Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Az idő mennyire relatív?

Az idő mennyire relatív?

Figyelt kérdés

Gyakran olvasom, hogy Einstein azt mondta, hogy tölts el időt egy szép nővel meg a forró golyó és akkor bla bla bla.

Na most ez oké. Viszont nem értem még mindig.

Ezek szerint amikor szép nővel vagyok valóban felgyorsul az idő?

És a mellettem lévő hülye haverom, aki inkább forró golyót tart a kezében az meg lassul? Tehát úgy néz ki a dolog, mint az Interstellar című filmben?

márc. 5. 21:28
1 2
 11/13 T. Feri ***** válasza:
100%

#10 A változás fogalma feltételezi az idő, és a tér létezését. Tehát bármi eltérés van a térben, az időbeli eltérést is jelent. Enélkül nincs változás, nincs különbség.

A tér, az idő, a mozgás egymást meghatározó fogalmak. Értelmetlenné, jelentés nélkülivé válnak, bármelyiket is elveszed. Matematikában persze beszélünk csak térről is, de az azért van, mert a látásunkkal nem érzékeljük a fény mozgását, vagy az idő múlását, mikor egyik lapról a másikra vetjük tekintetünket. Nem véletlen, hogy a fény tulajdonságainak felfedezése után egyesítették a tér, és idő fogalmait a téridő fogalmában.

márc. 9. 18:54
 12/13 2*Sü ***** válasza:
100%

> A mozgás nem időbeli pozicióváltozás, hanem TÉR-beli pozícióváltozás.

Az időbeli itt azt jelenti, hogy az időben történő, az idő függvényében történő. Igen, a mozgás pozícióváltozás. De minek a függvényében változik a pozíció?

Pl. a múlt héten utaztam vonattal. A vonat volt Budapesten. A vonat volt Tatabányán. A vonat volt Győrben. Ugyanaz a vonat, ugyanolyan színű, ugyanolyan méretű, kb. ugyanolyan hőmérsékletű vagy kb. ugyanolyan tömegű. A vonat egyszerre volt (és van jelenleg is) a három város vasútállomásán? Nem úgy látom, mert ugyanott "most" egy másik vonatot vélek látni.

Akkor minek a függvényében változott meg a vonat pozíciója, azaz a térbeli helyzete?

> A NOTA BENE jelentés : Jól jegyezd meg.

> Mire is hívtad fel a figyelmemet?

Arra, hogy bár történetileg valóban egy egyenletes periódusú mozgásból származtattuk az idő mértékegységét. Nem az időt, hanem annak a mértékegységét. Viszont ma az idő mértékegysége nem mechanikai mozgásból van meghatározva.

Merthogy nyilván az idő megjelenik a mechanikán kívül kb. mindenhol máshol is. Nem csak a pozíció, hanem kb. minden más tulajdonság is lehet időben változó - értsd különböző időpontokban különböző mértékű - a fényerő (pl. villogó lámpa), a feszültség (váltakozó áram), a hőmérséklet stb. stb...

márc. 9. 22:48
 13/13 Szándékos Bendegúz ***** válasza:
23%

Mindenki választhat, hogy a saját megfigyeléseinek hisz, vagy átveszi mások megfigyeléseit.

Például egy tankönyvből.

A kérdés az, hogy mire megy ezekkel az átvett adatokkal ?

Én mindenkit arra bíztatok, hogy a sját megfigyeléseit vegye komolyan.

ÉS a másoktól átvett adatokat ellenőrízze le, úgy, hogy összehasolítja azokat a saját megfigyeléseivel.

márc. 11. 07:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!