Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A középkorban miért bíztak...

A középkorban miért bíztak meg a magyarok a Habsburgokban?

Figyelt kérdés

1664-ben a vasvári béke kapcsán kiderült, hogy a habsburgoknak nem érdekük, hogy magyarország politikailag talpraálljon (az más kérdés, hogy miért). A középkori magyarok túlságosan megbíztak a habsburgokban.

Az érdekel, hogy a habsburgoknak miért hátrány az, ha a magyarok politikailag helyreállnak.?2019. szept. 11. 20:57
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem bíztak meg bennük, de rajtuk kívül senki más nem segített volna kihajítani a törököket. Tehát választhattunk: így legyen szar nekünk, vagy úgy.

A Habsburg hatalmi törekvéseket veszélyeztette volna egy komoly haderőt fenntartó önálló szuverén ország a szomszédságukban. Nemcsak felettünk basáskodtak, hanem pl. Olaszország felett is. Egész addig, amíg Camilló Cavour (némi francia segítséggel) szét nem verte őket Magentánál meg Solferínónál.

2019. szept. 11. 21:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

(1664 már újkor) De:

- ismereteim szerint a 30 éves háború (1618-1648) után eléggé meggyengültek a környező országok, ráadásul a magyarok egy részei (pl. az Erdélyi Fejedelemségben) inkább török párti volt, mint Habsburg párti


Ha a valódi középkori Habsburgok is érdekelnek akkor: Mohács előtt a középkorban valóban volt két Habsburg magyar király:

a) Albert (1437-1439) [link]

b) és fia: V. László (1440-1457) [link]


Albert Luxemburgi Zsigmond veje, és akkoriban a Habsburg csak Ausztria hercegei voltak, a német birodalomban a Luxemburgi dinasztia uralkodott. 1437-ben Zsigmond kihalt a Luxemburgi-ház, majd V. Lászlóval a Habsburgoknak az Alsó-Ausztriai ága. A későbbi Habsburgok a Felső-Ausztriai ágból származtak. Itt van egy családfa is hozzá: [link]

2019. szept. 12. 10:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
50%

Magyarországon a középkor a mohácsi csatával ért véget. Akkor még nem volt olyan rossz a Habsburgok híre, mint egy-két évszázaddal később.

Kedves kérdező, a XVII. században már nem bíztak a Habsburgokban, a magyar főnemesek önálló politikát folytattak. Nem is a bizalom volt fontos, hanem a fizetség, meg a birtokaik védelme.

2019. szept. 12. 20:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem bíztak meg! Pontosabban, akik értették a helyzetet, azok nem, a többinek meg nem nagyon volt választása. Pont annyira nem bíztak, mint a mai rendszerben, de most is ugyanaz a helyzet. A többség nem érti, így viszont rákényszeríti akaratát azokra is, akik átlátják.

Nemcsak a politika de minden véleményalkotás is így működik.

2019. szept. 12. 23:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

"Az érdekel, hogy a habsburgoknak miért hátrány az, ha a magyarok politikailag helyreállnak.?"


Mert a Habsburgok mindig is maguknak akarták Magyarországot.

2019. szept. 13. 15:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

"A középkorban mért bíztak meg"


Ez nem így működött, ezek hatalmi politikai játszmák voltak, semmi több. A politikában érdekek vannak, nem bizalom. Egyébként sem lehet a középkori magyar politikai elitet egy egységes valaminek elképzelni, egyes csoportosulásaik a saját fejük után mentek (de ez minden középkori rendi államban így volt).


A középkori rendi magyar államban a legtöbb király valamilyen idegen dinasztiából jött, a Habsburgok valójában egy uralkodócsalád volt az Anjou, a Luxemburgi, a Jagelló sorában. Hol az egyiknek kedveztek a körülmények, és akkor onnan volt király, hol pedig a másik uralkodóháznak. Ez azon múlt, hogy milyen volt Magyarországon a belpolitikai viszony, melyik családot hogyan és kik támogattak. 1526-ban is ennek szellemében választottak királyt a Habsburgok közül, az volt a lényeg, hogy a török ellen magatehetetlen Magyarországnak erős nagyhatalmi szövetséges kellett. Kézenfekvő, sőt, logikus volt egy Habsburg-uralkodó megválasztása, az akkori elit nem tudta, hogy ezek a Habsburgok majd egy dinasztikus birodalmat hoznak létre, 1526-ban ez még csak annyit jelentett, hogy a rendi állam élére továbbra is egy külföldi dinasztiából származó uralkodó kerül, mint a Jagellók, Luxemburgiak esetén... Éppen ez az a félreértés a magyar rendek és a birodalomban gondolkodó Habsburgok között, ami elhúzódik több évszázadon keresztül, és csak 1867-ben kerül nagyjából nyugvópontra, és ez az, amit a mai napig sokan nem értenek, elnézve az itteni kommenteket, ez látszik is...


A Habsburgok soha nem akartak kifejezetten rosszat Magyarországnak, itt csak arról van szó, hogy nem Magyarországban gondolkodtak, hanem egy Birodalomban, aminek Magyarország csak egy tartománya. Még a sokat kárhoztatott II. József is igyekezett fejleszteni, modernizálni a maga módján, ami az ő szemszögéből azt jelentette, hogy pl. egységes birodalmi nyelvet kell használni (ami birodalmi szempontból igenis modern szempont), magyar szempontból meg úgy csapódott le, hogy el akar minket németesíteni. Igazából ilyen félreértések sorozata az egész Habsburg-magyar viszony, nem akarom őket védeni, de azt látni kell, hogy a Habsburgok a maguk szempontjából cselekedtek, és miért kéne ennek a jogát tőlük elvitatni?


A felhozott vasvári béke (amire egyébként tényleg nincs mentség, az tényleg "kicseszés" volt a magyarokkal szemben, mint egyébként még jópár más húzásuk is későbbi korokból), de itt is azt kell látni, hogy a maguk szempontjából ez arról szólt, hogy az ő fő ellenségük a franciák voltak, és mivel nem akartak kétfelé háborúzni, a törökökkel (akit másodrendű ellenfélnek tartottak) állandóan inkább a békés utat választották, ha lehetett, a háborút elkerülték. Ez egyébként 1526-tól kezdve a Habsburg külpolitika egyik fő sodrata volt, a francia háború, és a törökkel a status quo fenntartása, ami persze a magyar érdekekkel egészen szembement, és mi ezt úgy fogjuk fel, hogy velünk toltak ki, amiről egyébként szó sincs, csak a Habsburgok érdekei sorában fontosabb volt a törökkel való béke, mint Magyarország talpraállítása. Ez van.

2019. szept. 13. 22:37
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!