Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet

A kérdés

Szerintetek mi lehetett az oka a Bronzkori Összeomlásnak? Hogyan veszett el egy csomó korabeli civilizáció, és hanyatlottak vissza egy olyan korba, amikor még írni sem tudtak?

A Bronzkor-végi összeomlás, időszámításunk előtt 1200 körül, volt eddig a legsúlyosabb tragédiája az emberi fejlődésnek. Nagyobb káosz volt, mint a Római Birodalom bukása, vagy a középkori pestis, vagy a Világháborúk.


Ezelőtt az időszak előtt a Földközi-tenger keleti medencéje mentén rengeteg kifinomult és fejlett civilizáció alakult ki. Az egyiptomiak, a sumérok, az akkádok, a mükénei görögök. Szigorú hierarchiában hittek, amiben a fáraó diktált, a papság értelmezte a természeti dolgokat rendszeres szokásokká, az írnokok feljegyeztek mindent, a vezérek kiosztották, hogy kinek mit, hol, és mikor kell vetni, és aratni, a parasztok pedig teljesítették utasításaikat.

A mesteremberek harci szekereket építettek, a lovászok lovakat tanítottak be, a kovácsok bronzdárdákat és íjakat készítettek, ezek voltak a hadászat fő fegyverei.

Hatalmas templomok is voltak a fő városokban, ezek az istentisztelet mellett, élelmiszer-raktárként és szervezési központként is működtek.


Ez a társadalmi forma, több, mint 1500 évig virágzott és fennállt, és mégis -1500 körül pár évtized alatt elbukott. Van is bizonyíték rá, egy ékírásos segélykérő levél Ugarit városából a "tengeri népek" inváziójára figyelmeztet, de már nem sikerült azt elküldeni. A régészek Ugarit és a környékbeli városoknak csak a felégetett romjait találták meg.


Ilyenkor pusztult el Kréta szigetén a Mínószi civilizáció is, ami sok tekintetben a későbbi Görög Városállamoknál is fejlettebb volt.


Észak-Európában, a Balti-tenger későbbi keletnémet partjainál egy hatalmas háború dúlt egy hídként funkcionáló földnyelv megszerzéséért.Évszázadokkal később, amikor újra kezdett megjelenni az írás, Homérosz is említést tesz az Iliász és Odüsszeia című műveiben letűnt fejlett korokról, Platón megírja Atlantiszról (ami valószínűleg a katasztrófa-előtti Kréta lehetett) szóló történetét, sőt egyéb görög írók is vannak, akik elválasztják a régi, csodálatos bronzkort, a "mai" kegyetlen vaskortól.
  júl. 12. 00:24  Privát üzenet  

A válaszok

Szerintem önmagában az, hogy egy új technológia jelent meg (vaskor) ami átrendezte a korábbi hatalmi viszonyokat, ezért a régi kultúrák összeomlottak az új viszont csak lassan tudott felépülni, mert nem a régi szerves folytatása volt, ez okozott egy átmeneti visszaesét. (Más népek voltak a békés fejlett bronzkor és más harciasabb népek a vaskor emberei.)


Elkerülhető lett volna az összeomlás, ha a bronzkori társadalom vezető rétegei az új felfedező tudományokba, más népek módszereinek megismerésébe fektették volna erőforrásaikat a felesleges régi hadseregek helyett, amivel a vasat már ismerő agresszív népek ellen harcoltak. Ha pl. az egyiptomi papság szellemi konzervativizmus helyett, a tudományos forradalom élére áll, akkor nincs összeomlás.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 59%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/3Időpont júl. 12. 08:16 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Röviden:mert nem a "legokosabb" réteg kezébe került a hatalom.

Hosszabban:

Nem áramlott elég gyorsan az információ (vas megmunkálásának módszerei), ahol pedig felfedezték ezeket ugyanolyan emberek éltek mint ma: valószínűleg többre vágytak mint ami volt, ennek legegyszerűbb megszerzése módja pedig a másoktól való elvetél volt.

Ha jobban belegondolunk a mai "virágkornak" (legalábbis az előző évezredeken képest)is az az alapköve, hogy nem éri meg háborúzni, hiszen több pénzt nyél el, mint a lehetséges nyeremény.

Gyakorlatilag minden hanyatlás a világtörténelem során háborúk, éhezés vagy betegségek miatt történhettek csak meg. Ezeket többnyire sikerült megfékezni.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/3Időpont júl. 12. 09:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nem volt ilyen 'összeomlás'.

Azok a népcsoportok, amelyek ismerték és használták a vasat, némi előnybe kerültek az olyan népekkel szemben, akiknek nem volt vasbányájuk.

Ekkor virágzott fel az etruszk civilizáció, nekik köztudottan sok vaslelőhely volt a birtokukban, a termékekkel kereskedtek és féltékenyen őrizték a megmunkálás titkait.

Az egyiptomi birodalmat meghódították a hikszoszok egy időre, i.e. 1700 körül, ám nem a vasnak köszönhetően, hanem pl. a ló vontatta harci szekérnek, de sikerült az egyiptomiaknak kiűzni őket.

A vaskor Egyiptomban és Mezopotámiában i. e. 1400 körül kezdődik a hettitákkal,

Európában az i.e. 8. században, Közép-Európában pedig később, i.e 500 körül a keltákkal.

Kréta és Atlantisz külön téma és a leírásod az ókorról sem teljesen stimmel, de annyi baj legyen, már csak arra lennék kíváncsi, hogy egy földnyelv miként szolgálhat hídként, illetve nem ismert ebből a korból hatalmas háború a Balti tenger keleti partjainál, de ha szerinted volt, akkor adhatnál róla valami konkrétumot.

Ugarit városának pusztulása nem ismert, miért történt.

[link]A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/3Időpont júl. 12. 10:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Jelenleg a nyugati civilizáció nagyobb válságban van, mint a Római Birodalom az ókor végén?
A Maják é az Aztékok háborúztak egymással?
Japán mitől számít külön civilizációnak?
Lehetséges egy idelizált/tökéletes társadalom létrehozása?
Mennyire igaz, hogy Magyarország katonai és politikai hatalma Mátyás uralkodásának vége felé a korabeli Franciaországhoz volt hasonló?
Élnél egy olyan világban, ahol rabszolgaként tartják az emberi fajt?

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések a Társadalomtudományok és bölcsészet rovatból
Minden jog fenntartva © 2018, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!