Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Az orvos vagy jogász, neve...

Az orvos vagy jogász, neve előtti DR. Azt jelenti, hogy le doktorált, azaz a tudományos fokozatára utal, vagy hogyan is van mind ez?

Figyelt kérdés

Arra lennék kíváncsi, hogy az orvos, vagy jogász, neve előtt szereplő DR. azt jelenti, hogy le doktorált, azaz a tudományos fokozatára utal, vagy hogyan is van mind ez ?

A PHD az is egy tudományos fokozat és ha igen , miért nem alkalmazzák , azaz nem írják ki a nevük elé mint Pl. azt, hogy Dr. Hufnágel pISTI ? Mi a különbség a dr. és a Dr. vagy DR. között?2017. okt. 5. 21:57
 1/7 A kérdező kommentje:
Nincs válasz a kérdésemre ?
2017. okt. 5. 22:22
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Lenne válasz, ha alapfokon tudnád használni az internetet.

Például:

[link]


Szívesen.

2017. okt. 5. 23:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
Válaszodat köszönöm ! Ja, és tényleg, a számítógépet kellene tudnom alapfokon használni, vagy az internetet? Na jó "csak" vicceltem.
2017. okt. 5. 23:43
 4/7 gromo ***** válasza:
46%
Kvíz, tudás, taktika, játék

El kell választanunk az ún tudományos doktori címet és a végzettségből eredő doktori címet.

Magyarországon jelenleg négy egyetemi végzettség jár alapból doktori címmel. Ezek az orvosi, a jogi, a gyógyszerészeti és az állatorvosi egyetemek. Ez azt jelenti, hogy ha itt valaki sikeresen végez, automatikusan a neve elé írhatja a dr. -t.


A tudományos fokozatok mások. Ma ha valaki az egyetemi ( mindegy milyen, jogi, orvosi, agrár, közgáz, mérnöki stb) végzettséget követően tudományos fokozatot szerez, akkor a tudományos fokozattal együtt jár a doktori cím. Ennek ma nálunk 4 fokozata van : PhD - ( Philosophiae doctor ), Doktori ( ez az ún "Nagydoktori" cím ), MTA levelező tag, MTA rendes tag.

A megkülönböztetésük a következő képpen kellene hogy történjen:

Végzettségi doktor : dr. XY. PhD doktor : dr. XY PhD. Nagydoktor : Dr. XY.

Ezt már nem tartják be konzekvensen.

A helyesírási szabályoknak megfelelően a mondat elején a "kisdoktor " is nagybetűvel szerepel.

A fentieknek megfelelően tehát lehet egy közgazdász is doktor, vagy egy agrármérnök is doktor, ha tudományos fokozata van.

2017. okt. 6. 15:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
49%

Azért vitatkoznék a blog szerzőjével mind helyesírási, mind didaktikai kérdésekben.


Előbb a fogalmakról.

Az egyetemek jogköre régtől fogva, hogy bizonyos - az egyetemi tanulmányokon túlmenő - szakmai tudományos munka teljesítményét a "doktor" szóval külön is megjelöljék. A "doktor" tehát egy tudományos teljesítmény elismerése, amely több, mintegy diploma.

Ebből következik, hogy például a széles körben alkalmazott "gumidoktor" megjelölés az autószerelők egy tevékenységére, puszta tudatlanságból eredő nagyzási mánia.


A tudomány fejlődése további lépcsőket hozott e területen. A nagyon magas képzettséggel rendelkezők összefogására létrejöttek az Akadémiák. E lényegesen alaposabb tudományos munka elismerésére az akadémiák elkezdtek az egyetemi mintára egyfajta elismerésként hasonló címeket adni. Ekkor vált szükségessé a megkülönböztetés. Az egyetemek által adományozott cím volt a kisdoktor (mert kis betűvel írandó!), míg az akadémiák által adományozott (sokkal több tudást igénylő) cím lett a nagydoktor (mert nagy betűvel írandó!).


A politika ebbe is beleszólt. A Szovjetunióban szükségesnek tartottak egy közbülső állomást, amely több, mint egy kisdoktor tudása, de kevesebb, mint egy nagydoktoré. Ez lett a kandidátus (jelölt - a nagydoktoriságra). Ezt átvette a szocialista világ, így mi is. Erre nem alakult ki egységes használat, egyesek nagy D-vel, mások kicsivel írták, volt ebben némi sznobizmus is. Az angolszász világban is szükség lett ilyenre, az lett a PhD.


A jogászok és orvosok esete e rendszerhez úgy kötődik, hogy mint speciális (emberrel foglalkozó) tudományról úgy vélték, az egyetemi oktatás ad annyi pluszt, hogy azért helyből járjon az egyetemi doktori cím. Mindkét esetben ezért a diploma megszerzéséhez szükséges tanulmányokon túl további tanulmányokra szakvizsgákra kötelezik. Ezért a cím valóban plusz jártasságot jelent.


Az írásmód részint az általános nyelvhelyességi szabályokat követi, részint az egyéni ambíciókat, vagyis nincs egységes eljárás. A mondat kezdését talán nem kell ecsetelni. Mondaton belül az egyetemi doktori címet a "dr." jelölés, az akadémiai doktori címet a "Dr." jelölés illeti, amit sokan vagy betartanak vagy nem.


Nálunk 1990 után több kandidátusi címet nem osztottak ki (megszűnt ez a képzés), de a tulajdonosaikat halálukig megilleti a használat joga, illetve ők automatikusan a PhD titulust használhatják. Bevezették viszont a PhD képzést, aminek eredményes elvégzése után ez a cím jár. Ezt gyakran dr. (PhD) formájában írják. Szakmai szempontból a PhD az egyetemi doktori címnél (ami szintén megszűnt) erősebb, a kandidátusi fokozatnál gyengébb felkészültséget és tudományos munkásságot jelent.

2017. okt. 6. 15:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
Fogalmazzunk világosan. A foglalkozásdoktori címeket hagyománytiszteletből adják, semmiféle tudományos értékük nincsen. (Mondjuk anno nem jártak a végzettséghez...). Ezeket a jogászok, az orvosok, a fogorvosok, az állatorvosok, illetve a gyógyszerészek kapják. A PhD az egyetlen tudományos fokozat. (Valóban körülbelül a korábbi kandidátusival /CSc/ áll azonos helyen. Az MTA doktora tudományos cím (DSc., "nagydoktor"), ehhez alapfeltétel a PhD megléte. Igen magas tudományos szint. A DSc-k közül választják az MTA levelező tagjait. Rendes tag levelező tag lehet. Ide bekerülni alapvetően egy élet munkája.
2017. okt. 16. 12:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
Kandidátusit később is adtak, 1993-tól van PhD. Plusz az MTA doktora korábban tudományok doktora névre hallgatott a szovjet rendszerben.
2017. okt. 16. 12:19
Hasznos számodra ez a válasz?
Hoxa.hu, ahol megtalálhatod a hangod

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!