen a Jupiter a maga aktív atmoszférájával, viharaival igencsak tartalmaz olyan össze-vissza kavargó részecskéket, amik lelkesen bocsátanak ki gravitációs sugárzást. De ami sokkal jelentősebb ennél: a Jupiter, miközben kering az ő ellipszis pályáján a Nap körül, ennél jóval jelentősebb gravitációs hullámzásnak a forrása. Mint ahogy a Föld is, pont ugyanezen okból.

Ez borzasztó messze van attól, hogy belátható időn belül kimutatható legyen, de a központi csillagjuk körül keringő minden bolygó bocsát ki gravitációs sugárzást.

nov. 17. 23:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/22 LeonScottKennedy ***** válasza:

Nah, hát innentől már csak egy kis lépésre vagyunk attól, hogy belássuk, valóban minden bocsát ki grav. hullámzást.

Amit még érdekes lehet megvizsgálni, azok a rogue bolygók, amelyek a csillagközi űrben sodródnak. Feltéve, hogy geológiailag inaktív a vizsgált bolygó, a felszíne fagyott, atmoszférája nincs, tehát egy ilyen nagyon basic bolygót vizsgálunk. Amíg nem áll rá egy adott csillag orbitjára és stabilizálódik a pályája, addig feltételezhetjük, hogy az a bolygó nem egy egyenes mentén mozog? Hiszen addig nem pályán, hanem érintőn mozog.

nov. 17. 23:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/22 Mojjo ***** válasza:

@17:

A bolygóktól meg az élőlényektől egy lépés a minden?


Az érintő azt jelenti, hogy semmiképp nem egy egyenes?

nov. 18. 00:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/22 LeonScottKennedy ***** válasza:

Nah, megtaláltam az erre vonatkozó anyagot:

"An isolated non-spinning solid object moving at a constant velocity will not radiate. This can be regarded as a consequence of the principle of conservation of linear momentum."

További gyors és nem alapos kutatásaim során az is kiderült, hogy egy bolygó csak egy külső erő behatására lassíthatja / állíthatja le a forgását (conservation of angular momentum miatt), de extrém alacsony annak az esélye, hogy ez valaha is megtörténhet, mert szuper-specifikus helyzetben kell lennie a másik űrbéli testnek.

Tehát ez alapján kijelenthetjük, hogy a rogue bolygók is sugároznak, legalábbis az esetek 99,999999999999999...%-ában.

nov. 18. 00:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/22 Mojjo ***** válasza:

@19: Na, ez egy jó és jogos meglátás :)

Hozzá kell tenni, akkor ha nem teljesen szimmetrikus a bolygó. Ha szimmetrikus a forgástengelyre, akkor nincsenek gravitációs hullámok a tengelykörüli forgás miatt.

nov. 18. 03:04
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!