Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Milyen apróbb és durva tudomán...

Brain Storming kérdése:

Milyen apróbb és durva tudományos és technikai hibák vannak a Star Wars sorozatban?

Figyelt kérdés

Különösen azokról szeretnék válaszokat kapni, hogy melyek azok, amik félrevezetik a filmsorozat nézőit és rajongóit, és hamis világképet alakíthanak ki bennük?


Természetesen nyilvánvaló, hogy a Star Wars egy igényesen elkészített, a sci-fikre jellemző, tudományosnak és technikainak ható fogalomrendszert szólaltat meg és mutat be a filmekben - de mégis inkább a mese- vagy fatasy-kategóriába tartozik, ha összehasonlítjuk pl. az Alien-sorozattal, amely valóban sci-fi.


2010. jan. 7. 00:53
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
EZ CSAK FILM! HA VALAKI MEGHAL A FILMBEN, AZ NEM AZT JELENTI HOGY A VALÓSÁGBAN IS TÁVOZIK AZ ÉLŐK SORÁBÓL! TEHÁT EBBŐL KIINDULVA...
2010. jan. 7. 10:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/31 anonim ***** válasza:
60%

A legnagyobb gondom még mindig az űrbéli távolságokkal adódik.


Én nagyon régen láttam (amikor Pesten kezdték vetíteni) az első (későbbi számozás szerinti negyedik) részt, de már olyan fiatalon is feltűnt, hogy a a fénysebességnél alig mennek gyorsabban. Nem ugrálnak a világűrben, hanem felgyorsulnak, majd visszalassulnak. Ami azt jelenti, hogy ha a fénysebesség kétszeresével megyünk egy 4 fényévnyi csillagig, akkor nem 4 évig megyünk, hanem 2 évig. (~Föld, Alpha Centauri távolság.) És ezek egy galaxis spirálkarján szomszédos rendszerek! Ha távolabbra kell menni, akkor évszázadokig is tarthat az utazás. A relativisztikus hatás miatt az idő a világban az úrhajóhoz képest közben fordítva telne (fénysebesség felett vagyunk, ugye!), ami további elgondolkodtató jelenségeket okozna. Innen kezdve minden más összeomlik, vagyis a "SW világegyetemben" alapvetően mások a fizika törvényei, mint a mienkben.


Ezért nincs szükség semmilyen magyarázatra a fénykard, űrbéli hangok stb. esetekre. Ha ezt lehet, akkor mindent lehet. :D

2010. jan. 7. 11:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/31 anonim ***** válasza:
0%
- amikor a 2. vagy 3. epizódban van valami űrhajós üldözés/csata, és Luke Skywalker gépére rátapad valami gépbogár, akkor amikor leszedik róla, az hátrafelé lesodródik a gépről, ami csak akkor történne, ha lenne légellenállás, de az az űrben nincs.
2010. jan. 7. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/31 anonim ***** válasza:
Egyrészt ha jól emlékszem az valami bolygó atmoszférájában zajló csata, de ha nem is: ha szemből lövik le róla, akkor a lövéstől kap egy jó adag mozgási energiát hátrafelé.
2010. jan. 7. 12:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/31 A kérdező kommentje:

"EZ CSAK FILM! HA VALAKI MEGHAL A FILMBEN, AZ NEM AZT JELENTI HOGY A VALÓSÁGBAN IS TÁVOZIK AZ ÉLŐK SORÁBÓL! TEHÁT EBBŐL KIINDULVA..."


Nem erről van szó!


Ha valakit kettévágnak, az a valóságban meghal - amikor a filmben is meghal vki, amikor kettévágják, akkor a fil reálisan mutatja be, h "akit kettévágnak, az meghal". Nem arról van szó, h a színésznek is meg kellene halnia - erről szó sem volt, a kérdést nem az ien alapvető ismeretelméleti szintre vonatkozólag tettem fel.


A kérdésem természetesen arra vonatkozott, h mennyire reálisak azok a dolgok, amiket a filmben is lehet látni.


Pl. h pusztán az, h vannak a gravitáció ellenében lebegő járművek, az nem biztos, h csak pl. olyan módokon lett volna felhasználva, amiket a filmekben is lehetett látni - egy nemzetgazdaság számára óriási jelentőségű lenne a szállítás területén, ha iesmi valóban létezne oan hétköznapi szinten, ahogy ezekben a filmekben látható volt.

2010. jan. 7. 18:39
 16/31 A kérdező kommentje:

11:29


OK, világos. A kérdésem elsősorban azoknak a felvilágosítására szól, akik tanulni szeretnének a filmből, méghozzá némi "tudományos realitásérzéket" :))) Iesmire elsősorban az ien filmek alkalmasak, mert sokan látják őket, és az emlékezetes jelenetek sokáig megmaradnak az emlékezetben.


Ez mit sem von le a filmek élvezeti értékéből - nem a filmek által bemutatott világkép "lejáratása" a célom, hanem az, h ebből is minél többet kihozhassunk.

2010. jan. 7. 18:43
 17/31 A kérdező kommentje:

11.41

12.25


A film egyik leírásában direkte kiemelik, h vhol a "felső légkörben" zajlik a csata. Ez így stimmel.


Persze ott volt némi gubanc - amikor a G.tábornok hajója elkezdett zuhanni, akkor fékezni akartak... első alkalommal mutatták be, h a légkörnek mien frappáns ellenállása van a belemerülő tárgyakal szemben. Persze megintcsak kérdés, h ott hogyan lebegtek. Mindegy (egyelőre) - amikor a gravitáció gyorsította csupán, akkor is elkezdett izzani és szétesni. Ezzel az a problémám, h sztem nem tudhatott eleve a légkörből, álló helyzetből olyan sebességre szert tenni pusztán a nehézségi gyorsulás által, h olyan mértékben felizzon és elkezdjen szétesni.

Szemmel láthatóan az összes hajtóművét elhagyta, amikor leszakadt a hajó hátsó része - érdekes módon mégis elég lapos szögben ereszkedett, holott ha nincs aerodinamikailag olyan formája, akkor nem kezd siklásba, pláne nem úgy, h a felülete hatalmas légellenállással van a széteső burkolat, stb miatt. Emiatt inkább szinte merőlegesen kellett volna zuhannia...

2010. jan. 7. 18:53
 18/31 anonim ***** válasza:

11:29


Nekem nincs különösebb gondom a filmmel. Egy történetet mesél el, emberekről, konfliktusaikról. A körülmények "hozzá lettek igazítva" az elmesélendő történethez, hogy az minél izgalmasabb, látványosabb, mesésebb legyen. Olyan ez, mint a hétfejű sárkány a mesében. A Sci-Fi-ből a Sci itt kevésbé hangsúlyos, mint a Fi. Ennyi. De gond az nincs. :)

2010. jan. 8. 10:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/31 A kérdező kommentje:
Az egyik igen durva hiba a lézerek szakaszossága és a látszólagos sebessége.
2010. jan. 9. 00:11
 20/31 anonim ***** válasza:

A fénykard maga nem annyira hibás, amilyennek látszik.

Hullámcsomaggal (sokféle hullám egyszerre) megvalósítható az, hogy valahol vége legyen. A gond az, hogy ehhez végtelen frekvencia is kellene - ha viszont az nincs, akkor a kard szakaszos lenne. Mondjuk van maga az 1 méteres kard, aztán 1 méter múlva újra egy méteres szakasz. Aztán megint egy méter szünet, majd megint egy kard. Persze, ahogy romlik a fókusz, a távolabbiak egyre szélesebbek lennének.


Ettől viszont még nem fog látszani tiszta levegőben, és nem is akad össze a másikkal.

2010. jan. 9. 02:12
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!