Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha a válaszadóim között a...

Ha a válaszadóim között a nemek aránya nagyon aránytalan, akkor érdemes ezt vizsgálnom?

Figyelt kérdés

Van egy adott állítás, amire igaz és hamis válaszok érkezhetnek.

A kitöltők között 120 nő és 55 férfi van.


Szemléltetni szeretném, hogy a két nem milyen arányban adott igaz és hamis válaszokat. tehát egy kereszttábla elemzést készíteni. Tehát sor illetve oszlopszázalékkal. Ennek így van értelme, ha a mintában a férfiak és nők nagyon aránytalanul szerepelnek?


Vagy ha úgy készítem, hogy nem %-os adatokat teszek bele..hanem a számokat, akkor nem megtévesztő?


2018. okt. 22. 17:50
1 2
 1/12 TappancsMancs ***** válasza:
Lehetne az összes megkérdezett számát növelni addig amíg az átlagos társadalmi arányok megvannak. Vagy külön női és külön férfi összehasonlító csoportban kezelni. Szóba jöhet a teszt elérésének helye ami befolyásolhatja kik érik el, és ezen változtatni. Felkeltheti jobban a női figyelmet ha valami olyan módon jelenik meg, vagy olyanok a szövegek.
2018. okt. 22. 18:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 A kérdező kommentje:

Sajnos már nincs lehetőségem növelni a kitöltők számát.

Ez ennyi, amennyi.


Ilyen esetben akkor nincs értelme, vagy hibának számít, ha ilyen táblázatot készítek?

2018. okt. 22. 18:24
 3/12 anonim ***** válasza:
Semmi baj nincs vele, egy χ2 vagy Fisher-egzakt tesztnek tök mindegy, hogy milyen megoszlásúak a sorok-oszlopok, robosztusak az extrém esetekre is. Ha az aránytalanság olyan mértékű, hogy nem lehet szignifikáns megállapítást tenni, azt látni fogod a magas p-értéken, bele lesz "kódolva". A Fisher-egzakt teszt különösen bolondbiztos ilyen szempontból.
2018. okt. 22. 19:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 A kérdező kommentje:

Igazából én semmi féle vizsgálatot nem szeretnék az SPSS rendszerben vele, csak egy táblázatot szeretnék szemléltetni, és arról írni néhány sort, hogy mit látok...

További vizsgálat nem futtatható az alkalmazási feltételek miatt(pl khí-négyzet)


tehát csak egy kereszttáblát szeretnék.

2018. okt. 22. 19:14
 5/12 anonim ***** válasza:
Akkor a nyers számokat tedd a táblázatba. Amúgy nem jó ötlet a táblázatról magyarázni anélkül, hogy meggyőződtél volna róla, hogy statisztikailag szignifikáns az eltérés. Beírod ide a 4 számot?
2018. okt. 22. 19:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 A kérdező kommentje:

férfi nő összesen

igaz 47,8% 50,0% 49,4%

hamis 52,2% 50,0% 50,6%

100,0% 100,0% 100,0%


120 nő és 55 férfi válaszai ezek. tehát itt a táblából ez nem látszik, hogy milyen aránytalanok.... Hogy így akkor van-e értelme a táblának? Vagy érdemesebb számokkal.

Egyébként szignifikáns kapcsolat nincs köztük, mert nem teljesül a vizsgálat feltétele. Néztem. Viszont szemléltetni szeretném...h pl a férfiak többsége gondolta hogy,...

2018. okt. 22. 19:27
 7/12 A kérdező kommentje:
ide kommentbe táblázat formában írtam, de elcsúszott, tehát az első oszlopban az van, hogy igaz , alatta pedig hamis. és így sorban a többi..
2018. okt. 22. 19:28
 8/12 anonim ***** válasza:
Ezen sajnos nincs mit szépíteni. Ha van különbség, akkor is annyira minimális, hogy csak sokkal-sokkal nagyobb mintán lehetne igazolni. Semmiképp ne állítsd, hogy van különbség, mert az adatok alapján nincs. p=0.75 jön ki nekem, azaz sima érmedobálás is 75% eséllyel ennél nagyobb aránytalanságot adna.
2018. okt. 22. 20:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 TappancsMancs ***** válasza:

Milyen témában és milyen feltételekkel készült a teszt? Amúgy az 1-es válaszoló vagyok és nem statisztikai szempontból (matematikai) válaszoltam, hanem marketing szempontból (gyakorlati használhatóság). Az egyértelmű, hogy a 120 nő és 55 férfi válasza százalékos arányban kimutatható, amin lényegileg semmit sem változtat az ha mértékegységet váltunk a végén és %-ban vagy egyszerűen számok arányaival fejezzük ki. Az arányok ettől nem változtak.


Nyilvánvaló, hogy matematikailag kiszámolható a két nem %-os aránya. Ha csak egy iskolai gyakorlatban kell, akkor ez számolható.


Más a helyzet ha ennek gyakorlati használhatóságára van szükség, mert ebben az esetben a kérdőív összeállítása is lényegi, a pontos tartalma, a kiválasztások helye, ideje, módja, és minden az eredményt megelőző adat. Lehetne példákat mondani ugyanerre a férfi nő létszámra és válaszadási eredményre, amiben teljesen téves vagy valós az eredmény.


Szóval sima matematikaként lehet számítani ezzel, ha gyakorlatilag kell használni akkor ez kevés a teljes egyéb tényezők ismerete nélkül.

2018. okt. 23. 11:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 TappancsMancs ***** válasza:
Még az is hozzátehető, hogy a megelőző körülmények és tervezés is adhat nagy eltéréseket az eredményben, és szokott is. Egy példa. Ha a 120 nő és 55 férfi úgynevezett kisnyugdíjas akkor luxustermékek használhatóságáról használhatatlan válaszokat adnak. Jó ez furcsa példa volt, viszont szemlélteti a mérés tervezési és kivitelezési szerepét.
2018. okt. 23. 12:19
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!