Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A germán Frankokból, hogy...

A germán Frankokból, hogy lettek latin Franciák?

Figyelt kérdés

A mai Franciaország területén kelták éltek.

Jött a Római birodalom és bizonyos fokú romanizálás.

Aztáj jöttek a germánok.

Még 1789-ben is, az akkor Franciaország fele nem beszélt franciául.

Hova lett a germánok nyelve ?2016. ápr. 28. 14:11
 1/5 meszike91 ***** válasza:
100%

Valószínű hogy golyamatossan latin többség volt. A lakosság nem cserélődött Róma megszűnésével.


1789-ben is főleg más latin nyelvek voltak, amik mára nagyrészt eltűntek. De ezek nem különböztek nagyon a franciától. Kb mint az ukrán és az orosz.

2016. ápr. 28. 14:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 meszike91 ***** válasza:
* folyamatosan (telóról vagyok)
2016. ápr. 28. 14:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

A népvándorlást nem úgy kell elképzelni, hogy tömegesen jöttek a germán "hordák" és kinyomták az addig ott élő népességet. Igazából erről szó sem volt, Róma bukása után az addigi romanizált alaplakosság ugyanúgy megmaradt. Galliában több millió volt ennek az alap lakosságnak a létszáma (mint ahogy igazából Itáliában és Hispániában is). Az egész Nyugat-Római Birodalom lakossága kb. 35-40 millió volt, csak Róma városának volt 1 millió lakosa.


Ehhez képest a germán népek kb. ilyen kis 100-150 ezres törzsszövetségek voltak, a frankok, vandálok, keleti gótok, nyugati gótok stb. külön-külön ilyen kis létszámúak voltak.


Ebből következett, hogy amikor létrejött pl. a Frank Királyság, annak a lakosságának a jelentős része továbbra is az addigi romanizált gall alaplakosság volt, csak erre rátelepült a germán frank réteg. Viszont idővel a helyi arisztokraták és a germán előkelők összeolvadtak (házassággal), illetve a szabad germán harcosok is összeolvadtak a régebbi középrétegekkel (de gyakoribb volt, hogy egyszerűen lesüllyedtek, és később jobbágyok lettek). Szóval azt kell mondani, hogy a több milliós alaplakosság egyszerűen felszívta magába, beasszimilálta a germán hódítókat. Ugyanez történt Itáliában a keleti gótokkal, Hispániában a nyugati gótokkal, de ez volt a burgundokkal, longobárdokkal stb. is.


Szóval a germánok egyszerűen felszívódtak, hosszú távon ugyanúgy megmaradt a korábbi alap lakosság, ami magába asszimilálta őket. A germánok nyelve is eltűnt, csak néhány nyelvi nyom maradt meg a mai újlatin nyelvekben belőlük (pl. a spanyolban is van néhány nyugati gót eredetű szó, de nem sok). Nyelvileg a romanizált területeken a beszélt latin nyelv az teljesen megmaradt, és a 8-9. században váltak szét ezek a ma is ismert újlatin nyelvekre.

2016. ápr. 28. 16:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:
Hogy tudott ilyen kevés germán olyan sok embert meghódítani?
2016. ápr. 29. 17:32
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Úgy, hogy eltérő civilizációs fokon voltak. Minél civilizáltabb egy társadalom, annál jobban differenciálódik. A római társadalom nagy része nem katonáskodásból élt, hanem inkább földművelésből, mások iparból, mások meg kereskedelemből. Az állam működött valahogy, állami pénzből pedig hadsereget tartottak fent (bár ebben az időben inkább már a föderációban élő germán törzsek alkották a római sereg gerincét). Maga az állam romokban hevert, széttöredezett helyi kis közösségekre, akik nem tudták igazán magukat megvédeni. Az állam egyre kevésbé tudta ellátni a védelem feladatát, mert nem volt pénze ütőképes hadsereget fenntartani.


Ehhez képest a germánok törzsszövetségben éltek, és minden felnőtt férfi kardforgató volt. Békében ezek földet műveltek, és ha háború volt, mentek harcolni. Egy germán törzsszövetség kb. 20 ezer katonát tudott kiállítani. Szóval hiába voltak sokkal kevesebben, mint a rómaiak, igazából több fegyveresük volt, mint a birodalomnak...

2016. ápr. 29. 17:45
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!