Régen valóban nem tudták az emberek hogy hány évesek?

válasza:

válasza:Az ősember biztos, hogy nem tudta, hány éves, mert akkor az "évet" sem ismerték. Esetleg előfordulhat, hogy valamilyen időegységet számoltak, tudom is én hány tavaszt élt meg a delikvens, de ezt nem tudjuk.
A középkorban is csak a 16. század második felétől vezették a úgy-ahogy születési (de inkább a keresztelési) időpontokat, sokszor még magas rangú személyeknél sem jegyezték fel, például első királyunk Szent István születési évét sem tudjuk pontosan. A hivatalos anyakönyvezés csak 1895-től van jelen, legalább is Magyarországon.
Én családfakutatás során megtudtam mindegyik dédszülőm születési és halálozási adatait, de azt nem tudom, hogy ők mennyire tartották számon, hogy hány évesek (csak az egyik dédnagyanyámmal találkoztam egyszer-kétszer, de csak pár éves voltam, amikor ő is meghalt). Az ükszüleim meg ugye még korábban éltek.
Szóval el tudom képzelni, hogy nem mindenki tudta pontosan, hogy hány éves, még akár a 20. század elején sem, főleg falun, ahol talán kevésbé tartották ezt fontosnak.

válasza:Magyarországon a 18. század végétől kezd terjedni (1785) általános a születési anyakönyvezés. Előtte szorványosan létezett (pl. a katolikusoknál 1611-től, majd 1625-től "kötelező" /bár ez sem volt teljesen precíz/). Állami gyakorlatilag teljeskörű csak 1895-től.
Ld. még (picit bővebben): [link]

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:"Az ősemberek pontosan ismerték az éveket, hiszen az évszakok változnak"
Ugyan már! Fogalmuk sem volt arról, hogy milyen idősek. És, hogy korosodva miért változnak. Az feltűnt nekik, hogy a reggeli merevedés már nem a farkukban, hanem a derekukban jelentkezik, de hogy ez az életkoruk okán van így, arról szerintem halvány fingjuk nem volt...

válasza:"Hát akkor hogyan írták ki a sírhelyekre, hogy hány évet éltek meg?"
Az csak a 18-19. századokban kezdett gyakoribbá válni (és még akkor sem volt teljesen általános). Előtte kimondottan ritka.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Szerintem leszögezhetjük: több buta ember van mint intelligens ezért egy intelligens embernek meg kell tanulnia manőverezni közöttük. Nagyon gyakran azt látom nem értenek, nem értik a viselkedésem, motivációim, látásmódom stb és nem is tudják magukat a helyembe...
Most egyre több kutató és orvos az mRNS vakcinák teljes leállításáért lobbizik, amíg ez kiderül.
Ha szubjektíven nézem, akkor én is szebbnek látom a múltat, mint amilyennek az valójában lehetett, míg ha objektíven nézem, akkor ki kell jelentenem, hogy ha nem is sokkal, de most a legjobb az életem. Miért van ez a jelenség sok embernél? Nálatok is így van?
mert piszkosul nem ő rá vall ő a kötelességet mindig előrébb tartotta az "élésnél" többször megveti magát a boldogságot is az elmélkedéseiben... nem értem miért raknak az ő nevéhez olyan szöveget ami a gondolatvilágát egyáltalán nem tükrözi?
Miközben Newton-nak tényleges, praktikus, máig nagyon fontos alapokat adó, de nem is olyan könnyű/magától értetődő matematikai "találmányai" voltak (pl. közelítési módszerek, amit digitális technikában, számítógépes algoritmusokban is használnak), integrálással...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!