A mai iráni emberek mit gondolnak az ókori Perzsa Birodalomról?

Figyelt kérdés
Továbbá a jelenlegi iráni rezsim is hogyan viszonyul hozzá? Pozitívan jelenik meg az állami médiában vagy valami pogány fertőnek tartják? Azt tudom hogy a sah korában nagyon büszkék voltak arra az időszakra, külön meg is ünnepelték a birodalom alakulásának 2500. évfordulóját, de azóta nem tudom hogy ez hogyan változott.

márc. 7. 19:00
 1/10 anonim ***** válasza:
52%

Semmit

Te mit gondolsz az itt élt avarokról?

márc. 7. 19:32
 2/10 Távvezérlésű nyakkendő kötőgép ***** válasza:
100%
Van pár zoroasztriánus - főleg a fiatalok körében népszerű visszatérni a régi vallásra. Afféle megtűrt hippi dolog, de nem tömegjelenség. A régi Perzsa birodalommal természetesen folytonosságot vállalnak, de nincs olyan állami nosztalgia, mint a sah alatt.
márc. 7. 20:15
 3/10 anonim ***** válasza:
Pozitívan állnak hozzá, bár nem annyira, hogy dicső őseink...
márc. 8. 07:45
 4/10 hollófernyiges ***** válasza:
100%
Amennyire tudom, pont úgy álnnak hozzá. Erős az arabellenes perzsa öntudat és büszkék a hétezer éves civilizációjukra.
márc. 8. 11:35
 5/10 anonim ***** válasza:
7ezer?
márc. 8. 17:25
 6/10 hollófernyiges ***** válasza:
Annyinak mondják, gondolom beleszámolják a legelső birkatenyésztő falut is.
márc. 8. 19:59
 7/10 anonim ***** válasza:
a perzsák Kr.e 500 körül jelentek meg "Perzsiában"
márc. 8. 20:01
 8/10 anonim ***** válasza:

Megérkezés a fennsíkra (Kr. e. 1000 körül)

A régészeti leletek és a történeti források alapján a perzsa törzsek körülbelül a Kr. e. 10. és 8. század között jelentek meg a mai Irán területén.

Kezdetben az Urmia-tótól délre és keletre (a mai északnyugat-iráni részeken) telepedtek le.

Az asszír feliratok Kr. e. 844-ben említik őket először Parsua néven.

3. Letelepedés délen (Kr. e. 700 körül)

A perzsák fokozatosan húzódtak egyre délebbre, valószínűleg a médek és az asszírok nyomására. Végül a mai Fars tartományban (az ókori Persziszben) leltek végleges otthonra, Elám korábbi fennhatósága alatt álló területeken. Itt alapították meg első jelentős városaikat, mint például Anshant.

márc. 8. 20:04
 9/10 hollófernyiges ***** válasza:
Ott vannak még a médek meg a többi őshonos korai kultúra is.
márc. 8. 20:06
 10/10 anonim ***** válasza:

Menj oda, nézd meg a perzsa birodalom történelmi emlékeit.

Nézd a környezetet, a kiállítás kulturáltságát, beszélj perzsa emberekkel (lesznek ott bőven) és megérted (talán). Nálunk Ópusztaszer ahhoz képest egy sivár semmi. A népszerűsége nem is összehasonlítható.

Az egyébként katasztrofális félreértés, ahogy a mai rezsim hozzáállásáról itt miféle ismeret van. Az egy erős vallási diktatúra. Erős kisebbségben vannak a szunnitákhoz viszonyítva. Ezért fontos az abszolút diktatúra a társadalom felett, de ez nem terjed ki sem a kultúrára, sem a történelemhamisításra, sem a kisebbségek molesztálására. Nagy térségekben élnek ilyenek, szabad átjárással a szomszédba. Egyébként eddig az európaiakat, főleg a magyarokat, pozitív tisztelettel kezelték hivatalosan és a köznapi ember is. A vallási törvényeiket be kellett tartani, de segítettek, nehogy rontsunk. Az amerikaiakat csendes gyűlölettel kezelték, a kereskedő becsületnek tekintette, ha három négyszer annyit kért az árujáért. Mikror megkérdeztem, hogyan tekintik normálisnak ezt, vigyorogva mondták, csak így lehet visszaszedni tőlük, amit elloptak. Még a technikát is megmutatták, tudták, hogy magyarok vagyunk, nem titkoltuk.

márc. 8. 20:39

Kapcsolódó kérdések:

A honfoglalók iráni eredetűek voltak?

A középkori magyar krónikákban szkíta eredettörténet szerepel. A szkíták pedig iráni eredetűek voltak. Az Árpád-ház archeogenetikai vizsgálata is iráni kapcsolatot mutat (R1a-Z93). A honfoglalók legnagyobb ellenségei a besenyők kangar törzse is iráni eredetű volt....

Mi a különbség a perzsák és a parthusok között?

A parthusok leszármazottai ma hol élnek? Az irániak a perzsák leszármazottainak tekinthetők? Van e alapja az avar-parthus rokonsági elméletnek?

Mi a véleményetek arról a tudományos nézetről, miszerint a szkíták iráni ill indoeurópai nyelvű népek voltak?

Én utánanéztem, hónapokig kutakodtam a témában, nyelv, népművészet, genetika stb. Szóval elég alaposan körüljártam a témát. Nagyon egyértelmű választ sikerült kapnom végül a kérdésre, de majd leírom kommentben, ha először kapok pár választ tőletek. Köszönöm a válaszokat!

A romák az egyetlen igazi "turáni népek" a Kárpát-medencében? A török és iráni genetikai keveredés jelentősebb náluk mint az indiai gének az...

A romák az egyetlen igazi turáni népek a Kárpát-medencében? A török és iráni genetikai keveredés jelentősebb náluk mint az indiai gének az autoszomális DNS tesztek alapján.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!