Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Miért övezi Napóleont a mai...

Miért övezi Napóleont a mai napig olyan nagy tisztelet?

Figyelt kérdés

Önkényuralkodó volt, tulajdonképpen diktátor, mint Hitler;

százezrek halála köthető a nevéhez és mégis békében

nyugodhat Párizsban, még Hitler is meglátogatta sírját.

Nem túl ellentmondásos ő is ahhoz, hogy ennyire tiszteljék?márc. 16. 15:11
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Szent István kinyírta Koppányt és mégis ünnepeljük...
márc. 16. 15:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
85%
Azt kérdezd meg, aki tiszteli!
márc. 16. 15:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
88%

Napóleon olyan régen élt, hogy a tetteit mindenki csak a történelemkönyvekből ismeri, nincs már ember, aki átélte az időszakát. Ellen a második világháború áldozatai még mindig élnek, valamennyire még mindig nyögi a világ az akkor elszenvedett szörnyűségeket.

Idő kérdése az egész. Adj neki még 20-40 évet és Hitler vagy más tetteinek is csökken majd a hatása, hiszen meghalnak azok, akik átélték.

Az új generációknak meglesznek a maguk problémái.

márc. 16. 15:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Például lerakta az európai polgári jog máig élő alapjait a Code Civil-el. És semmivel sem volt nagyobb "diktátor", mint a kor többi uralkodója.
márc. 16. 15:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Négyes nagyon jól összefoglalta.

„Napóleon megteremtette a prefektúrák korszerű közigazgatási rendszerét, a polgári törvénykönyvet, az igazságszolgáltatási rendszert, a pénzügyi rendszert, a nemzeti bankot, az egyetemet és a katonai iskolákat, amelyek a modern Franciaország alapjai lettek.”


By Wikipédia, olvasd el (értékelés és összefoglalás):

[link]


Az igaz, hogy rengeteg ember vére tapad a kezéhez, de a háborúzás abban a korban teljesen elfogadott és a büszke nép körében szinte elvárt tényező volt.

A hat Napóleonellenes koalíciós háborúból kettőt egyenesen a szövetségesek kezdeményeztek, (7 franciaellenes koalíció volt, de az első idejében még nem Napóleon vezette Franciaországot) egynek pedig a porosz ultimátum volt az oka.

Hódításai helyszínein, a kilensállamokban az addigi feudális vagy abszolutisztikus rend helyett liberálisabb, Franciaországéra hasonlító alkotmányt vezetett be. Alkotmány Európa monarchiái közül addig csak Angliának és Franciaországnak volt, a legtöbb országban a 18. század folyamán az uralkodók abszolutizmust folytattak, még zsarnokibban uralkodtak, mint Napóleon. A háborúk után az abszolutista országok (Ausztria, Poroszország, Oroszország) megkötötték a Szent Szövetséget, ami többek között arra volt hivatott, hogy leverjenek minden forradalmi megmozdulást Európában, ennek jogán hívták be az oroszokat ‘49-ben.

Tehát Napóleonnál az őt legyőző országok sokkal jobban törekedtek a nép rabszolgasorba taszítására, görcsösen ragaszkodtak a feudális maradványokhoz és uralkodói korlátlan jogkörükhöz.

Anglia nem tartozott közéjük, ott már a 17. században megtörtént a forradalom („a király uralkodik, de nem kormányoz”). A Napóleon életútjához sokban hasonlító Oliver Cromwell pedig ugyanolyan nemzeti hősnek számít. Nem nagyon sarazta senki a 21. századig, pedig hadvezér révén sok vér tapad az ő kezéhez is -főleg ír és skót, de az Angliával addig rivalizáló hollandokat is ő győzte le-, és őt is vehetjük ugyanúgy diktátornak (Lord Protector).

Hiába, a történelmet a győztesek írják, ezért hallani olyan sok rosszat Napóleonról. És ahogy írtad, elég ellentmondásos, látod, például te sem kedveled, kérdező.

márc. 16. 16:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
88%

A Napóleon utáni években nem ünnepelték Napóleont, sőt a Szent Szövetség is amiatt jött létre, hogy megakadályozzák egyes területek függetlenségét, megerősödését. Van néhány indokom, hogy miért nem számít Napóleon Hitler szintű diktátornak:


1. (legfontosabb) Nem küldte gázkamrába a saját területein/a meghódított területen élő egyik nemzetet/kisebbséget sem. Kifejezetten támogatta a kisebbségeket, pl. Isztriát is leszakította a Habsburg Birodalomból (igaz, hogy csak azért, hogy egy csatlós államot hozzon létre)


2. A történelmet a győztesek írják: talán Napóleon elvesztette a háborút, de a franciák megnyerték az I. és a II. VH-t. Egy győztes hatalom nem ismerheti be azt, hogy ők, és az ő egyik vezérük is egy Hitler szintű felforgató volt, akit a II. VH. óta is illik gyűlölni.


3. A régi korokban egészen más mércével mérték a politikusokat/politikusokat/hadvezéreket mint a teljes világot háborúba sodró Hitlert.


Hitler talán most még negatív karakternek számít, de már rengeteg neonáci van, akik Hitlerre úgy tekintenek mint hazafi Messiásra. Ha a németek megnyernének 1-2 vh-t, és hatalomra kerülne egy olyan párt aki tisztának akarja tudni a német történelmet vagy fel meg akarja szüntetni a németekben azóta is jelenlévő öngyűlöletet, akkor nagyon könnyen kitalálhatja, hogy Hitler nem is volt olyan gonosz, de pl. Napóleon maga volt a hétfejű sárkány. Végül is a győztesek írják a történelmet. Hitler negatív karakternek számít az egész világon, vele szemben (a szintén tömegmészáros) Sztálin, Mao vagy Truman, akik szintén rengeteg civilt pusztítottak el, de egyes helyeken (vagy az egész világon) mégis bölcs, humánus hadvezérnek/politikusnak/vezetőnek tartják őket.

márc. 16. 17:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
47%
Mert kis emberként,úgy értem az alacsony termete ellenére mégis nagy dolgokat cselekedett,és lenézve is fölnéztek reá.A furcsa hasonlóság hogy Hitler is alacsony volt,és ugyanolyan tisztelet övezte a sajátjai részéről,mint Napóleont is.
márc. 16. 17:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
83%
#7 Azért nevetséges, hogy még 200 év után is beszopod a korabeli Napóleon ellenes angol propagandát. Napóleon átlagos magasságú volt a saját korában, még pár centivel az átlag felett is volt.
márc. 16. 17:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
74%
#6 Hitlernek az idő múlásával sem lesz olyan emlékezete, mint Sztálinnak vagy Maónak. A fő kommunista diktátorokhoz képest Hitler hullócsillag volt, a rendszere nyom nélkül múlttá vált, a bűnei pedig a bukása után rögtön mindenki által ismertté és büdössé. Eközben Sztálint vagy Maót hasonszőrű elvtársak követték a hatalmon, akik vagy a nagy elődöt tisztelték bennük, vagy legjobb esetben is bagatellizálták a bűneiket ("elkövetett hibákat..."), és komplett generációk, tömegek számára születéstől halálig jelentették A Rendszert és mosták az agyukat egész életükben.
márc. 16. 18:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
0%
8.:Jól van,legyen úgy.
márc. 16. 18:18
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!