Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Egyéb kérdések

A kérdés

A nők miért hajlamosabbak a magolásra? És miért jobbak benne?

Az evolúció során ez a készség miért volt a női nem számára hasznosabb?

Tudjuk az okát ennek az agyi szerkezetben is?Keress kérdéseket hasonló témákban: magolás, tanulás, ismeretszerzés, információ, , férfi, nemek

  jún. 12. 11:39  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3
Azért, mert a gondolkodás kevésbé megy nekik, így logikusan inkább bemagolják a dolgokat.

A válasz 19%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 45%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/22Időpont jún. 12. 12:08 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

De ez miért volt jó?

Nem vagyok antropológus, se főemlős kutató, se semmi témába vágó szakma művelője, de magamtól a következő feladatokat tudom elképzelni egy időszámításunk előtt 30 000-ben élt ős-horda női tagjainak:


-Fiatal, önellátásra, és egyéb feladatok ellátására képtelen utódok gondozása (tehát kb 7-8 éves korig bezárólag).

-Egy helyben végzendő monoton munkák, mint állati bőrök megmunkálása, kezdetleges fazekasság (nem tudom mikori a legelső agyagedény, de nem látom okát hogy 30 ezer éve ne lett volna ilyesmi).

-Kis távolságok megtételével járó monoton munkák, mint bogyó szedés, gyökerek, gumók összeszedése.

-Betegek, idős, vagy sérült tagok ápolása.

-Törzsön belüli konfliktusok elsimítása (a nők manapság is könnyebben békítenek ki két felbőszült férfit)

-Házasság intézménye nyilván még nem létezett akkor, de valamilyen módon biztosan irányírva volt a monogámia. Ezt szerintem nők tárgyalhatták át egymás közt, hogy kinek kivel lenne érdemes... (a korabeli kerítősdi)# 2/22Időpont jún. 12. 12:37 Privát üzenet
Tislerics Máté nevű felhasználó válasza:

Az evolúció nem csak azokat a tulajdonságokat örökíti tovább ami sikeresnek bizonyul, hanem azokat is, amik nem előnytelenek: Úgymond se nem jók, se nem rosszak. Egyszerűen csak továbböröklődik, mert ezt semmi sem akadályozza!


Nem kell minden tulajdonságunk mögött evolúciós okokat keresni. A jelenlegi állatok sem azért vannak itt, mert az evolúció tökélyre fejlesztette őket. Sok esetben csak mázlijuk volt és eddig nem pusztultak ki.


"A nők miért hajlamosabbak magolásra" kérdés is így önmagában nem feltétlenül megválaszolható. Pláne, ha ez csak a te elképzelésed, és nincs semmi nagyszabású kutatás, ami igazolná. Az ilyen dolgokban nagyon óvatosan kell fogalmazni. Ezek baromira komplex és érzékeny témák nekünk embereknek. A legjobb, ha a nőket és a férfiakat mentális szempontból egyenrangúnak tekintjük. Így tévedünk valószínűleg a legkisebbet.....A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/22Időpont jún. 12. 13:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Érzékeny téma az biztos. És az is biztos hogy könnyen átszőhető ideológiákkal, amiktől érdemes (kötelező inkább) távol tartani a tudományt.


Viszont fontos az hogy kérdéseket ne címkézzünk fel azzal hogy "érzékeny téma" és "nem érzékeny téma".


Az atommagkutatásoknak szerencsére nincs politikai vetülete, így arról nyugodtan lehet vitázni. A szociológiai, pszichológiai kérdések egy jó részének van, amikre aztán könnyen hivatkozhatnak politikusok, vagy simán csak szélsőséges egyének...


Az emberi viselkedés nemenkénti eltéréseinek kutatása szerintem felül kell emelkedjen ezen a sáros ideológiai harcon.

A kutatónak igenis legyen joga kérdést feltenni, hipotézist tesztelni, meglévő elképzeléseket, akár a politikai korrektséget feszegetni, és tényekkel alátám,asztva újraírni a valóságreól alkotott képünket.


Valóban nem több 10 000-es mintából szűrtem le az állításomat, pusztán a kis mikrokörnyezetemben ez a kép alakult ki bennem, és néhány ismerőstől is ezt hallom vissza.

De nyilván nem tudományos precizitású felmérésből származik az álláspontom.


Cáfolatnak is örülnék, mert elég jó angolom nem volt ilyen témában utánaolvasni.# 4/22Időpont jún. 12. 13:54 Privát üzenet

Férfi és nő között az egyik lényegi különbség, hogy máshol van a szorongási szintjük meghúzva. Ez a dolog millió minden mást is meghatároz. Egy nőhöz képest egy férfi egy benyugtatózott állapot. Egy férfihoz képest a nő folyamatos, erős szorongásban (aggodalmaskodásban) él. A férfi nem élhet így, mert gátolva lenne a csatákban, a világ felfedezésében, önfeledt, célirányos, elmélyült gondolkodásban.


Aki szorong, az azért magol be előre, vagyis készül rá előre egy helyzetre, mert amikor eljön a helyzet, bizony nem fogja tudni a fene nagy lazaságával rögtönözve lekezelni a szituációt. Ezért azzal kompenzál, hogy tanul, előre felkészül, mert fél, hogy mi lesz, ha majd nem tudja, mit mondjon.


Hogy mért szorong a nő? Aki szorongó típus, az biztos nem lesz egy laza, szârokbele ember. Csecsemőt pedig nem lehet azzal a fene nagy férfiúi lazasággal, nemtörődömséggel 0-24-ben gondozni, mert most nem lenne itt az emberiség. A nők eltérő működése a gyerekgondoskodással kapcsolatos, nyilván nem arra lett kitalálva, hogy iskolában magoljanak, az már csak egy mellékes jelenség, hogy a nők más téren is aggodalmasan, rendesen állnak hozzá a dolgokhoz, a férfiak meg már bocsánat, de băsznak bele mindenbe, ami unalmas számukra... Szerintem szó sincs arról, hogy rosszabb lenne a memóriájuk, bezzeg a vasúti menetrendet meg 100 évre visszamenőleg a sporteredményeket azt be tudják magolni...A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/22Időpont jún. 12. 15:27 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Mi a bizonyítékod a kérdésben felvetett különbségre..?


Vagy csak előítéletből mondod a férfi felsőbbrendűség nevében?A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 58%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/22Időpont jún. 12. 15:59 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Ezzel most mondtál bármit is utolsó?


Amúgy miért felsőbbrendűség kim ondanbi ha valamiben egyik nem gyengébb mint a másik?


Olvastam kísérletről hogy összemérték két versenyben a nőket és férfiakat, tesztelni a különböző feladatokban való affinitásukat.


Első feladat: 10 checkpointból álló utat megtenni előzetes térkép értelmezés után.

Csak mind a 10 checkpoint érintése esetén lehetett teljesiteni a távot.


Eredmény: Férfiak jobban szerepeltek arányaikat tekintve.


Második feladat: Levélkupacból kiválogatni a piros bogyókat (vagy gyöngyöket, már nem emlékszem, részletkérdés amúgy...).


Eredmény: Nők jobban szerepeltek arányaikban.


a politikai korrektség erre nem fog választ adni, mert az azt mondaná hogy egyenlő arányoknak kellett volna mindenhol kialakulniuk.


Ha fáj a tudomány "érzéketlensége" akkor menj másik kategóriába.# 7/22Időpont jún. 12. 16:18 Privát üzenet

Talán mert tudományos topicban az lenne az alap, hogy hozol 5 releváns publikációról linkeket, amivel alátámasztod, hogy a nők jobbak a magolásban. Bármit is jelentsen ez a definíció.


Nyilván van különbség női és férfi idegrendszer között, bizonyos feladatorientált képességekkel együtt.


Csak itt van egy olyan állítás, amire én semmi bizonyítékot nem látok.


Ez is ezer tényezős terület. Mit szeretnek magolni? Azt magolják amit szeretnek, vagy azt amit nem szeretnek tanulni?

Tényleg jobbak számszerűsítve? Ezzel azt állítod jobb a memóriájuk? Vagy jobban tűrik a tanulós feladatokat? Mit jelent az, hogy jobbak benne? Türelem stb?A válasz 80%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/22Időpont jún. 12. 18:03 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

1) Nem csak evolúcióval lehet emberi viselkedést magyarázni, hanem pl. kulturális okokkal is.

2) Az evolúcióval magyarázható tulajdonságaink fele nem direkt következménye egy evolúciós nyomásnak, hanem többszörösen közvetett következménye.

3) Az emberi viselkedés olyan összetett, hogy szinte lehetetlen egyértelmű A->B kapcsolatokat mondani bármilyen ok és okozat között.

4) Aki mégis abból él, hogy jól megmondja milyen viselkedés milyen konkrét okra vezethető vissza, az általában el akar adni valamit.

5) A tényleges tuodmányos evolúciós pszichológia nagyon-nagyon gyerekcipőben jár, és még a legalapvetőbb építőkövek is vita tárgyát képezik. Már a wikipedia bevezető szövegében leírják róla, hogy "Criticism of evolutionary psychology involves questions of testability, cognitive and evolutionary assumptions (such as modular functioning of the brain, and large uncertainty about the ancestral environment), importance of non-genetic and non-adaptive explanations, as well as political and ethical issues due to interpretations of research results."

Szóval lásd még egyszer a 4) pontot. Nagyon jól hangzik a kocsmában, nagyon jól hangzik amikor valaki a saját, már meglevő előítéleteit akarja megindokolni. Nem tudom te hogy vetted észre, de én úgy, hogy amikor valaki elkezdi magyarázni ezt a témát, akkor mindig megtalálja azt az indoklást, ami alátámasztja az ő előre kitalált következtetését. A pop-evolúciós pszichológia legalább 99%-a áltudományos önfényező vagy másokat lehúzni próbáló okoskodás.A válaszíró 71%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/22Időpont jún. 12. 18:24 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

#9, Igen egyetértek...


...és itt nem is a polkorrektségről van szó, hogy kényes téma lenne... hanem mert erősen sztereotípiákra épít, nem pedig tudományos tényekre.


Ilyen módon minden állítás nagyon gyenge lábakon áll, és nem lehet tudományos szinten beszélgetni róla.


A témának tényleg milliárdnyi evolúciós, kultúrális, neurobiológiai és egyéb környezeti vonatkozásai vannak, amiket egyszerűen lehetetlen különválasztani.


...de egy sör mellett tényleg jókat lehet vitázni a tapasztalatainkról :)A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/22Időpont jún. 12. 18:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
A magasabb emberek hajlamosabbak hátfájásra?
Az A-s vércsoportú emberek hajlamosabbak a depresszióra?
A kicsi laptop HDD-k (nem SSD hanem mágneses) rosszabbak és hajlamosabbak meghibásodni mint a desktop HDD-k?
A széles koponyájú/ homlokú emberek miért hajlamosabbak az agresszióra, bűncselekményre?
A videokártyák miért hajlamosabbak arra, hogy tönkremenjenek, mint a processzorok?
A nácik leszármazottjai hajlamosabbak a nácizmusra szerintetek?

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!