Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet

A kérdés

Ha az emberek pszichológiailag fel lennénk készítve gyerekkortól a halálra és az egyéni felelősségvállalásra, akkor gyakorlatilag semmi probléma nem lenne a mostani koronavírusból?

Ha egy olyan társadalomban élnénk, ahol mindenki azt az értékrendet kapja, hogy aki megszületik az egyszer meghal és nem tabuként kezelnénk a dolgot, illetve azt, hogy az emberiség fejlődése az, ami jobbá teszi az életünket, például

- tovább élünk, több betegség gyógyítható, régen 20 éves korukban megette az embereket a kardfogú tigris, de még 200 éve is elvitt egy sima torokgyík a 8 gyerekből 6-ot.

- több lehetőségünk van (itt van az internet is egynek)

- áram, ivóvíz, fűtés, klíma, egyre kevesebben élnek nyomorban és mélyszegénységben, egyre jobbak és biztonságosabbak a munkakörülmények is és egyre több szuper kényelmes munkakör van (igaz, ez még főleg diplomásoknál, de csocsóasztal meg medence meg szauna a programozóknak például) és így tovább.


Most lehetne sorolni egy csomó negatívumot, de szándékosan nem teszem, a fentieket mindenképp el kell ismerni, akkor is, ha egyeseknek (beleértve engem is) kevesebb részük van az áldásos hatásokból, ettől még ha józanul gondolkodunk ezek kimutatható tények. Ahogy sajnos az is, hogy sok ember kevésbé boldog a növekvő különbségek és az elidegenedettség miatt, de ez megint egy másik téma.


Visszatérve a koronavírusra... Ha az emberek felnőtt, felelősségteljes, önálló emberként lennének kezelve és a saját gyerekeiknek is ezt adnák át, akkor elég lett volna mindenhol közleményt kiadni, hogy járvány van, cseppfertőzéssel terjed, az állami EÜ leterhelt és a fizetősben is vannak korlátok, illetve bizonyos csoportokra veszélyes, mások tünetmentesek lehetnek és nem megállítani az egész gazdaságot.


És simán még a mostaninál is kevesebb halottal meg lehetett volna úszni az egészet.Keress kérdéseket hasonló témákban: felelősség, ember, emberiség, felelőtlenség, társadalom, gondolkodás, koronavírus

  márc. 25. 04:40  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3

"És simán még a mostaninál is kevesebb halottal meg lehetett volna úszni az egészet."


Nem látom az okát az érvelésedben, hogy miért lenne bármilyen hipotetikus világban kevesebb áldozata a járványnak.


Te tulajdonképpen egy olyan értékrenddel rendelkező társadalomról beszélsz, amiben ha valaki elkapta a vírust, és érzékelte magán a tüneteket, akkor zokszó nélkül karanténba vonulna, és ha súlyos az esete, akkor a közösség érdekében méltóztatna ott a négy fal közt meghalni, nem pedig terhelni az eü rendszert, meg potenciálisan összefertőzni a kórházi dolgozókat.


De nem látom a sztoriban az okát, hogy ettől miért lenne kevesebb beteg.

Tudjuk jól, hogy a betegség terjedéséért a tünetmentes hordozók felelősek a legnagyobb mértékben.


Az addig oké, hogy a 77 éves Marika néni önszántából a közösségért elvonul a világtól és nem áll be századiknak a kórházba terhelni a rendszert, de ettől miért halnának meg kevesebben?A válasz 88%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/23Időpont márc. 25. 04:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"- tovább élünk, több betegség gyógyítható, régen 20 éves korukban megette az embereket a kardfogú tigris, de még 200 éve is elvitt egy sima torokgyík a 8 gyerekből 6-ot."


Amúgy pont emiatt az életmeghosszabbítás miatt tud f#szán terjedni a koronavírus, és szedni jó sok áldozatot, amit aztán a sajtó leközölhet nagyon drámai számokkal.


Sok az öreg. Eszméletlenül sok az öreg. A történelemben ilyen magas számú öregkorú ember még nem élt a Földön.

Egész egyszerűen a ma élő 80 éveseknek fele már halott lett volna 100 évvel ezelőtt.

De a 21. századi tudomány már bárkinek fel tud ajánlani egy utolsó utáni tablettát, egy utolsó utáni beavatkozást, egy utolsó utáni kombinált terápiát, ami plusz 2-3-10 évvel mindig még visszarántja az embert a sír széléről. Na nem nagyon, ugyanis a mai embernek az öregkor az konstans leépülésből és orvoshoz járásból áll.(azért él hogy holnap is elmenjen az orvoshoz, hogy holnapután is el tudjon menni...)


Szóval a rettentően magas arányban élő időskorú népesség teszi ezt az egészet "drámaivá".


Szocialdarwinizmus-e vagy sem, régen nem lett volna annyi potenciális áldozat a társadalomban, akiknek aztán az orvosi ellátásáért és életéért kellett volna aggódni.

Nem szenvedtek 3 féle krónikus szervi betegséggel 77 éves korukig, hanem már 65 körül, pont a nyugdíj után meghaltak.


(nem akármiért annyi a nyugdíj korhatár amennyi... Épp hogy letette a lantot az ember és már esélyes hogy meg is halt régebben...).A válasz 30%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/23Időpont márc. 25. 05:00 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
#2: És az jó, hogy végigdolgozod az életedet, és amikor végre élvezhetnéd a nyugdíjas éveidet, mész a föld alá?

A válasz 41%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/23Időpont márc. 25. 05:38 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
3-as: Mondtam én ilyet?

A válasz 81%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/23Időpont márc. 25. 06:29 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Azzal kiegészíteném a kérdést (vagy ha benne volt, akkor kiemelném), hogy nem csak az egyéni felelősségvállalás, hanem a másokkal szembeni felelősségvállalás is fontos lenne, vagy nevezzük empátiának. Azt mindenki tudja, hogy milyen betegnek lenni, vagy hogy nem szeretnénk meghalni. Az segítene inkább, ha ettől másokat is meg akarnánk óvni.

A válasz 62%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 84%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/23Időpont márc. 25. 10:15 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
valaki : nevű felhasználó válasza:

Az én véleményem:

Itt nem a halálé a főszerep. Ez a vírus nem halálos. Aki meghal miatta, azt elvitte volna az első influenza is talán.

Ezekkel az intézkedésekkel el van nyújtva a járvány. Szerintem sokkal hamarabb lenne vége, ha hagynának mindenkit megfertőződni, mert így lenne rá a társadalom nagy része ellenálló. Aki meghal, az pedig a járulékos veszteség, ilyen a természet blabla.

Viszont nem ezt csináljuk, mert civilizált társadalomban élünk. Feldobunk mindent, hogy ez a járulékos veszteség minél kevesebb legyen. Ezt így kell csinálni.

És szerintem nem a halál rémíti meg ebben az esetben az embereket, hanem ez az egész új helyzet. Meg hogy senki nem tudja meddig tart, mikor lesz vége. Engem speciel megrémít, hogy mi lesz ha utána komoly válság lesz stb. Még érdemben nem éltem át válságot, ez is új lesz nekem. Megrémít, hogy a szüleim teljesen megváltoztak, hogy a víruson kívül másról nem tudnak beszélni. Megrémít hogy nem láthatom a páromat, ki tudja meddig emiatt.

Szóval szerintem ez nem a halálról szól feltétlenül.A válasz 74%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/23Időpont márc. 25. 12:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Előzőhöz!

A rémület a bizonytalanságnak szól, ennek ellenszere az ismeret. Például ez a járvány Magyarországon várhatóan még 3-4 hónapig tart eltérő intenzitással. A bizonytalanság ebben az, hogy milyen szakszerű intézkedések születnek, é az emberek mennyire fegyelmezettek. Az eddigi tapasztalt szerint az intézkedések egy része jó, másik része dilettáns, viszont az emberek meglepően fegyelmezettek. E két tényező változtathatja az intenzitást és időtartamot. Ami a gazdaságot illeti szintén erőteljesen a meghozott intézkedésektől függ. Bizonyosra vehető, hogy Európa legtöbb országában ugyanolyan gyorsan felfut. Ez nálunk sem lehetetlen, csak erősen kétséges, ismerve az eddigi intézkedések mozgatórugóit. Ugyanez a helyzet a témával. A médiának kötelessége folyamatosan ezt mondani, mert tudható, hogy sok az értetlen ember. Egymás közötti beszélgetésben ez a téma a feszültség levezetésére, illetve a bizonytalanságra vezethető vissza.


Kérdező!

Az emberek pszichológiailag fel vannak készítve a halálra! Csak éppen másképpen reagálnak erre a különböző életkorban. Az azért elég természetes, ha valaki 6 éves korában nem érti (ahogy sok mást se), 20 éves korában még szertne élni, 80 éves korában pedig lehetséges, hogy már nem.

Az emberek egy része fel van készítve a felelősségvállalásra, mások meg nem. Ez is a fejlődés része. Tabuként bizonyos társadalmi rétegek kezelik, akik sok minden más, nem kívánatos dolgot is így kezelnek. Ennek pedig főleg (de nem kizárólag) a tudásszinthez van köze.

Az emberiség fejlődése nem egyenletes, ezért nem is definiálható. Láttam néhány olyan délamerikai helyet, ahol az emberek átkozták a civilizációt. Meg tudtam érteni őket. Megkapták minden ártalmát, ellopták tőlük a korábbi életük hasznát is.


A felnőttség és felelősség, továbbá az „emberek kezelése” tökéletes félreértése miatt juthat valaki ilyen hamis következtetésre. Az emberek a jelenlegi fejlődési szakaszban éppen a hiányolt képességeiket vesztik el a fejlődés következtében, másrészt az emberiség (de még embere kisebb csoportja se) lesz soha egyforma. Ilyen igény tehát – szemléletes példával – megfelel annak, hogy forró jéggel melegítsünk, vagy mindenki legyen képes a Mount Everestre kényelmesen felmászni.

De azt elhiszem, akinek bonyolult már az a javaslat is, hogy változatosan étkezzünk, szeretne mindent a végletekig egyszerűsíteni. A világ egyszerűen bonyolult. De ebből nem következik, hogy nem talál megoldásokat a problémáira. Csak éppen az emberek nem istenek, hogy hopp, és máris minden elintézve.A válasz 18%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/23Időpont márc. 25. 14:38 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Én víruspárti vagyok. Tulajdonképpen szükség van ilyen vírusokra hogy időnként rendet tegyen a világban. Nézd meg például indiát mekkora túlnépesedés van, vagy Kínát, Afrikát. Én annak örülnék ha egy kicsit megcsapoanna ez mert már annyira szennyezzük magunkat, a környezetet hogy nem bírja el a föld. Lehet hogy ez a földünk természetes immunrendszere? Vagy valaki létrehozta de nagyon ügyes. Én már fel vagyok rá készülve, alig várom és döntsön a vírus.

A válasz 68%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 57%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/23Időpont márc. 26. 00:36 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
# 8/8 A Föld, akár 70 milliárd embert is képes eltartani. Itt nem a népességszámmal van a probléma hanem azzal amit az a bizonyos 1% elit művel. Minden annak a következménye.

A válasz 54%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 44%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/23Időpont márc. 26. 00:40 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Néha elgondolkozom rajta mi vezérli ezt a sok fotelhumanista embert. De mindig arra jutok, hogy még a 4 fal mögül egy névtelen oldalon is kijön belőle a konformitás.


Élőben már nem is szeretek vitatkozni ilyenekkel, mert mikor rávilágítok az önzőségükre és a sok-sok ellentmondásra, akkor szikrákat szór a szemük.


Akkor sorban.


1-es: Tünetmentes hordozók a lónak a micsodáját! Melyik demokratikus állam meri bevallani azt, hogy az emberek magasról tesznek mindenre, belekenik a fikájukat a BKV ülésekbe, az előttük ülőre köhögnek meg tüsszögnek illetve kezet se mosnak még vécézés után sem, rengetegen szexelnek védekezés nélkül idegen emberekkel is de még a napi rendszeres fogmosás vagy fürdés is akkor volt utoljára nem elbliccelve, mikor a szülők felügyelték.


Az ember (és minden más élőlény is) alapvetően szeret hinni egy olyan világ létezésében, ahol legalább RÉSZLEGES befolyása van azokra a dolgokra, amik közvetlenül érintik, amire meg nem az távolinak tűnik (például a Nap szupernovává válása). Egymástól teljesen függetlenül fejlődött és szocializálódott, civilizációtól elzárt törzseknél is megfigyelhető ez a jelenség, van "természet istenük", meg pap helyett sámánuk.


Ha kijelentenék, hogy alig van bármire is befolyásunk, pláne egy vírus terjedésére ekkora embertömegnél, akkor a jelenleginél sokkal nagyobb pánik alakulna ki. Még akkor is, amikor nincs semmilyen vírus, csak kilátásba helyezik a dolgot.


De mivel nem zárom ki annak lehetőségét, hogy tényleg létezhetnek teljesen tünetmentes hordozók, hiszen nem vagyok tudós vagy kutató, ezért ebben az esetben meg a halálozási arány csökken le drasztikusan, pont mint egy sima influenzánál és csak a sajtó, média fújja fel és kelt pánikot.


Igazából mindkét opció logikus lenne. Az egyik az, hogy a már meglévő pánikhelyzetben minden politikus megpróbál a zavarosban halászni, hiszen ennél jobb nincs, mikor egy vírusra lehet fogni mindent. A média teszi a dolgát, felfúj mindent, az emberek akik a karantén miatt elvesztették az állásukat szintén hajlamosak a kelleténél jobban sajnáltatni magukat az orvosnak is az emberek 99%-a hazudik a saját szokásait illetően "persze doktorúr, alig iszom, meg csak pár szálat szívok"


Ennek egyvelege pedig összeesküvés nélkül is megteremti a lehetőségét annak, hogy drasztikus politikai intézkedések csont nélkül átmenjenek és maximum a szintén hatalommániás ellenzék szólaljon fel ellene, de ő se a felelőtlen pénzpumpálásba, hanem a 90 napos határidőbe...


Ha viszont tényleg nagyon veszélyes a járvány, akkor inkább az a lehetőség áll fenn, hogy akinek be volt fizetve az útja az 38 fokos lázzal is elment és ha csak pár éjszakára ment akkor akár partidrogokat is tolt, hogy jobban érezze magát és elment bulizni és nem 2,5 hanem 25 embert fertőzött meg egy tömött szórakozhelyen és útközben.


Nyilván enyhéBB tünetei voltak, mintha intubálni kellett volna, de semmiképp se tünetmentes.


2-es: Nagyon igaz, amit írtál. Annyi még, hogy a legyengült szervezetű, beteg embereket viszi el, ami sokszor együtt jár az életkorral, de nem minden esetben. Gyógyult már meg idős is és haltak már meg fiatalok is, akik chipseken, kólán, energiaitalon élnek és drogoznak, dohányoznak, isznak, mozgásszegény életmódot folytatnak.


6-os: Pont attól lennénk civilizáltak, hogy a tényeket elfogadjuk és hideg racionalitással várjuk az eredményt és a következményt, nem attól, hogy hisztizünk mint egy fürdős K-a és könyörgünk az államhatalomnak, hogy védjen meg minket a csúnya vírustól.


Egyébként is megvan róla a véleményem, hogy olyanok simán kapnak fizetést, akiknek eddig se volt semmi érdemleges funkciója a munkájuknak (mármint a bejárásnak), de az emberek 10%-ára lenne kb. szükség a Magyar Postánál is, ha végre emailen jönnének ügyfélkapun a tértivevényes levelek is meg mindenki mindent elektronikusan fizetne.


Olyanok meg, akiknek államhatalmi erőkkel vették el a munkáját, azoknak a fizetésük teljesen megszűnt, júliustól meg még TB-jük sem lesz. Ha már kompenzálgatunk meg pénzt osztogatunk, akkor inkább ők érdemelnék meg.


8-as: Ne reménykedj, a természetes szelekcióba is belenyúltunk és azért van most ennyi ember (a fejlődő világban növeltük meg drasztikusan az átlagéletkort és csökkentettük a gyerekhalandóságot úgy, hogy nem volt idejük alkalmazkodni hozzá, így a 10-15 gyerekből nem csak 2, hanem majdnem mind megélte a felnőttkort és szaporodott). Ebbe szintén belenyúlunk.


9-es: Mutass már valami forrást, hogy ezt mégis mire alapozod. De szerintem te magad is csak az elméleti síkot tudod felhozni, hogy ha minden embernek akkora ökológiai lábnyoma lenne, mint egy krisnásnak, akkor a Földön lévő szárazföldi négyzetkilométereket lakhatóvá lehetne tenni.


Azon túl, hogy ez az elmélet egyszerű hipotézis, fejtegetés és sok mindennel nem számol, az igazság inkább az, hogy az embernél már az is nagy szó, ha normálisan él, lásd, amit fentebb vázoltam.


De a valóság inkább ott van, hogy még nálunk gazdagabb országokban is rengetegen érzik úgy, hogy kevés, amit elértek és ez nem egy olyan állapot, amit el lehet érni. Ha az ember elégedett lenne azzal, ami van neki, akkor nem fejlődtünk volna.


Lehet hozni bármilyen törvényt, elmehetünk Észak-Koreáig is, vagy csinálhatjuk azt, hogy elvesszük mindenki vagyonát és szétosztjuk. A társadalom mindig egyenlőtlen irányba fog beállni. Mindig lesz egy hierarchia.


Inkább egyfajta meritokrata irányba kellene elmenni, ahol megfelelően díjazzák az arra érdemes embereket és nem érezné mondjuk egy diákhitelét nyögő agysebész professzor, hogy neki több járna, mint a magángépén pózoló 17 éves Instagram influencernek.


Vagy egy vállalkozását saját erőből, komoly áldozatok árán 20 év alatt építgető ember, hogy az állam egyetlen tollvonással átjátssza a szektort a haverok kezébe.


Amúgy nem csak a szaporodással van a baj, hanem az ahhoz való hozzáállással is. Alapvetően minden természeti nép tisztában van vele, hogy a gyerek felelősséget jelent, gondoskodást igényel és jó esetben idős korára majd támogatást kap tőle.


A fejlett világban a gyerek egyenlő az állami pénzesővel, az ultimate hivatkozási alappal, amit bárhol, bármikor elő lehet húzni. Munkahelyen "nekem családom van, nem rúghatnak ki, szükségem van a fizetésemelésre/előléptetésre/speciális munkarendre", akár a kellemetlen szituációk elkerülésére "ne haragudjatok, hogy elhanyagoltam a barátaimat, de családos ember lettem".


Ez pedig nem csak a túlnépesedésnek tesz rosszat, hanem a gyerek személyiségfejlődésének is. "Igaz, hogy a CSOK miatt születtél meg, de azért anya és apa nagyon szeret téged."# 10/23Időpont márc. 26. 02:02 Privát üzenet
1 2 3

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Probléma munkaviszonyból és egyéni vállalkozásból? Etikett
Egyéni vállalkozás bejegyzése, mi a probléma?
Szerinted egyéni vagy hormonàlis próbléma? Rengeteg nemi elöváladék folyik a hüvelyemböl pedig még nem is izgattuk fel egymást a barátnömmel.
Mikor és hogyan mondhatom vissza a katát?
Egyéni vállalkozás megszüntetés probléma, mit tegyek?
Fortnite egyéni felbontás. Mi a probléma?

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések a Társadalomtudományok és bölcsészet rovatból
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!