Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Melyik alak a helyes: sokatmon...

Melyik alak a helyes: sokatmondón vagy sokatmondóan?

Figyelt kérdés
márc. 2. 20:53
 1/10 A nagy Levin ***** válasza:
66%
Sokatmondóan.
márc. 2. 21:00
 2/10 Szervizmérnök úr ***** válasza:
81%

Alapvetően mindkettő helyes, szabályoknak megfelel, csak az első régies, költői vagy ironizáló kontextusban alkalmazható.

A mai nyelvezetben a utóbbi támogatott "hivatalosan". Konkrétan egy hivatalos levélben is furcsán jönne ki az első.

Ez a saját véleményem volt "érzésre" is, majd ellenőriztem és hivatalosan is támogatást találtam.

márc. 2. 21:16
 3/10 Szervizmérnök úr ***** válasza:
12%
Egy elütés az "a" betű, nyelvi témához főleg nem illik, de így sikerült véletlenül.
márc. 2. 21:18
 4/10 anonim ***** válasza:
33%
Pár évtizeddel ezelőtt még a sokatmondón létezett csak.
márc. 3. 04:20
 5/10 BringaManó ***** válasza:
75%

Vajon hol lehet ellenőrizni, hogy egy adott szó, kifejezés, nyelvi megoldás helyes-e és hivatalosan támogatott-e? Sokszor jól jönne!

Én pl. szótárakat szoktam ilyesmire használni, de a fenti rejtélyes megfogalmazás (ld. #2) bizonyára valamit "trükkösebb", modernebb megoldást takar, és felkeltette a kíváncsiságom. :-)

(amúgy ha szótár, az sem baj, de ha az lenne, akkor biztos egyszerűen oda lett volna írva, hogy pl. "benne van az élrtmező szótárban")

márc. 3. 10:36
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

A magyar nyelv értelmező szótárában ( [link] ) a "sokatmondó" címszó így szerepel:

"sokatmondó melléknév -n v. -an v. -lag, (-bb)"

mind a két változat szerepel.

márc. 3. 12:05
 7/10 Szervizmérnök úr ***** válasza:
74%

5.

Mintha nem tudnád, melyik az én hobbim, amit már 1-2 éve tesztelek:

[link]

Miután többször is fennakadtál rajta, illetve a válaszaimon.

Felhívnám a figyelmet, hogy bár általában is igyekszik igényesebb forrásokat felhasználni, kétség esetén választható opciók is vannak, ami az utóbbi időben így néz ki:

Student / Deep Thinking

Sajnos mindig el kell mondani azt is (annyira hülyének nézik az embert valakik, magából indul ki, vagy ki tudja...), hogy nem a gép mondja meg az én véleményem, hanem én lektorálom azt, saját tudás alapján.

Hogy gyakran alátámaszt engem, az kínos valakinek, a konteósoknak kínos főleg, mert neki ellentmond egy számítógép és ezért a gépet szidja.

Pedig ott vannak lent a források is, amiből a gép dolgozott, nem számít...

márc. 3. 13:20
 8/10 anonim ***** válasza:
Mérnököm, az előbb azt hittem lekopott rólad az ai!
márc. 3. 13:23
 9/10 Szervizmérnök úr ***** válasza:
33%

8.

Nem csak tudományos jellegű, hanem bármilyen, ezoterikus, vallási stb. témában elvárható lenne, hogy valaki érvekkel támadjon, ha nem tetszik neki valami, ne pedig személyeskedéssel.

Azt mondjuk én nem hittem volna, hogy még a GyK Tudományban is megjelenik a személyeskedő mentalitás, de ez ilyen sajnos.

Amikor engem ki akartak üldözni az Ezotériából, mert elmagyaráztam, hogy nincsenek szellemek?

Azt mondja a sértett, hogy ő majd megoldja, addig fog veszekedésekkel provokálni, míg engem kitiltanak (ez a szint...).

Én nem mondtam, csak gondoltam, hogy jó, majd győzzön a tudás, de nekem nem parancsolgatsz kispajtás...

Kb. 2 évig tartott, míg felfogta (felfogták?) hogy lassan le kellene akadni rólam...

márc. 3. 13:37
 10/10 nizijozsef válasza:
Most már a sokatmondóan szót használják.
márc. 9. 16:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!