Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Milyen népek lakták a Kárpát-m...

Milyen népek lakták a Kárpát-medencét a magyar honfoglalás előtt?

Figyelt kérdés

És hozzávetőleg mennyien lehettek a honfoglalókhoz(kb. 400.000 fő a legtöbb becslés szerint)képest ?

A Dunántúl római kori lakossága még akkor is megvolt vagy már kihaltak addigra ?2015. nov. 22. 11:49
 1/8 hollófernyiges ***** válasza:
62%
Biztos hogy sok avar élt, nekik egy részét Nagy Károly átköltöztette a Dunántúlra, amikor megdöntötte a kaganátust. Szintén voltak bajor telepesek, de ezek a magyarok bejövetelével elhúztak. Sok volt a különböző fajta szláv, ismert Nagy-Morávia a Felvidéken, a zalai hercegség és a dunai morvák. Ezenfelül talán ittmaradt germán töredékek, meg a városokban esetleg megmaradt romanizált népesség (ezek neve akkor vlach vagy blak volt, innen nevezük el az oláhokat és olaszokat): az hogy a nagy folyóink ma a római kori nevüket viseli talán erre utal. A bejövő magyarok nem bizots hogy voltak 400 ezren, úgy 50 és 500 köré becslik a számukat. Az egyetlen (nem bizots hogy valós) számadat a bizánci császár állítása, hogy a nagyar vezér 20 ezres sereget tudott kiállítani. A honfoglaláskor itt levők száma nem ismert, de tekintve hogy Mátyás idején úgy 4 millióan laktak a királyságban és feltételezve hogy legalább tizedannyian (de inkább negyed-félannyian) akkor is laktak a Kárpát-Medencében, a magyarok kisebbségben voltak.
2015. nov. 22. 12:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
78%
Nem tudni biztosan, akár magyarok is lakhattak itt, ezért hívjuk kettős honfoglalásnak is a Honfoglalást. Ezt számos lelet bizonyítja, a szokásaik nagyban megegyeztek a 2 népnek.
2015. nov. 22. 16:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

Tehát akkor leginkább avar és szláv néptöredékek lakták a történelmi Magyarország területét ?

Vajon a szlovákok elődei is ezek közé a szlávok közé tartozhatnak,akik itt éltek a honfoglalás előtt ? Tudtommal a magyarok nemigen népesítették be a hegyvidékeket még a későbbi időkben sem,így lehet,hogy ott nem olvadtak be a szlávok.

2015. nov. 22. 18:13
 4/8 hollófernyiges ***** válasza:
18%

"Ezt számos lelet bizonyítja, a szokásaik nagyban megegyeztek a 2 népnek"


Épp az a baj, hogy nincsen lelet. Annyi van, hogy valamikor a kaganátus idején talán beköltözött egy új népesség, a griffes-indások, akik feltehetően a széteső onogurok egyik törzse volt. De új, a honfoglaló magyarokéhoz hasonló temetkezési kultúra nem jött velük és a honfoglalók sem használtak griffes díszítést. A szokásaikról meg aztán végképp semmi sem tudunk.

2015. nov. 23. 07:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
66%
Én még gimnáziumban úgy tanultam, hogy megegyeztek a temetkezési szokások.
2015. nov. 23. 09:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
22%
A kettős honfoglalás egy mára megcáfolt elmélet. Lehettek itt magyarok 895 előtt, de nagyon kis számban és max. 1-2 évtizeddel a honfoglalást megelőzően. Az avar lakosságot se nagyon lehet kimutatni ebből az időből, de esélyes, hogy még voltak. Legnagyobb számban szlávok lakták a Kárpát-medencét, a Dunántúlon valóban bajorok is előfordultak, valamint itt-ott még megvoltak a korábbi népek maradékai. Római kultúrájú lakosság ekkor már pár évszázada nem volt.
2015. nov. 23. 10:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 hollófernyiges ***** válasza:
28%
Nem vagyok régész, kénytelen vagyok László Gyulára hivatkozni, aki azt írja a könyvében (A honfoglaló magyar nép élete) hogy markáns különbség van az avar és honfoglaló sírok között elrendezésben és sírmellékletben is.
2015. nov. 23. 11:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
Az Avar Kaganátus felbomlása és a honfoglalás között (9. század) elég színes képet mutat a Kárpát-medence. A Dunántúl középső és északi részén az ún. Karoling peremkultúra lelőhelyei találhatóak (ebbe a körbe tartozik Zalavár és környéke). Ez a régészeti kultúra egy sajátos keverék, amiben megtalálhatóak a dunántúli avarok, a beköltöző frankok, bajorok és szlávok hagyatéka is. A dunántúl keleti és déli részén tovább folytatódnak a korábbi avar temetők. A Fertő tó környékén a valószínűleg germán-szláv eredetű Köttlach-kultúra volt, akik megélték a honfoglalást. A felvidék nyugati felében morvák éltek, egészen a Garamig. A Garamtól keletre egymástól viszonylag elszigetelt szláv közösségek éltek. A mai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a Kárpátalján szintén szlávok voltak. Erdélyben maradhattak avarok. Erdély északi részén a szilágynagyfalusi-csoport, alattuk a Medgyes-kultúra volt. Mindkettő szláv csoport volt és a szilágynagyfalusi-csoport megélhette az ezredfordulót is. A Maros középső folyásánál, Gyulafehérvár környékén találhatóak a Maroskarna-Csombord csoport lelőhelyei, akik valószínűleg dunai bolgárok voltak. A legproblematikusabb terület az Alföld. Nagyon kevés 9. száazadi lelőhelyet tártak fel onnan, azonban valószínűleg nem volt lakatlan, hanem államiságukat elvesztett avarok továbbra is ott éltek.
2015. dec. 5. 14:22
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!