Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért foltosodott ki a rozsdam...

Miért foltosodott ki a rozsdamentes acél lábas alja belül a főzés után?

Figyelt kérdés

Előzmények:

Vizet felraktam forrni és megfeledkeztem róla, ezért elpárolgott mind és kb. még 10 percig üresen volt a lábas a tűzön. Ekkor fehéres lecsapódás látszott rajta, ami lejött miután elmostam. A következő alkalommal pedig érdekes apró foltok jelentek meg az alján. Van közte ami elég világos 1-2 mm-es és van kicsit nagyobb sötétebb. Jó minőségű edényről van szó. Nem jön le.



2018. máj. 21. 20:32
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

A vízben vízkő (és talán egyéb oldott anyag) van.

A víz elpárolgása után ezek ott maradnak az edény alján.

A vízkő magnézium és kalcium karbonát.

Ezek magasabb hőmérsékleten bomolhatnak és belediffundálhatnak a rozsdamentes anyagba.

Hát az hogy ez mit okoz és maradandó e azt nem tudom.

2018. máj. 21. 21:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim válasza:
43%
Engem jobban foglalkoztatna a tény hogy felraktam forrni azt ott hagytam. Wtf?!?
2018. máj. 21. 22:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Kedves kérdező, ha nem minőségi edényed lenne, már kidobhattad volna. Egy főzőedényt nem arra tervez a tervezője, hogy vízkövet pirítsál benne 10 percig. Örüljél, hogy némi foltosodással megúsztad. Ahogy az első válaszoló is írta, a vízkő pirításának hatására megváltozott az edényed anyagának a kristályszerkezete. Ez okozza a foltosodást. Remélhetőleg csak a felületen.
2018. máj. 22. 14:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 Wadmalac ***** válasza:

Ahogy írták is.

A vizet keményítő összetevők a víz elforralásával egyre töményebb oldatban voltak jelen, plusz magas hőmérsékleten, így erősebb reakcióképességük még a savállót is kikezdi.

Nem tudom, ez milyen fajta edény, de van sok olyan típus, aminek az aljában van egy vastag hőelosztó réteg, ami vékony alu és réz lapokból álló szendvics. Ha ezt túlhevíted, a két fémből valamelyik enyhén belediffundálhat az anyagba, akár edényfenékig és az is okozhat elszíneződést.

Én mindenesetre átpolíroznám az edény alját finom, mondjuk 2000-es polírpapírral. Ha újra megjelennek az elszíneződések, akkor tuti a diffúzió csinálja. Ezt visszafordítani nem tudod.

Befoschni nem kell tőle, nem lesz mérgező az edény, de a korrózióállóságát ronthatja.

2018. máj. 28. 07:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:

Azóta újra főztem benne és újabb pici foltok jelentek meg rajta.

Az mindenesetre megnyugtató, hogy nem lehet mérgező.

2018. máj. 28. 20:00
 6/6 Wadmalac ***** válasza:
Inkább arra van esély, hogy valamikor majd azoknál a foltocskáknál fog először repedni.
2018. máj. 29. 07:25
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!