A Rákosi és Kádár rendszerben lehetett valaki vállalkozó?
Ha akart nyitni egy üzletet, ami az övé, volt rá lehetősége, vagy mivel államosítás volt, ezért nem tehetett ilyet?
Vagy ha nyitott egy üzletet, az a magyar állam tulajdona lett?
Hogy volt ez akkoriban?

válasza:

válasza:

válasza:Mindkét rendszerben voltak egyéni vállalkozások, nem is kevés. A Rákosi korszakról. Vegyük észre, 1947-ben még a világháborús károk helyrehozása volt napirenden, 1953-tól pedig már nagyon erős belharcok voltak, valójában a tehetetlenség vitte még majdnem 3 évig.
A Kádár korszakról. 1956 novemberétől 1959 elejéig a legfontosabb feladat a konszolidáció volt, ennek gyors ígérete miatt adott Hruscsov lehetőséget Kádárnak. Kellett még 4 év, mire Kádár kijelenthette, 1956 lezárult, amnesztia és normális élet következik. Addig is maradtak és voltak magánkezdeményezések, nélkülük nem működött volna az ország, tehát hagyni kellett. Az 1968-as "Prágai Tavasz" lezárása után Kádár számára a hatalom megtartása volt fontos, a gazdasági működés kevéssé számított. Továbbá kádárnak konkrét több évtizedes tapasztalat volt a "munkásság" viselkedéséről, motiváltságáról, ezért a magánmunka mint hatalommegtartó, kifejezetten fontos volt. Ekkor indult a Nyers Rezső által favorizált Új Gazdasági Mechanizmus, amelynek fontos része volt a magánipar, a "maszek világ", mint motiváló erő. Utána az a terület erőteljesen fejlődött, a nyolcvanas évektől már nemzetközi hírű képviselői is voltak.

válasza:"a nyolcvanas évektől már nemzetközi hírű képviselői is voltak."
Magyarországon világhírűek?

válasza:Lehetett, de az alkalmazottak száma korlátozott volt, hiszen az már "kizsákmányolás". Azt hiszem max. három alkalmazottig engedték, de azt hiszem ez is fokozatosan nőtt (nulláról, illetve családtag mindig segíthetett).
Volt a "maszek", aki mindent maga intézett.
Aztán volt a "gebines", aki egy állami cégtől vett bérbe egy vendéglátóhelyet vagy kocsmát kompletten. Ezt azért engedték, mert a vendéglátásban nagyon sok volt a csalás, kb. mindennel (pl. francia pezsgőt fizetett a vendég, de szovjetszkoje igrisztojét kapott, vagy saját maguk vitték be a bolti áron megvásárolt italokat amit vendéglátós áron adtak tovább, de saját zsebre, a cég nem látta a bevételt).
Meg volt a "fusizás", amikor a cégtől kapott szerszámaiddal és részben a cégtől lopott anyaggal dolgozott a melós munkaidő után feketén. Ezt próbálta szabályozott, legális mederbe terelni a VGMK (=vállalati gazdasági munkaközösség), ez lényegében a nem főállású vállalkozás akkori megfelelője volt.

válasza:Voltak maszekok, tipikusan a cipészek, órások nyitottak saját üzletet és hasonló magányos harcosok.
Középiskolás koromban tévedtem be egy fiatal srác üzletébe, aki zsebszámológépekkel, kvarcórákkal is foglalkozott (volt egy törött kijelző, amit már akkor sem érte meg javítani és nem is volt alkatrész).
Viszont már akkor megtetszett, hogy milyen jó is főnök nélkül, maga urának lenni.
Pár évig nekem is volt ugyan főnököm, de kirúgtam és saját vállalkozást indítottam, abból lett lakás, autó, minden.

válasza:"Pár évig nekem is volt ugyan főnököm, de kirúgtam és saját vállalkozást indítottam, abból lett lakás, autó, minden."
Mikor?

válasza:Kapcsolódó kérdések:
ezen a régi felvételen mondja a romániai székely bácsi 13:27-től mikor már jött Ceaușescu kivégzése, utána tudták meg hogy "azok akik árulkodtak rólam úgyse segítette meg a Jóisten őket, mert aztán a döntéskor tudtuk meg hogy kik voltak. akiknek volt telefonjuk,...
Már most lehet tudni, hogy az ügyfélkapu+ csak két évig lesz. Tehát, ha jók az információim, akkor 2027-től már csak a DÁP rendszer fog működni, amibe szintén egy kényszerítéssel fognak minket átterelni, függetlenül attól, hogy ezt már nagyon nem akarom. Úgyanúgy...
Szükséges, hogy egyéni vállalkozó legyek, vagy be kell jelentie a cégnek engem ?
23 éves vagyok, és egy 2 év alatt végzett OKJ-s szakmával már rendelkezem, amely államilag nem támogatott, költségtérítéses volt. Jelenleg egyéni vállalkozó vagyok. Ez kizáró ok? Nem találtam erre utalást sehol.
Egyéni vállalkozóként dolgozom, szeptembertől tanulni fogok mellette esti, DE iskolarenszerű képzésben. Diákigazolványt kapok, az iskola azt a tájékoztatást adta, hogy minden diákkedvezményt ki tudok használni, viszont nem tudom, hogy ez az adózásra is vonatkozik-e....
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!