Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A tudomány és a vallás(ok)...

A tudomány és a vallás(ok) közti ellentét szinte már törvényszerűen elkerülhetetlen és feloldhatatlan?

Figyelt kérdés

jan. 10. 18:46
1 2 3 4 5 6
 41/55 Meton ***** válasza:

Nem kell tudnom, csak azt tudom, hogy okosabbak nálam és tisztábban látják a világot. Tévedhetek is, vagy bármikor meggondolhatom magam. De a tudomány nem jó, vagy rossz. Hozhat jó dolgokat, de rosszat is. Háborúk ugyan mindig voltak, de a fegyvereket a tudomány adja hozzá. A vallásból soha nem tanulhatsz fegyverkészítést. A Bibliában nincs minden benne, de ami benne van, azt mindig csak jóra tudod használni.

Amikor az atombombát bevetették, nagyon sok ember halálát okozta, ami rossz. Ugyanakkor a háborúnak véget vetett, így sokkal több ember maradt életben. A tudomány tehát nem jó vagy rossz, de a Biblia mindig jó.

jan. 16. 11:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 42/55 anonim ***** válasza:

Valamit itt keversz, többet is.

A tudomány valóban nem a jóságot, hanem az igazságot dönti el.

Tehát az az igaz!

Attól függetlenül, hogy a vallás vagy a papok mit mondanak.

A vallás - mármint a tiéd - ugyan fegyvert nem készít, de ölésre sokszor ad parancsot.

A Biblia egyáltalán nem mindig jó.

jan. 16. 12:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 43/55 Mojjo ***** válasza:
67%

@41:

"A Bibliában nincs minden benne, de ami benne van, azt mindig csak jóra tudod használni."

"a Biblia mindig jó"


Ez ugye az a könyv, amiben arra buzdítanak, sőt, utasítanak, hogy ha a gyermeked szófogadatlan lesz, akkor köveztesd halálra?

jan. 16. 14:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 44/55 Meton ***** válasza:

Oké, nem is olvastad a Bibliát, bár igaz, hogy én se. De talán emlékszel még arra a történetre, amikor Jézus megvédte Mária Magdolnát a kövezéstől. Tehát a Biblia semmi hasonlóra nem buzdít, sőt éppen ellenkezőleg, a megbocsátás mindennél fontosabb.

A vallás soha nem ad gonosz parancsot. Persze Sámson egy szamár álkapocs csonttal verte szét a filiszteusokat, vagy Dávid legyőzte Góliátot, vagy Jézust is megfeszítették. Vagy akár Mózes kőkemény népirtást végzett. De mondjuk mindennek van tanulsága és az elég szomorú, ha valakinek a gyilkolást jelenti. Gondolj bele, hogy amikor Mózes történetét hallottad, neked az jött le, hogy milliókat legyilkolt? Mert az embereknek nem ez jön le, hanem hogy felszabadította a népét. Dávid esetében sem az igazságos harc a lényeg, hanem hogy a jó vezető győzelmet aratott. Mondjuk Ábrahám áldozata számomra a mai napig gyerekgyilkosság, de az ilyen részeket passzolni kell. De szerintem ez sem buzdít senkit arra, hogy ölje meg a gyerekét.

Ha jobban belegondolok, az Ószövetség valóban tele van gyilkolászással. De minden a hitről, hűségről, szeretetről és más jó dolgokról szólnak. Talán az a probléma, hogy mindez az ókorban született, amikor valóban hétköznapi dolog volt valakit megölni. Ezt ma már természetesen másképp látjuk, de tudjuk, hogy valamikor egy sokkal erőszakosabb világ volt. Ami viszont biztos, hogy semmilyen fegyvert nem ad az emberek kezébe, ami a tudományra már nem igaz.

De beszéljünk az igazságról. Mondjuk érdekel a kvantum fizika? Csak mert a legtöbb tudomány nem mindenkit érdekel, sőt amikor a suliba jártál, szerintem nem vitted túlzásba a tanulást. Persze csak általánosítok, de az emberek 99% szerintem így van ezzel. Oké, gömbölyű a Föld, nagy cucc, de kit érdekel? A papokat az érdekli, hogy hazugságot senki ne taníthasson, leginkább ezért képzik magukat. De pont azért, mert mindenkinél tanultabbak, elhiszem nekik, ha valamit úgy ítélnek meg, hogy nem tudományos. Egyébként érdekes, hogy pont a tudatlan emberek hiszik azt, hogy mindent tudnak. A csekély tudás boldogság. Minél tudatlanabb valaki, annál kevesebb a problémája. A Biblia meg éppen erről szól, hogy ezt a boldogságot elérjük. Van, ami valóban fontos tudás, de az benne is van, viszont semmi más.

jan. 16. 15:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 45/55 Mojjo ***** válasza:
55%

@44:

"Biblia semmi hasonlóra nem buzdít"


Akkor segítek és beidézem neked:

"Ha valakinek rossz útra tévedt, önfejű fia van, aki nem hallgat apja és anyja szavára, s még akkor se hajlik szavukra, amikor megbüntetik, apja és anyja fogja és vezesse a város vénei elé a város kapujához. Jelentsék a város véneinek: „Ez a mi fiunk rossz útra tévedt és önfejű, nem hallgat a szavunkra, iszik és tékozol.” Erre a város férfiai kövezzék agyon."


Második törvénykönyv 21:18-21


És akkor ismét idéznék tőled:

"A Bibliában nincs minden benne, de ami benne van, azt mindig csak jóra tudod használni."

"a Biblia mindig jó"


Szóval azt a konkrét utasítást, hogy az engedetlen gyereked köveztesd halálra, csak jóra tudod használni. illetve ez maga jó? Kérlek magyarázd el, miért jó ez.


Egyébként - csak, hogy puszta udvariasságból válaszoljak, ha már kérdeztél -, igen, érdekek a kvantumfizika. Ami viszont egyáltalán nem érdekel, az a 44-es hozzászólásod többi része azon kívül, amit fent beidéztem belőle.

jan. 16. 15:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 46/55 anonim ***** válasza:
#45, azt azért tegyük hozzá, hogy az a biblia, amit az egyház állított össze. A kereszténység viszont nem ezzel kezdődött, hanem Jézussal, aki semmi hasonlót nem tanított.
jan. 16. 17:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 47/55 Mojjo ***** válasza:
100%
@46: Oké, és? Ha megnézed, épp speciel a bibliáról beszélgetünk, illetve a bibliával kapcsolatban tett néhány állításról.
jan. 16. 17:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 48/55 anonim ***** válasza:

Akárhogy is, úgy tünik a vallásos emberek mentálisan egeszsŵgesebbek a kutatások szerint.


[link]

jan. 16. 18:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 49/55 Mojjo ***** válasza:
61%

@48: Van értelme a dolognak. Nem kell igazá felnőniük mentálisan, van a képzeletükben egy vigyázó alak, aki - mint a gyerekekre a szülő - felügyeli, akinek már a léte, főleg jelenléte megnyugtatja őket. Nem végleges az elmúlás sem, ezen kívül van kozmikus igazság is, ha itt, ebben a világban valami nagyon igazságtalan, az ott úgyis helyrebillen stb stb

Szóval várható, hogy ilyen eredmény jön ki. Felnőttnek lenni nehéz és nem tesz jót a mentális egészségnek. De azért talán jobb, mint mesevilágba menekülni, még ezzel együtt is.

jan. 16. 18:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 50/55 anonim ***** válasza:

#49, az ilyen jellegű mérhetetlenül arrogáns lenézése a vallásosoknak tanúskodik a vallás tanításainak mélyen meg nem értéséről.

Krisztus tanításai pl. inkább azt segítik elő, hogy érzelmileg egy jóval felnőttesebb módon közelíts az emberek felé.

jan. 16. 18:40
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!