Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Létezik olyan könyv, ami a...

Létezik olyan könyv, ami a gasztronómiát ilyen irányból közelíti meg? Többi lent.

Figyelt kérdés
Tehát engem amatőr szinten a kémiai része érdekelne, hogy mi történik a hús szerkezetével, ha hideg, vagy pedig forró vízben teszed fel főni, vagy miért jó, ha alkoholt (pl. vörösbort) adsz hozzá. Min múlik, hogy mitől lesz omlós, vagy épp rágós, tehát mindenféle kölcsönhatások ,egyebek érdekelnek. Nagyon érdekel a főzés és elég jó vagyok a konyhában, épp ezért érdekelne kicsit tudományosabb szinten is a dolog. Mert ha valaki megkérdezi pl. hogy miért kell a marhapörköltbe a vége felé vörösbort önteni, rájövök, hogy nem tudom megmagyarázni, de így tanultam és így a jó. Csak példának írtam.
2016. ápr. 30. 13:59
 1/9 A kérdező kommentje:
Hallottam olyasmit pl. hogy ha hirtelen forró vízbe teszed a húst, vagy zsírba, elzárja a hús pórusait, így megőrzi belül az értékes anyagokat, és puhább is marad. Vagy a só miért roncsolja a a salátát rövid idő alatt és milyen értékes anyagokat veszít a sózás által, vagy hőkezelésnél. ilyenek érdekelnek.
2016. ápr. 30. 14:04
 2/9 A kérdező kommentje:

Ja és nem azt várom el, hogy könyv címeket írjatok, hanem hogy ti milyen szavakkal keresnétek rá ilyen témára?

már próbálkoztam sokféle kombinációval, de nem jutottam eredményre.

2016. ápr. 30. 14:14
 3/9 anonim válasza:

En igy kerestem ra es csak cikkeket talaltam:


[link]

2016. ápr. 30. 14:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:
Ez is bele tartozik és lehet tovább jutok a keresgélésben ez által. Köszi.
2016. ápr. 30. 14:58
 5/9 anonim ***** válasza:

[link]


Szerintem a szakácsok tanulnak némi kémiát és fizikát arról, hogy mi történik a fazékban. Háziasszonyoknak se ártana egy kis alap tudás arról, hogy a sónak milyen hatása van a vizes oldatokra, melyik fűszer ízének mekkora része az illóolaj, melyik zöldség milyen gyorsan oxidálódik, stb.


(Mellesleg a bort nem az alkohol miatt teszik hozzá, ami 78 fokon el is párolog, hanem a csersav tartalom miatt.)

2016. máj. 1. 20:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:
5# Na pont ezekre vagyok kíváncsi, és pont ezért :-)
2016. máj. 2. 19:43
 7/9 anonim válasza:
Hervé This: Molekuláris gasztronómia
2017. jan. 14. 22:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:
Ez nagyon jó, köszönöm :-)
2017. jan. 22. 15:35
 9/9 anonim válasza:
Nagyon szívesen!
2017. jan. 22. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!