Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Miért nem elfogadott tudományo...

Miért nem elfogadott tudományos körökben a magyar-szkita rokonság, amikor nyelvészetileg, kultúrálisan és genetikailag ilyen sok bizonyiték van rá?

Figyelt kérdés

1. A magyar nyelv alapszókincsében rengeteg iráni eredetű szó van, pl: ezer, kard, nemez, száz, tiz, tej, vám, vásár, asszony, hid.

A kaukázusban élő kabardokat ma a szkiták egyik legközelebbi rokonaiként tartják számon, Szentkatolnai Bálint Gábor nyelvészprofesszor egyértelműen kimutatta a nyelvük és a magyar nyelv közötti rokonságot:

[link]


2. Az ősmagyarok genetikailag nagyjából 60%-ban az r1a haplocsoporthoz tartoztak,ugynez volt a szkiták jellemző genetikája is, ezt a Semino genetikai vizsgálat mutatta ki:


"Ornella Semino, Giuseppe Passarino, Lluís Quintana-Murci, Aiping Liu, Judit Béres, Andreas Czeizel, and A. Silvana Santachiara-Benerecetti. "MtDNA and Y chromosome polymorphisms in Hungary: inferences from the palaeolithic, neolithic and Uralic influences on the modern Hungarian gene pool." European Journal of Human Genetics 8 (2000): pages 339-346. This particular study's Hungarian samples carried the R1a Y-DNA haplogroup at a frequency of 60 percent. Abstract:


"Magyars imposed their language on Hungarians but seem not to have affected their genetic structure. To better investigate this point, we analysed some mtDNA and Y chromosome polymorphisms in a sample of the Hungarian Palóc who, for historical reasons, could have retained genetic traces of Magyars more than other groups. In addition, we examined a mixed sample from Budapest. About 100 individuals were tested for the markers defining all the European and Asian mtDNA haplogroups and about 50 individuals for some Y chromosome markers, namely the 12f2 and 49a,f/TaqI RFLPs, the YAP insertion, the microsatellites YCAIIa, YCAIIb, DYS19 and the Asian 50f2/C deletion. In the mtDNA analysis only two subjects belonged to the Asian B and M haplogroups. The Y chromosome analyses showed: that the Palóc differed from the Budapest sample by the absence of YAP+ allele and by the DYS19 allele distribution; that the proto-European 49a,f Ht 15 and the neolithic 12f2-8Kb were rather uncommon in both groups; that there is a high prevalence of the 49a,f Ht 11 and the YCAII a5-b1; and that the Asian 50f2/C deletion is absent. These results suggest that the influence of Magyars on the Hungarian gene pool has been very low through both females and males and the Hungarian language could be an example of cultural dominance. Alternative explanations are discussed. An expansion centred on YAP-; 49a,f Ht 11 is revealed by the median network based on compound haplotypes. 49a,f Ht 11 could represent either a paleolithic marker of eastern Europe which underwent expansion after the last glacial period, or a marker of the more recent spread of the Yamnaia culture from southern Ukraine."

Vincenza Battaglia, Simona Fornarino, Nadia Al-Zahery, Anna Olivieri, Maria Pala, Natalie M. Myres, Roy J. King, Siiri Rootsi, Damir Marjanovic, Dragan Primorac, Rifat Hadziselimovic, Stojko Vidovic, Katia Drobnic, Naser Durmishi, Antonio Torroni, Augusta Silvana Santachiara-Benerecetti, Peter A. Underhill, and Ornella Semino. "Y-chromosomal evidence of the cultural diffusion of agriculture in southeast Europe." European Journal of Human Genetics 17:6 (June 2009): pages 820-830. First published online on December 24, 2008. The Y-DNA haplogroup R1a1a-M17 was found in about 57% of their sample of 53 Hungarian men."


3. Kultúrális hasonlóságok: mind a magyar, mind az iráni eredetű szkita nép az andronovói nyugat ázsiai lovas kultúrából származott:

[link]

Egyéb közös hasonlóság az irásrendszer, lovas nomád kultúra, szimbolika (Griff, Turul).


Szerencsére megnyugtató volt látni hogy a legújabb magyar törikönyvekben ez is benne van mint lehetséges verzió, méghozzá elég részletesen. Ti hogy látjátok?#magyar #szkita
2017. máj. 4. 11:55
 1/9 hollófernyiges ***** válasza:
81%

1. az iráni indogermán nyelv, a magyar nem, és itt már meg is bukott az elmélet. Szentkatolnai a 19. században alkotta az elméleteit, ezeket (mint a japán-finnugor rokonság) már meghaladta a tudomány.

2. az a baj a genetikával, hogy szinte minden marker más eloszlást mutat, úgyhogy nagyot lehet bukni, hogy ha egy (vagy csak néhány) génre bazírozol. Vagy itt van mondjuk egy R1a eloszlás:

[link]

Ezserint a lengyeleknek semmi közük nincs mondjuk a horvátokhoz, pedig hát nyelvészetileg és történelmileg is igazolt, hogy rokonok.

3. a lovasnomád kultúra olyasmi az eurázsiai sztyeppén, hogy aki szeretne fennmaradni, annak meg kell tanulnia. Így tettek az egészen különböző nyelvcsaládokba tartozó szkíták, osztrogótok, a türkök, a mongolok, a mandzsuk és a történelem valamelyik pontján mi is (függetlenül attól hogy milyen az eredetünk). És amikor már nem volt hasznos, száz év alatt átváltottunk egy egészen más kultúrára.

2017. máj. 4. 12:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:

1# Nagyon tevedsz, az irani marhara nem german nyelv :D Az indoeuropai nyelvcsaladba azon belul is az indoirani csaladba tartozik.

Tovabba rengeteg olyan pelda van hogy egy nep vezeto retege es a nepi reteg mas eredetu, ott vannak mondjuk a bolgarok. Egyebkent azt is kimutattak hogy a magyar vezeto retegnrk es a magyar koznepnek eltero genetikaja volt. Mongoloid koponyakat kizarolag a gazdag sirokban talaltak.

2017. máj. 4. 12:20
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

A konkrét és hathatós érvekhez nyelvésznek kellene lennem, és nem biztos, hogy a leírtakat az olvasó megértené. Túlságosan szakmaiak lennének, aminek értéséhez kell bizonyos alapismeret.


Ezért inkább a "bizonyíték" vizsgálatára szorítkoznék. A nyelv elég bonyolult dolog, alakulása nem "elrendelésre" történik, hanem használói ezer különféle okból történő gyakorlata határozza meg, no meg hogy az idők során mi válik be. A 19. századi "nyaktekerészeti mellfekvenc" szabatos, de nem kellett. Kellér "maszek" szóalkotása telitalálat. A legtöbben nem tudják, hogyan keletkezett, de használják és értik. A más népekkel való kapcsolatok során átveszünk használati szavakat, alakítjuk a nyelv aktuális gyakorlata szerint, egy idő után nem "idegen" szó. Pedig az.


A magyar egy vándor nép. Ezért különösen sok néppel került kapcsolatba. A magyar egy befogadó nép. Sok népcsoportot magába olvasztott, szavaikat átvette, sok más szót is időleges kapcsolataiból. Ugyanakkor a nyelv nem állandó, ezért egyes szavak kikopnak, mások átalakulnak, napjainkban is veszünk át szavakat. A csaj se magyar szó, a haver se. Pedig annak tartjuk.


Ha egy nyelvet be akarunk sorolni, nincs könnyű dolgunk. Már a nyelvi csoportok, kategóriák megalkotása se könnyű, gyakori, hogy szakértők egyfajta közmegegyezésén alapul, azért, mert jobbat nem tudnak, és úgy viszont nincs ellentmondás, van azonban logika, algoritmus, tehát egyfajta automatizmus "szabály". Értelmes ember emiatt nem tagadja, hogy vannak az említett két nyelvben hasonlóságok, egyezések. Nem tagadható (fölösleges is lenne) egy csomó kulturális hasonlóság. Mindkét nép nyelve, szokásai, kultúrája hagyományozódik. Ez azonban nem jelent még "bizonyított" állítást.


A "bizonyítás" egy tudományos fogalom, nem önkényes. A tudomány azt jelenti, hogy egy adott pillanatban van valamennyi ismeret, ezek egy rendszert alkotnak, és ennek a rendszernek három fontos alaptulajdonsága kell, hogy legyen. 1) maradéktalanul illeszkedik a korábbiakba. 2) nem jön létre egyetlen korábbi dologgal sem ellentmondás. 3) ezáltal a korábbi ismeretek halmaza bővül. Ha egy új állítás nem illeszthető e három feltétel teljesülésével a régibe, akkor hamis állítás.

Van a "bizonyításnak" még egy fontos sajátossága, ami az idővel függ össze. Az emberiség tudása véges, ettől lehetnek új állítások. Csakhogy e véges tudással kell tisztázni, hogy az előbbi három feltétel miként teljesül. Ez úgy történik, hogy az új állítás kezdetben "hipotézis". Erre aztán rávetik magukat a szakemberek, és szétcincálják. Egyik újabb érvet hoz. Másik cáfolni igyekszik. Harmadik megint más részét vizsgálja. Ha eltelik bizonyos idő, ami a korábbi tapasztalat alapján elegendő, akkor a sok vonatkozó cikk, tanulmány egy egésszé áll össze, kialakul egyfajta közmegegyezés az ezzel foglakozó tudósok között, miszerint ez a hipotézis kiállta az idők próbáját, míg új adat nem keletkezik, fogadjuk el tudományos ténynek. Persze a tudósok habitusa is különbözik, mindig akadnak, akik makacskodnak, hogy ez még nem elég. De a döntő többség elfogadja. Aztán, ha keletkezik újabb ismeret, és szükséges, módosítanak az addigiakon. Így megy ez évszázadok óta, mióta a vizsgálódásokat rendszerbe foglalták.


A tudósok e pillanatban nem tekintik meggyőző állításnak a magyar-szkíta rokonságot, mert sok az ellenkező tapasztalat. De vannak különféle szintű, hozzáértésű emberek, akik e tudományos tényt (nincs magyar-szkíta rokonság) nem fogadják el, és ennek számos helyen adnak hangot. Erre egyre bővülő lehetőég van. Csakhogy e téren van még egy fontos gyakorlati szempont. A tudományos eredmények, állítások közlésének (éppen a sok nem tudományos állítástól való elhatárolódás érdekében) van egy formai és egy tartalmi követelménye, vannak szakmai közlési helyek, és ezeket viszont minden magára valamit adó kutató elismer, azaz ebben konszenzus van. Komoly mérési módszerek vannak a hitelesség ellenőrzésére. Ami itt megjelenik, az hiteles, ami nem, az nem hiteles. A lényeg, hogy aki nem csak olcsó népszerűségre vágyik, hanem valódi tudományos elismertségre, itt közöl, megméretteti magát. E médiákban azonban nincs szó magyar-szkíta rokonságról. Ezért aki hisz a tudományban, és érti annak működését, nem fogadja el azt a rokonságot, de nem is mondja, hogy semmi hasonlóság.


Ha úgy tetszik ez a válasza kérdésedre.

2017. máj. 4. 12:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 hollófernyiges ***** válasza:
34%

"irani marhara nem german nyelv"


Nem germán hanem indogermán=indoeurópai. Kár ezen lovagolni, mert a magyar indoeurópai sem.

2017. máj. 4. 13:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:

3# Jo csak gondoltam kijavitalak mert az indogerman kifejezest mar nagyon regota nem hasznaljak.


Egyebkent meg sokfele rokonsag lehetseges, kulturalis, nyelvi, genetikai, eredetbeli. A szkitakkal harom mindenkeppen fenn allt megpedig a genetikai (r1a, egyebkent a genetikai kutatas amit linkeltem nem a mai magyarokra vonatkozott hanem az osmagyarokra), kulturalis (lovas nomad) es eredetbeli (andronovo kultura).

Nem azt allitom hogy a magyar es szkita egy azonos nep, csupan hogy rokon.

2017. máj. 4. 14:15
 6/9 anonim ***** válasza:
Semmi gond. Hozd le egy nemzetközileg elismert tudományos folyóiratban, aztán meglátjuk, hogyan reagálnak. Állítani én is tudnék számtalan dolgot. Na és bizonyítani hitelt érdemlően? Nem itt, itt szinte bármit elhisznek.
2017. máj. 4. 23:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
51%

A magyar népesség többször is kicserélődött, ma már közép-európai népkeverék vagyunk. A honfoglalók genetikai állománya már kevéssé van jelen.


A nyelvészet nem mutatott ki nyelvrokonságot, mert nem az érdekli, hogy bizonyos szavak minél jobban hasonlítsanak egymásra, hanem az, hogy a minden kultúrában és korban egy nyelv számára szükséges szavak között minél több szabályos megfeleltetés legyen.


A kultúra többi része őrizheti még a pusztai nomád élet emlékeit. De erről kevéssé beszélünk, inkább magukat az iparművészeti, képzőművészeti termékeket alkotjuk, másoljuk. Beszélni, írni lehet róla, de az sosem lesz teljes a bemutatás nélkül.

2017. máj. 5. 09:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
#7: Régi stílusú népdalaink is a honfoglalás előtti korra vezethetők vissza.
2017. máj. 5. 09:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 Balasa Bence ***** válasza:

Az átlagemberek közt sokan tudják ezt, de azt én se értem hogy a nagy koponyák" miért hangoztatják még a habsburg kori ármánykodást, a finn-ugor rokonságot.


Pedig valójában...

Szkíták-Hunok-MagyarokEz a mi családunk.

2020. nov. 18. 11:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!