Mi az oka annak, hogy a Kelet-Római Birodalom, a Bizánci Birodalom nem olyan népszerű a popkultúrában, mint az Ókori Róma vagy a Középkori Európa?

Figyelt kérdés

Tucatnyi filmet, videójátékot, regényt fel lehet sorolni, amik a középkori Nyugat-Európában vagy az ókori Rómában játszódnak mondjuk Cézár vagy Tiberius korában, viszont nincs szinte egyetlenegy ilyen alkotás sem, ami Bizánccal foglalkozna. Pedig ott is rengeteg érdekes dolog történt. Pl. Justinianus és Theodóra kora, a görögtűz feltalálása, amit azóta se tudtunk reprodukálni, az ortodox egyház, az alapjai a keleti szláv kultúrának, ami talán még valamilyen mértékben a Szovjetunió rendszerét is befolyásolta. Az Hagia Sophia. A tiszta és rendes utcák, nyüzsgő piacok, a tömjénfüsttel teli hagymakupolás templomok, a sportesemények a stadionban, a sok tudós és pap.


Bizánc egy nagyszerű ország volt, ami sok dologban überelte mind a nyugat-római birodalmat, mind a középkori nyugat-európát, mégis valahogy nem eléggé népszerű vagy "menő" a története ahhoz, hogy különféle alkotások szülessen róla.


Szerintetek miért van ez? Mi az oka annak, hogy egy ennyire fontos és sokmindenre hatást gyakorló kultúra és birodalom ennyire feledésbe merült a mindennapi életben?2018. jún. 8. 20:16
 1/7 A kérdező kommentje:
különféle alkotások szülessenek* róla.
2018. jún. 8. 20:18
 2/7 anonim ***** válasza:
85%
Jó kérdés, szerintem azért, mert a nyugati kultúra sokkal inkább érzi saját gyökerének a Római birodalmat vagy a görög kultúrát, mint az ortodox ágat. Manapság "popkultúra" alatt elsősorban a "fejlett nyugati" társadalmak érdeklődési körét értjük, de mondjuk a szláv népek között biztos menők az általad sorol példák is. Vagy minket például érdekelnek a korai magyar legendák, a vándorlások és portyázások kora, de pl. egy franciát vagy svédet már kevésbé, nem része az ő gyökereiknek.
2018. jún. 8. 22:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

A központi régió történelme sokkal ismertebb, bár a birodalom kettéválásáig meg, megjelenik a keleti régió, amelynek a különleges szokásait is megemlítik néhol.

Sok minden más, sok minden nem érthető már a rómaiak számára sem, a római hivatalnokok nem mindig értik a speciális problémákat, a keleti világ hozzáállását a kialakult szituációkhoz, de a birodalom kettéválásáig még nyomon lehet követni az eseményeket és ez megjelenik mai adaptációkban, filmekben, könyvekben, sőt, még s kettéválás időszaka is, de utána egészen Bizánc bukásáig csak szórványosak az információk, gyakorlatilag külön világ a keletrómai Birodalom, amelynek történelme is csak elnagyoltan ismert nálunk.

Néhol még van kapcsolat, például a keresztesháborúk korában, de soha nem az a fő sodra az eseményeknek.

A keleti. ortodox vallás is hozzájárul az elkülönüléshez és ez nyilván ma is érezteti hatását.

2018. jún. 9. 17:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
93%
Igen, ez nagyon érdekes kérdés. A válasz valóban az, hogy a "popkultúra" messzemenőkig nyugati, főleg angolszász eredetű. A Nyugat pedig már a nagy egyházszakadás (1054), de főleg a szerencsétlen 4. keresztes hadjárat (1204) - ami Bizánc kirablását és a Birodalom megsemmisítését mutatta csak fel eredményként - szemben állt a keleti kereszténységgel. A keresztes hadjárat bárdolatlan nyugati lovagjai a kifinomult, nagy múltra visszatekintő bizánci civilizációra ugyanolyan ellenségesen és egyben irigykedve tekintettek, mint a mai iszlamisták a Nyugati világra. A krónikákban a bizánciakat hazug, erkölcstelen, dekadens népségnek láttatták, akik megérettek a pusztulásra. Ez a kép rögzült aztán a további századokban is, és egészen a XIX-XX. századig éreztette a hatását.
2018. jún. 9. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem azért, mert a legtöbb történelmi (hálivúdi) filmet célzatosan készítik, és nagyon finoman elbújtatják bennük az aktuális, mai célzatú polkorrekt mondanivalót. Pl. az Agora című film főszereplője egy nő (genderizmus), a keresztények inkább negatívan vannak benne ábrázolva, mint pozitívan, és az ő ámokfutásuk eredménye a nők, zsidók stb. bántása. Ha levesszük róla a történelmi mázt, igazából egy polkorrekt maszlag akar lenni, ami a mai nyugatias értékrendet reklámozza (pedig szeretem a filmet, és más rétegei is vannak, de számomra ez a mondanivaló eléggé szembetűnő és zavaró).


Szerintem egy Bizánc-témába ilyen dolgokat nehéz beleerőltetni, ezért nincs a figyelem középpontjában. Egyébként, ha jól tudom, Bizánc 1453-as elfoglalásáról készült film.

2018. jún. 9. 21:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

Ne feledjük, az Oszmán Birodalom valójában Bizánci Birodalom muszlim verziója volt.


Bizánc is nyugat ellenes nyugat-gyűlölő fél-ázsiai civilizáció volt, szánalmasan gyorsan hanyatló gazdasági infrastrukturális intellektuális és technológiai színvonalat képviselt bukása előtti 3 évszázadban.


Az Ortodox fél-ázsiai civilizációról itt olvashattok részletesen , ajánlom a 16 pontot részletesen kívülről betéve megtanulni!


[link]

2022. nov. 26. 17:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
Bizánc a sport és a tudományok ellen volt, az Ortodox egyház még az Athéni akadémiát is bezáratta, mert a tudományok elterelik a vallásosságról a figyelmet.
2022. nov. 26. 17:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!