Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Magyarország lakosságának...

Magyarország lakosságának száma miért stagnált 150 évig a török korban?

Figyelt kérdés

Egyesek azt mondják,hogy végigpusztították a törökök az országot,állandóan portyáztak,embereket raboltak el és öltek meg.

1530-as német leírás szerint Egyiptomban a legtöbb keresztény rabszolga magyar származású.

De mások azt állítják,hogy itt nem is volt akkora pusztítás,mint ahogy azt egyesek állítják és a magyarok közül csak keveset raboltak el és vittek rabszolgának vagy janicsárnak.

Hogyha nem pusztítottak a törökök,akkor vajon miért csökkent a lakosság száma?

150 éves török megszállás után az ország lakossága ugyan annyi volt (becslések szerint), mint előtte, tehát 150 évig stagnált a népesség száma.


2015. nov. 15. 18:26
 1/5 anonim ***** válasza:
Most is csökken, pedig nincsenek itt a törökök.
2015. nov. 15. 18:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:
Állítólag "Magyarország jobban teljesít".....
2015. nov. 15. 18:31
 3/5 anonim ***** válasza:
66%

Magyarország teljes termékenységi arányszáma nem éri el a 2,1-et 1960-1980 óta -azelőtt is csak a Ratkó gyermekek / korszak miatt-


Ez azt jelenti, hogy a társadalom nem reprodukálódik. (TTA-teljes termékenységi arányszám, pl 1000 anyára 2000 gyerek jut ez így 2)


A szocializmus megviselte ezt a nemzetet, érződik gazdaságilag, társadalmilag, nem mindig az adott kormány a felelős.


Nézd meg Franciaországot vagy a többi nyugati, északi államot, ahol sosem voltak kommunista problémák.

2015. nov. 15. 18:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
Akik azt állítják, hogy nem volt akkora pusztítás, azok általában a "turáni" elmélet hívei. E-szerint mi a török népek rokonai vagyunk, így mivel ők rokonok ezért ezek az emberek felmentik őket tetteik alól és kifogásokat keresnek. Számukra mindenki más nagyobb kárt okozott a törököknél, tatároknál. Ilyen emberek véleményével nem kell foglalkozni. Politikailag teljesen elfogultak. Azt hiszik hogy a törököket egy kicsit is érdekli, hogy milyen lesz az országunk jövője, vagy, hogy milyen a jelene.
2015. nov. 17. 12:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészt vittek el Magyarországról rabokat, akiket alkalmaztak szolgaként a Birodalom ilyen-olyan területein. Háborúk, portyák esetén sokszor előfordult, hogy rabok ezreivel hagyták el az országot. Persze ezeknek a raboknak az etnikai összetétele attól is függött, hogy milyen nemzetiségű vidékét pusztították éppen az országnak. Másrészt janicsárnak viszont nem vittek el gyereket innen, ez Magyarországon nem volt jellemző, ellentétben a balkáni népekkel, mert ott a gyermekadó eléggé elterjedt volt (albán, szerb, görög, bosnyák stb. területeken). Egyébként a gyermekadóból "befolyt" gyerekekből a közhiedelemmel ellentétben nemcsak janicsárok lettek, hanem a hivatali pályán is elindulhattak, a birodalom adminisztrációjába is ilyen idegen gyerekeket képeztek ki hivatalnokká (az hivatalok csúcsa volt a nagyvezírség, ami nem katonai rang volt, hanem hivatali rang, és ezért volt rengeteg nagyvezír görög, albán stb. származású).


No, de visszakanyarodva a kérdésre, az is tévhit, hogy Magyarország lakossága azért pusztult, mert itt volt a török. Maga a tény, hogy itt volt a török, nem volt olyan lényeges ebből a szempontból (gondolj bele, a román fejedelemségekben, szerb területeken stb. sokkal hosszabb ideig volt ott a török, mégis ezeken a területeken szaporodtak mint a.... és ide jöttek azután Magyarországra!) Hogy lehet az, hogy Szerbiában, románterületeken ilyen 400-500-600 évig volt ott a török, és ma Románia lakossága 20 millió, és elárasztották Erdélyt? Vagy a szerbek elárasztották a Délvidéket? Mi az oka ennek az etnikai expanziónak? A magyarság viszont etnikailag miért szorult vissza, ha nálunk "csak" 150 évig volt a török?


Ennek a magyarázata nem a török jelenlét, hanem a háború. Nem a puszta török jelenlét okozta a pusztítást, hanem az, hogy Magyarország hadszíntér volt. Míg a Balkán csak felvonulási területe volt az oszmánoknak, a háború területe a magyarok országa volt. De ilyen szempontból nemcsak a törökök a hibásak, hanem a Habsburgok is, hiszen a keresztény seregek is ugyanúgy pusztították az országot mint a törökök a hadjáratok alkalmával (sőt, a magyar hajdúk is, végvári katonák is ugyanúgy pusztították a magyar területeket stb.). Egyszóval: a háború az oka ennek, az, hogy az ország hadszíntér volt 150 évig.


A stagnálás azért volt, mert ennek ellenére a természetes szaporulat magas volt, az ország élelmiszer exportőr volt, tehát nálunk nem voltak éhínségek sem (járványok viszont voltak), de az a lényeg, hogy ami vérveszteséget elszenvedett az ország a háborúk során, azt a természetes szaporodás pótolta, ezért a lakosság létszáma stagnált.


Viszont ez a többi európai országhoz képest még mindig elég szerény "teljesítmény" volt a lakosság növekedése szempontjából, hiszen Európa országainak ebben az időszakban (1500-1700-as évek) megtöbbszöröződött a lakossága, addig Magyarországé stagnált. Gondoljunk bele, 1500-ban Anglia és Magyarország lakossága kb. ugyanakkora volt, 1700-ban viszont Angliának (ami akkor már világhatalom volt) többszöröse volt a lakossága, a magyar lakosság pedig továbbra is az 1500-as évek szintjén volt.


A másik fontos dolog az, hogy a lakosság stagnálása nem mutatja az etnikai arányok elmozdulását a magyarság rovására, és a magyar etnikum visszaszorulását a peremterületekről az ország középső részére, és a településszerkezet megváltozását sem mutatja. De ez is külön kérdés lenne.

2015. nov. 17. 13:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!