Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A Monarchia miért volt sikerte...

A Monarchia miért volt sikertelen a nyugathoz való felzárkózásban? Valójában csak nőtt a távolság a nyugat és a Monarchia között gazdasági téren.

Figyelt kérdés

A Monarchia miért volt sikertelen a nyugathoz való felzárkózásban? Valójában csak nőtt a távolság a nyugat és a Monarchia között gazdasági téren.


A híres osztrák születésű londoni gazdaságtörténész professzor, Max Schulze szerint gazdaságilag meglehetősen sikertelen projekt volt az Osztrák-Magyar Monarchia.


[link]jún. 20. 19:17
1 2
 1/19 Japán Gulyás ***** válasza:
90%

Nem a gazdaság minőségi mutatóival voltak elfoglalva, hanem a törökök balkáni visszaszorulására játszva egyfajta mennyiségi szemléletet képviseltek. Bizonyos bécsi politikus egészen Konstantinápolyig szerették volna kitolni a Monarchia határait - ami nyilván utópisztikus volt, de mivel tudták, hogy az ellenséges oroszok ugyanerre bazíroznak egyfajta verseny alakult ki, hogy ki tud több, egykori török uralom alatt álló területre bevonulni (Szerbia is ilyen volt ami miatt kitört az I. világháború). Mivel a gyarmatosítások kora véget ért és az összes gyarmat foglalt volt ők a Balkánra tekintettek egyfajta kiaknázható vagyonforrásként.

Nyilván a belügyekben is volt egy csomó korlátja a gazdaságfejlesztésnek, de legalább annyi sikere is, főleg szervezési és bürokratikus okokból volt problémás a Monarchia rendszere.

jún. 20. 20:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/19 A kérdező kommentje:
De Magyarországon elterjedt az a nézet, hogy a monarchia a nagy fejlődés korszaka volt...ami lehet hogy igaz, de ez a fejlődés mégsem volt olyan intenzív, hogy akár a korábbi pozícióját megtartsa az ország a nyugati fejlődés gyorsaságával szemben.
jún. 20. 20:53
 3/19 anonim ***** válasza:
17%
De. Akkor volt a legerősebb az ország. Az egy korát megelőző koncesszió volt, sok kis nemzetállammal, közös nyelvvel és közös valutával. Azért barmolták szét olyan gyorsan a franciák trianonnál, mert nem akartak konkurenciát. Aztán hirtelen megalapították az EU-t egészen véletlenül teljesen ugyan olyan alapkoncepcióval, csak itt már ők dirigáltak.
jún. 20. 23:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/19 A kérdező kommentje:
Tehát a gazdaságtörténész professzor szerinted hülye?
jún. 20. 23:27
 5/19 Japán Gulyás ***** válasza:
84%

LOL, a francziáknak még a háború előtti Monarchia sem jelentett konkurenciát, igazából a fejletlen gazdaság miatti fejletlen haderő okán még a világháborúból is pár hónap alatt kiírtuk magunkat mint érdemben számításba veendő állam, onnan már csak az olaszokkal szemben voltak (rész)sikereink. Csak a kisantantot zavarta a Monarchia, a nyugati nagyhatalmaknak mindegy volt, hogy megmarad-e ez az állam - sőt, talán nem túlzok, ha azt állítom, hogy a háború után létrejött Jugoszlávia még talán erősebb és gazdaságilag sikeresebb vállalkozás is volt, mint az OMM.

Ettől függetlenül az ipari forradalom mindenkinek nagy fejlődést jelentett, de a régióban nem szilárdult meg annyira a magántőke és polgárosodás intézménye, hogy az követni tudja a technikai innovációkat. Vagyis pont, hogy a centralizáció okán volt egy fejlett Bécs meg egy fejlett Budapest (+ úgy-ahogy Csehország), de ha olvasol Mikszáthot vagy Kosztolányit akkor érezheted, hogy a birodalom nagy részén a progresszív gazdasághoz nem tartozott progresszív társadalom. Nekünk a munkásmozgalmaink is ilyen furcsa őszirózsás forradalmakba meg nemzetiszocializmusba torkolltak.

jún. 21. 00:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/19 anonim ***** válasza:
55%
A monarchiát azért kapták szét, mert féltek, hogy az orosz forradalom átterjed a fejletlen viszont többségében szláv lakosságú országra. A szláv népeket gyorsan besorolták független nemzetállamoknak, a déli és északi államok közé beékelték Mo-t és így sikerült a forradalom lehetőségét minimálisra csökkenteni.
jún. 21. 00:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/19 anonim ***** válasza:
43%
A szlávok nem voltak többségben, de kb annyian voltak, mint a magyarok és németek együttvéve.
jún. 21. 00:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/19 anonim ***** válasza:
mármint német anyanyelvűek.
jún. 21. 00:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/19 MDaniel98 ***** válasza:
A kiegyezést követően azért volt gazdasági fellendülés, de amúgy tényleg nem tudtuk tartani a lépést a nyugattal már akkor sem. Ez szerintem azért van, mert később kapcsolódtunk be az iparosításba, illetve az erőforrásainkat lekötötte a háború.
jún. 21. 10:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/19 A kérdező kommentje:
Az 5-ös hozzászóló nyilván 8osztályt sem fejezte be. Jugoszlávia Romániához hasonlóan kislélekszámú, nem volt urbanizáció se iparosodás, a populáció 80%-a írni olvasni nem tudott.
jún. 21. 12:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!