Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mi a véleményetek IV. Béláról,...

Mi a véleményetek IV. Béláról, lehet rá azt mondani, hogy jó király volt?

Figyelt kérdés
Második honalapítónak nevezzük, de úgy látom, a tatárjárás előtti politikájában elkövetett hibákat, és részben az ő hibája is, hogy 1241-42-ben a mongol-tatárok hatalmas pusztítást okoztak.
márc. 8. 00:42
 1/6 anonim ***** válasza:
0%
:?
márc. 8. 08:41
 2/6 anonim ***** válasza:
39%
Nem unalmasak még ezek a jó király, jó vezető, jó elnök kérdéseid?
márc. 8. 10:24
 3/6 A nagy Levin ***** válasza:
63%
Először definiáld, hogy mit jelet az, hogy valaki jó király!
márc. 8. 11:09
 4/6 anonim ***** válasza:
91%

"de úgy látom, a tatárjárás előtti politikájában elkövetett hibákat"

IV. Béla csak szeretett volna visszatérni az apja II. András előtti állapothoz, amikor a király kezében összpontosult a földbirtokok nagy része és korlátlan hatalmat gyakorolt. II. András eladományozott hatalmas méretű királyi földbirtokokat, ezzel csökkentve a királyi jövedelmeket és hatalmat, egyben létrehozva egy bárói réteget, akik szembe mertek szállni a király parancsával. Ez annak is köszönhető volt, hogy a 12. század végétől a magyar nemesek nagyobb rálátást nyertek a nyugat-európai, francia típusú politikára, ahol a központi királyi hatalom sokkal gyengébb volt és a különböző hercegeknek, grófoknak is nagy hatalma volt. III. Béla király felesége francia származású volt, francia lovagok és szerzetesek érkeztek Magyarországra, illetve magyarok tanultak Párizsban. Például a Gesta Hungarorum írója, Anonymus, III. Béla király jegyzője, is Párizsban tanult a 12. század végén. A művét is azzal a céllal írta, hogy kiemelje a magyar nemesek felmenőinek szerepét a honfoglalásban, és a vérszerződéssel, egyéb motívumokkal az Árpádokhoz hasonló státuszba helyezze őket. Addig ugyanis az ország gyakorlatilag az Árpádok magánbirtoka volt. A király bárkit leválthatott tisztségéből, megfoszthatott birtokaitól, vagy akár kivégeztethetett bármiféle jogi procedúra nélkül. Az 1218-as keresztes hadjárat, amiben a magyarok is részt vettek, még inkább felerősítette a nemesség követeléseit, és elvezetett az Aranybulla kiadásához 1222-ben, ami írásba foglalta a nemesek jogait és biztosította számukra az ellenállás jogát is. IV. Béla szerette volna ezt a folyamatot visszafordítani, az eladományozott királyi birtokokat visszaszerezni, a bárói réteg hatalmát visszaszorítani és a királyi egyeduralmat visszaállítani. Ebben szerepet játszott hogy nagyapját III. Bélát tekintette példaképének, aki az akkori Európa egyik legnagyobb bevétellel rendelkező uralkodója volt, azáltal hogy a királyság földbirtokainak döntő többsége még a király kezében összpontosult. Illetve IV. Béla ellenszenvvel viseltetett a bárói réteg iránt, mivel anyja Gertudis királyné egy bárói összeesküvés áldozata lett. IV. Béla politikája végül oda vezetett, hogy a bárók vonakodva támogatták a tatárok ellen is, illetve később fia István is fellázadt ellene és utódai IV. László és III. András idején a központi hatalom nagyon meggyengült, a királyság bárói tartományokra esett szét.

"és részben az ő hibája is, hogy 1241-42-ben a mongol-tatárok hatalmas pusztítást okoztak."

Részben igen, de nem ez volt a szándéka, hanem a királyi hatalom erősítése, ahogyan fentebb írtam is. Arról pl. nem ő tehetett, hogy az általa behívott kunokat a magyar nemesek kémkedéssel vádolták és elüldözték pont a mohi csata előtt. IV. Béla ezzel pont az egyik legnagyobb harcértékű csapatait vesztettte el, akiknek volt tapasztalata a mongolok elleni harcban. De semmiképp nem jelenthető ki az, hogy Magyarország a legjobb, legfelkészültebb állapotában vissza tudta volna verni a mongol inváziót. A mongolok nagyon alaposan megtervezték a hadjáratot, a legjobb seregükkel jöttek a híres hadvezér Szubotáj vezetésével, akinek óriási tapasztalata volt a hadvezetésben. A mongoloknak akkoriban egyetlen állam se tudott ellenállni, a Kijevi Ruszt is elfoglalták, ami a Magyar Királyságnak sokkal erősebb államalakulat volt. A kunokat is legyőzték, akik az akkori eurázsiai sztyeppe legjobb harcosai voltak. Nem gondolom, hogy IV. Bélát komoly felelősség terhelné a vereségért.

márc. 8. 15:14
 5/6 anonim ***** válasza:
79%

Egyrészt, nagyon relatív hogy jó király, másrészt, anno is nagyon durva lett volna, természetesen senki nem kóstolta meg!

(Meg a többi királyt, hogy legyen összehasonlítási alap.)

márc. 8. 16:17
 6/6 anonim ***** válasza:

El kellene olvasni legújabb régészeti kutatások eredményeit.

[link]

IV. Béla akárcsak részbeni(?) hibája volna, hogy ilyen hatalmas pusztítást okoztak itt a tatárok?

Mihez viszonyítjuk a hatalmas pusztítást, amit a Magyar Királyság területén műveltek?

1241-42-re a tatárok az addigi világ leghatalmasabb birodalmát hozták létre, a legnagyobb korabeli haderővel, és egyetlen ország nem akadt, amelyik sikeresen állt volna nekik ellen. Nagyjából két választás volt: vagy behódol nekik az ország, és akkor kb. vazallus lesz abból a népből, vagy aki az ellenállást választja, annak szembe kell néznie a pusztítással. Nyilván egy orbán balázsi tanácsot is meg lehetett volna fogadni, de IV. Béla tökösebb volt ennél.

IV. Béla a tatárok ideérése előtt már évekkel korábban pontosan tudott erről a veszélyről és nagyon komoly, bölcs előrelátásról tett tanulságot, amikor az országot felkészítette a tatárok bejövetelére.

-Már amikor a kijevi Rusz harcolt a tatárok ellen, befogadja a menekülteket, és hasznosítja azokat a haditechnikai elemeket, amelyek működnek a tatárok ellen - pl a szekérvár.

-Befogadja a kunokat, akik korábban évtizedekig harcoltak a tatárok ellen, jelentős tapasztalatuk volt velük szemben - nem Béla hibája volt, h a nemesek a tatárok betörését követő pánikban meglincselték Kötönyt.

-A Kárpátokban védelmi vonalat épít ki, eltorlaszolja a hágókat, és Tomaj vezetésével 5000 katonát rendel ki a védelemre - ezt áttörik a tatárok.

-A muhi csata a legújabb történészi nézet szerint, amely a korabeli mongol és kínai forrásokat is figyelembe veszi, egyáltalán nem az az egyoldalú mészárlás volt, amely jellemző a ma általános és iskolákban oktatott verzióra.

-A magyarok országszerte kemény ellenállást tanúsítottak a tatárokkal szemben, még a vesztes muhi csata után is. Ennek rengeteg régészeti bizonyítéka is van: ahol volt valami ellenállásra alkalmas helyszín, pl. egy kolostor, egy földvár, kőtemplom, ott a tatárok közeledtének a hírére vizesárkot ástak, védműveket építettek, és aktívan ellenálltak a tatároknak. A Duna vonalát egészen 1242 teléig, a Duna befagyásáig eredményesen védték a tatárok ellen. mégpedig úgy, hogy a Dunántúlon harcoló magyarok állandó kapcsolatban voltak IV. Bélával.

-Végül pedig, a tatár hadjárat a Magyar Királyság ellen nem érte el az egyik legfőbb célját: nem tudták elfogni és megölni a királyt, kicsúszott a markukból, pedig nagyon komoly erőfeszítéseket tettek ennek érdekében.

-A legújabb álláspont szerint a tatárok kivonulására 1242 tavaszán egyáltalán nem azért került sor, mert Batu kán tudomást szerzett Ödögej haláláról és részt akart volna venni az ezt követő választáson-a legújabb kutatások azt is cáfolják, hogy Batu tudhatott a nagykán haláláról. Az újabb nézetek szerint leginkább a kemény magyar ellenállás és a király megölésének kudarca is szerepet játszhatott abban, hogy kivonultak az országból.

Egyszóval az, amit ma és korábban a diákok érettségire tanulnak, az nagyon nagy részben leegyszerűsítő és félrevezető álláspont.

márc. 9. 15:55

Kapcsolódó kérdések:

Meg tudná nekem mondani valaki, hogy hol van isten?

Az én véleményem csupán annyi egyszerűen nem létezik. Mert velem állandóan kicseszik, ti nem így gondoljátok? Csupán annyi történt, hogy tönkre tette az életem. És higgyek ezek után benne?

Szerelmi tanácsra lenne szükségem meg Lelkizésre valaki hajlandó órákig beszélgetni velem és véleményt mondani? Elsosorban lányoktól, de fiúk...

Jo lenne hivasozni mert leírni más elmondani szeretném hangosan, plusz nagyon szenvedek és szarul érzem magam, de nincsenek igazi barátaim még senki akivel erről beszélni tudnék. Köszönöm ha valaki segít.

Geoinformatikus szakmáról tudnátok nekem mondani véleményeket? Bármi jöhet! Milyen nehéz, mekkora kereslet van rá? Külföldön is el lehet vele helyezkedni?

Továbbtanulás előtt állok és amiket olvasgattam erről a szakmáról, eléggé tetszett. Mindig is szerettem a földrajzot,térképészetet és az informatikát is. Megéri ilyen irányban továbbtanulni?

Jár valaki a Debreceni Egyetem Népegészségügyi kar, gyógytornász? Tudnátok nekem véleményeket mondani?

Most érettségiztem. Erre a szakra szeretnék menni. Nagyon érdekel ez a szakirány. Szeretnék emberekkel dolgozni és segíteni rajtuk. Jelentkeztem...tavaly a ponthatár 342 volt. Nekem most 386 pontom van. Szerintetek elég lesz? Fel fognak vajon venni? Nagyon örülnék...

Valaki esetleg el tudná mondani a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium 4 osztályos képzéséről a véleményét?

Tudom, h már volt ilyen kérdés, de szeretnék friss véleményeket. Illetve jó emberek szoktak összekerülni? Mennyire humános vagy reálos szokott lenni általában az osztály?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!