Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A tudomány és a vallás(ok)...

A tudomány és a vallás(ok) közti ellentét szinte már törvényszerűen elkerülhetetlen és feloldhatatlan?

Figyelt kérdés

jan. 10. 18:46
1 2 3 4 5 6
 1/55 anonim ***** válasza:
89%

Tudomány és vallás a Vatikánban a katolikus egyház tudósai esetében fűződik össze. Esetleg más egyházak, vallások tudós képviselőinél lehet erről szó.


Tudomány meg hit viszont két különböző dolog attól mert valaki tudós lehet hívő és fordítva. Semmi köze a kettőnek egymáshoz

jan. 10. 19:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/55 TappancsMancs ***** válasza:
90%
Ez egy képzelt teória ami csámcsogáshoz való. Inkább utána kell nézni a történelemnek...
jan. 10. 19:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/55 Mojjo ***** válasza:
63%
A tudomány nem foglalkozik a vallással, a vallás meg kimagyarázza a tudomány eredményeit.
jan. 10. 19:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/55 anonim ***** válasza:
61%
A vallás, mikor ellentétbe kerül a tudománnyal, és utóbbi újra és újra helyesnek bizonyul, akkor mindig kijelenti, hogy soha nem is úgy értette, nem úgy kell értelmezni a szentírást. Mindig is benne volt az evolúció a bibliában, ha becsukott szemmel olvassuk láthatjuk is. Ha meg mégsem, akkor meg hirtelen nem kell szó szerint értelmezni a leírtakat.
jan. 10. 19:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/55 TappancsMancs ***** válasza:
60%

Mindkettő más. És egyik sem cáfolja a másikat, csak azt hiszik. Mint ahogy a zöldség sem cáfolja a gyümölcsöt és fordítva. A növények sem cáfolják az állatokat és fordatva sem. Egyszerűen teljesen más a kettő.


Egy gyors példa: az, hogy radarral nem találtak túlvilágot az nem cáfolat, mert senki sem állította, hogy olyan módon kimutatható lenne. A tudomány nem képes cáfolni és nem is célja, mással foglalkozik.

jan. 10. 19:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/55 anonim ***** válasza:
16%
Maradjunk annyiban, hogy a katolikus egyház állításait ezerszer megcáfolta már a tudomány. A hit egy más kérdés. De katolikusnak lenni, annyit jelent, hogy hülye vagy.
jan. 10. 19:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/55 anonim ***** válasza:
21%

A tökéletes hit és tudomány 100%-ban kizárja egymást, tehát az ellentét kibékíthetetlen.

Viszont ilyen alapból nem létezik egy élő ember esetén.

Mind a hit, mind a tudás mindig véges - és egy értelmes ember képes ezeket összebékíteni.

jan. 10. 20:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/55 TappancsMancs ***** válasza:
67%

Nagyon lényegi részét tekintve a vallás valami olyanról szól, ami nem fizikai. Az meg logikai hiba, ha fizikaival véli valaki cáfolni a nem fizikait. Ha bengyünk egy fizikai kutatóintézetbe ott sem fognak tudni felmutatni semmit sem. De meg tudják mutatni, hogy melyik részlegben milyen érdekes kutatásokkal foglalkoznak.

Az is más, hogy egy vallás a kutatásokkal mennyire egyeztetheő vagy sem és hogyan értelmezendő akár a vallás is. Az sem cáfolat, hanem egyezések keresése.

Például van amit történelmileg a Bibliából tudunk és ma már történészi szakágkét van jelen. Ez a hettiták népe és nem tudtak róla semmit. Majd megtalálták, és sorra gyarapodott az ismeretanyag. Ma már van aki a hettia nyelv szakértője például és ehhez egyáltalán nem kell kereszténynek lenni. Itt egy példa:

Gary M. Beckman

a hettita és mezopotámiai tanulmányok professzora

University of Michigan

[link]


"Gary Michael Beckman (született 1948) neves hettitológus, a hettita és mezopotámiai tanulmányok professzora a Michigani Egyetemen. [1] Számos könyvet írt a hettitákról ..."

[link]


És ő sem se nem cáfolta se nem igazolta a kereszténységet. Történész és felmutatja azt, amit a kutatások fel tudnak mutatni. Ennyi. Mással foglalkozik.

jan. 10. 20:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/55 anonim ***** válasza:
90%

A vallás és tudomány két különbözö dologrol szol.

Tudománnyal cáfolni a vallast kicsit olyan mintha azt mondanánk, nincs is olyan bika mint ahogy Picaso lefestette. Zavaros es ertemetlen az a kép hiszen nem realisztikusan ábrázolja a bikat.

jan. 10. 21:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/55 anonim ***** válasza:
54%

Nincs ellentét, mivel a tudomány nem foglalkozik mesékkel. A mesékben meg lehetnek tudományos részek is, vagy nem, attól függetlenül mese marad.

A képviselőik bemerészkedhetnek egymás területeire, így tudományokat művelő ember is lehet vallásos, ha a tudományos területén szigorúan ragaszkodik a tudományos módszertanhoz és ezt kell tennie egy vallásos embernek is, aztán mellette meg külön kell kezelnie a hitbéli dolgokat, akkor érhet el tudományos eredményeket is akár.

jan. 10. 21:23
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!