Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Lehet hívő kálvinista vagy...

Lehet hívő kálvinista vagy tomista katolikus politikailag klasszikus libertárius, ha nem hisz a teljes szabad akaratban? És mondjuk egy fizikus?

Figyelt kérdés

A klasszikub, jobboldali libertarianizmus, valamint a klasszikus liberalizmus elég erősen kötődik a puritánokhoz, valamint az angol, svájci és francia kálvinistákhoz, mivel élesen elutasították, hogy az állam beavatkozzon a vallásgyakorlatba, hogy a király vallási méltóság legyen és beleszólhasson a hitbe, hisz számukra egyedül a Biblia és Isten volt a tekintély.

Viszont létezik a libertarian kifejezés a filozófiában is, ami nem politikai fogalom. Szerintük a szabad akarat teljes és valóságos, nem befolyásolja vagy korlátozza sem a természet (fizikai vagy biológiai folyamatokon keresztül), sem pedig semmiféle természetfeletti törvényszerűség (predestináció, karma stb.).

Van a kettőnek köze egymáshoz? Vagy teljesen más fogalmak? Lehet libertárius politikai állásponton mondjuk egy kálvinista teológus vagy egy tomista teológus, aki szerint Isten elrendelte a jövőt vagy éppenséggel ismeri a jövőt, de nem kényszeríti azt, vagy teljesen szekuláris alapon mondjuk egy fizikus, aki mondjuk valószínűsíti akár az einsteini blokk-univerzumot, akár mondjuk az Everett-féle sokvilág elképzeléseket vagy akár egy biológus/pszichológus, aki úgy gondolja, hogy a döntéseink már korábbi hatások alapján kódoltak?

márc. 3. 22:50
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
84%
Egy fizikus leszarja ezt az egészet, számára a hit, mint elfogadási módszer nem megengedett, a természettudomány módszertana nem engedélyez számára hitet. A többi meg attól függ, mit értesz pontosan 'libertarianizmus' alatt.
márc. 4. 07:27
 2/18 A kérdező kommentje:

#1.

A laborban. De személyesen lehet meggyőződése.

márc. 4. 07:37
 3/18 anonim ***** válasza:
86%

Fizikusnak nem!

A hit - kizárva!

márc. 4. 08:09
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
A kísérletről nem lehet személyes meggyőződése, max. előzetes elképzelései.
márc. 4. 08:26
 5/18 anonim ***** válasza:
39%

Szia! Én fizikus vagyok, kutatóként is dolgozom, bár még fiatal vagyok.

Ahogy fentebb említették, a tudományos módszertanba nem fér bele a hit, így egy kutató a munkája során semmiképpen sem Istenhívő. De vannak hívő, akár templomba járó fizikusok. A személyes meggyőződést el lehet különíteni a munkától, úgy ahogy ateista papok is vannak.

Istenbe csak hinni lehet. Ha biztosan tudnánk, hogy létezik, akkor nem kéne hinni benne, mert tudva tudás lenne a létezése. Ennél fogva egy hívő fizikus tisztában vele, hogy ő hiszi hogy létezik Isten, de nem tudja, mert nem tudhatja.

Egyébiránt én nem hiszek Istenbe, viszont a kereszténységet kedvelem. Már egy ideje tervezem, hogy el kezdek megint templomba járni. Kedvelem a bibliát és az zsoltárokat is.

márc. 4. 11:59
 6/18 A kérdező kommentje:
Egy félreértés: én a libertarianizmisról kérdeztem a fenti személyeknél.
márc. 4. 12:02
 7/18 A kérdező kommentje:

Nem teológia, nem fizika, nem nem filozófia, hanem politológia. A fenti embereknél, akik alapvetően nem hisznek a libertárius szabad akaratban.

#5.

Mondjuk az ateista pap erős túlzás. A fizikus világi szakma, nem ateista. A pap pedig nyíltan egyházi. De értem mire akartál kilyukadni.

márc. 4. 12:04
 8/18 anonim ***** válasza:
54%
Hihet egy fizikus is valamilyen felsőbb erőben (ez sem gyakori, de a tudomány nem zárja ki teljes mértékben a lehetőségét), de az biztos, hogy egy szakmájában kompetens fizikus nem fog pl. a teremtéstörténetben hinni.
márc. 4. 13:31
 9/18 A kérdező kommentje:

#8.

Mikor fogja már fel valaki, hogy a libertarianizmusról kérdeztem????????????????? Mikor érkezik végre egy politológiai válasz a teológiai, fizikai, tudományfilozófiai okfejtések helyett?

márc. 4. 13:49
 10/18 A kérdező kommentje:
Mikor??????.t.
márc. 4. 13:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!