Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Az Alföld Pannonia és Dacia...

Az Alföld Pannonia és Dacia provinciák közötti részének mi volt a neve a római korban?

Figyelt kérdés
Pannonia keleti határa a Duna vonalában volt, Dacia nyugati határa pedig a Bihar-hegység és Partium területén húzódott. A két provincia közötti részt, ami az Alföld nagy részét magában foglalta, a rómaiak nem foglalták el. Arra lennék kíváncsi, hogy hogy hívták ezt a részt a korban?

ápr. 25. 16:30
 1/10 anonim ***** válasza:
50%
Semmi.
ápr. 25. 16:44
 2/10 A nagy Levin ***** válasza:
82%
Akkoriban azt a területet egy jazigok nevű nép lakta, de a Jászság latin neve a Jazygia jóval későbbi eredetű. A rómaiak Iazyges vagy Iazyges Metanastae néven utaltak rá, de nem kimondottan a területre, hanem az ott élő népre.
ápr. 25. 16:45
 3/10 anonim ***** válasza:
23%

#2 Mondjuk az AI/google választ egy kicsit jobban is értelmezhetted volna bemásolás előtt. Nem "jazigok nevű" nép lakta. A "jazigok" a "jazig" többesszáma. Tehát a jazig nevű nép lakta.

Na pontosan ezért ellenezzük az AI válaszokat. Mert csak a hülyeség van belőle. A pontatlanság, a tévedés. Nem értem miért jó ez nektek.

ápr. 25. 16:50
 4/10 A nagy Levin ***** válasza:
100%

# mondjuk semmi köze nem volt az AI-nek a válaszomhoz. Lehet, hogy ez így nem helyes de attól még a válaszom helytálló. De akkor helyesbítek: a területet a jazigok lakták. Vagy a területen a jazig nevű nép lakott akkoriban.

Mindenesetre sikerült kiragadnod a lényeget!

ápr. 25. 17:08
 5/10 RicsesHús ***** válasza:
100%
gyakran Barbaricum néven utaltak erre a területre (igaz, ez általános megnevezés volt a birodalmon kívüli területekre). Volt egy időszak, amikor Sarmatia néven felmerült, hogy provinciává szervezik a területet, de ez végül nem történt meg
ápr. 25. 17:39
 6/10 anonim ***** válasza:
18%

#4 A kérdés a névre utalt, szóval én úgy gondolom, hogy a helytelen névhasználat miatt szót emelni maximálisan magába foglalja a lényeget.

Ha nem AI volt, akkor meg egy 10 másodperces google keresés, amit nem értelmeztél a válaszolás előtt. A lényegen nem változtat, mert a lényeg még mindig az, hogy úgy válaszolsz, hogy nem is tudod miről beszélsz. Ami elég komoly probléma, ha engem kérdezel. Főleg ebben a kategóriában, mivel a helytelen válaszok adása szembemegy a tudomány eszméjével.

ápr. 25. 18:21
 7/10 A nagy Levin ***** válasza:
100%

#6 nos lehet, hogy a nép nevét illetően pongyolán fogalmaztam, ebben az esetben megkövetem magam, de fenntartom, hogy a válaszom többi része helytálló.

"Ha nem AI volt, akkor meg egy 10 másodperces google keresés, amit nem értelmeztél a válaszolás előtt."

Igazából kerestem egy térképet, ami az adott térséget az adott korszakban ábrázolja.

De amennyiben a válaszom teljesen rossz (ez is elképzelhető), akkor megkérlek, hogy válaszold meg helyesen.

ápr. 25. 18:41
 8/10 A nagy Levin ***** válasza:
100%

Erre még reagálok:

"A kérdés a névre utalt, szóval én úgy gondolom, hogy a helytelen névhasználat miatt szót emelni maximálisan magába foglalja a lényeget."

A kérdés nem a nép, hanem a hely nevére kérdezett rá. Én a nép nevét (talán) rosszul írtam magyarul, de mint az első válaszomban helyesen olvasható: "A rómaiak Iazyges vagy Iazyges Metanastae néven utaltak rá, de nem kimondottan a területre, hanem az ott élő népre." A rómaiaknál előfordult, hogy néhány térséget nem egy adott névvel illetek, hanem az ott élő népre utaltak. Ez kb. olyan, mintha nem azt mondanánk, hogy Lengyelország, hanem úgy fogalmaznánk, hogy a hely, ahol a lengyelek élnek. tehát, a rómaiak úgy hívták, hogy Iazyges vagy hogy Iazyges Metanastae. Ha esetleg arra kíváncsi a kérdező, hogy az adott nép hogy nevezte a területet, nos azt valószínűleg senki sem tudja már.

ápr. 25. 19:01
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

6.

"A kérdés a névre utalt, szóval én úgy gondolom, hogy a helytelen névhasználat miatt szót emelni maximálisan magába foglalja a lényeget."

Mindenki tökéletesen értette, mit akart mondani a 2-es válaszoló.

ápr. 26. 15:00
 10/10 anonim ***** válasza:

3

„Na pontosan ezért ellenezzük az AI válaszokat. Mert csak a hülyeség van belőle.”

Vigyázz, mert jön az AI bajnoka, szervizmérnök és emiatt majd jól belédköt.

ápr. 26. 19:08

További kérdések:

Miért nem volt elég?

A faji és ideológiai indokokat most félretéve, és tisztán gazdasági/geopolitikai szemmel nézve, Adolf Hitlernek miért nem lett volna elég a 80 milliós népének az országhatár, amiben élt? Mi indokolta volna ebben az esetben a terjeszkedést és a háborút?

A "magömlés" kifejezés "kitalálásakor" tudták már, hogy mi van a kérdéses anyagban, vagy pusztán csak asszociáció volt az alapja a kifejezés megkreálásának?

Mert ha úgy vesszük a spermiumok lehetnek apró "magvak", és ha ezt kezdetleges mikroszkópokkal már esetleg látták amikor a "magömlés" szót "kitalálták", akkor nem meglepő, hogy ilyen nevet találtak ki az ejakulációra. Mikor kezdték el a "magömlés" szót használni?

A történelem során melyek voltak azok a főbb esetek, amikor Franciaország érdekei miatt Magyarország komolyabb hátrányos helyzetbe került valamilyen formában?

Ilyenekre gondolok: a trianoni békénél az új magyar határok megállapításánál a franciáknak érdekében állt a kisantant szövetség létrehozása és megerősítése, emiatt még annál is több területet veszítettünk, amennyit alap esetben indokolt lett volna az első világháborús...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!