A mai iráni emberek mit gondolnak az ókori Perzsa Birodalomról?

válasza:Semmit
Te mit gondolsz az itt élt avarokról?

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:Megérkezés a fennsíkra (Kr. e. 1000 körül)
A régészeti leletek és a történeti források alapján a perzsa törzsek körülbelül a Kr. e. 10. és 8. század között jelentek meg a mai Irán területén.
Kezdetben az Urmia-tótól délre és keletre (a mai északnyugat-iráni részeken) telepedtek le.
Az asszír feliratok Kr. e. 844-ben említik őket először Parsua néven.
3. Letelepedés délen (Kr. e. 700 körül)
A perzsák fokozatosan húzódtak egyre délebbre, valószínűleg a médek és az asszírok nyomására. Végül a mai Fars tartományban (az ókori Persziszben) leltek végleges otthonra, Elám korábbi fennhatósága alatt álló területeken. Itt alapították meg első jelentős városaikat, mint például Anshant.

válasza:

válasza:Menj oda, nézd meg a perzsa birodalom történelmi emlékeit.
Nézd a környezetet, a kiállítás kulturáltságát, beszélj perzsa emberekkel (lesznek ott bőven) és megérted (talán). Nálunk Ópusztaszer ahhoz képest egy sivár semmi. A népszerűsége nem is összehasonlítható.
Az egyébként katasztrofális félreértés, ahogy a mai rezsim hozzáállásáról itt miféle ismeret van. Az egy erős vallási diktatúra. Erős kisebbségben vannak a szunnitákhoz viszonyítva. Ezért fontos az abszolút diktatúra a társadalom felett, de ez nem terjed ki sem a kultúrára, sem a történelemhamisításra, sem a kisebbségek molesztálására. Nagy térségekben élnek ilyenek, szabad átjárással a szomszédba. Egyébként eddig az európaiakat, főleg a magyarokat, pozitív tisztelettel kezelték hivatalosan és a köznapi ember is. A vallási törvényeiket be kellett tartani, de segítettek, nehogy rontsunk. Az amerikaiakat csendes gyűlölettel kezelték, a kereskedő becsületnek tekintette, ha három négyszer annyit kért az árujáért. Mikror megkérdeztem, hogyan tekintik normálisnak ezt, vigyorogva mondták, csak így lehet visszaszedni tőlük, amit elloptak. Még a technikát is megmutatták, tudták, hogy magyarok vagyunk, nem titkoltuk.
Kapcsolódó kérdések:
A középkori magyar krónikákban szkíta eredettörténet szerepel. A szkíták pedig iráni eredetűek voltak. Az Árpád-ház archeogenetikai vizsgálata is iráni kapcsolatot mutat (R1a-Z93). A honfoglalók legnagyobb ellenségei a besenyők kangar törzse is iráni eredetű volt....
A parthusok leszármazottai ma hol élnek? Az irániak a perzsák leszármazottainak tekinthetők? Van e alapja az avar-parthus rokonsági elméletnek?
Én utánanéztem, hónapokig kutakodtam a témában, nyelv, népművészet, genetika stb. Szóval elég alaposan körüljártam a témát. Nagyon egyértelmű választ sikerült kapnom végül a kérdésre, de majd leírom kommentben, ha először kapok pár választ tőletek. Köszönöm a válaszokat!
A romák az egyetlen igazi turáni népek a Kárpát-medencében? A török és iráni genetikai keveredés jelentősebb náluk mint az indiai gének az autoszomális DNS tesztek alapján.
Minden info érdekel :)
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!